Aktuelt

Bestemte seg for å åpne vinbar da tilbakemeldingene ble mer positive enn negative

Söl-sjefen innrømmer at det smarteste hadde vært å stenge, permittere og vente. Men hvor kjedelig er ikke det?

Oppdatert:
  • Håvard Tanche-Larsen Knutsen
    Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Riving, sparkling, maling, barbygging og gulvlegging. Kort fortalt er det dette Claes Helbak i Söl skal fylle de neste ukene med. FOTO: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

– Dette har vi hatt lyst til lenge, sier Claes Helbak (30).

Når han snakker slår lyden tilbake fra veggene. Det er ikke mye igjen som kan dempe stemmen hans. Lokalet er nærmest strippet.

Han er akkurat ferdig med å rive et gammelt kjøkken. I forrige uke var dette en frisørsalong, nå skal Pedersgata 39 forvandles til en vinbar.

– Vi har fått mye skryt og mye drit for vinene våre, men etter hvert ble det mer skryt enn drit, sier Helbak og smiler.

  • Følg Byas på Instagram!

Söl uten mat

I desember 2017 møtte Byas trioen bak restauranten Söl i Hetlandsgata. Flere hadde prøvd seg på servering i lokalet, men etter kort tid gått under. De unge matgründerne tok sjansen - og grep den.

Söl ble en suksess. Restauranten ble nominert til priser i godt selskap med spisesteder som Under og Credo, men det viktigste av alt: Den ble godt besøkt av sultne og nysgjerrige gjester.

LES MER:

Skal åpne bar og restaurant over to etasjer i Fargegata

LES MER:

Dette bygget i Fargegata er solgt: På sikt kommer nytt serveringssted

På Söl har de utelukkende valgt å servere naturvin. En blandet mottakelse i starten, som med tiden viste seg å falle mer og mer i smak blant gjestene.

– Etter hvert spurte folk om de kunne komme innom og bare drikke vin, men det tar for mye plass i en liten restaurant. Derfor starter vi vinbaren, sier 30-åringen.

– Så dette blir akkurat som Söl, men uten matservering, sier Helbak.

Vinbaren til Söl får et midlertidig stoppested i Pedersgata 39, rett over gata fra Sabi Sushi. FOTO: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Dette er naturvin

Naturvinene ble omtalt som «trendy» av Vinmonopolet allerede tilbake i 2017, samme året som Söl planla meny og vinkart.

LES MER:

Sykdommen gjorde at Steinar måtte tenke nytt. Nå er hobbyen hans i ferd med å bli en nasjonal trend

Kort fortalt er naturviner et kallenavn på viner som er laget med minst mulig tilsetningsstoffer (se faktaboks).

Helbak mener det er et paradoks at folk virker å bry seg om tilsetningsstoffer i for eksempel kjøtt, men ikke tenker over hvor mange E-er, sprøytemidler, metaller og syrer som går med til å lage vin.

– Det er en mer omstendelig prosess å lage naturvin. En produsent lager gjerne bare 600 eller 2000 flasker, og så får vi noen av disse, sier 30-åringen.

– Mer arbeid og færre flasker vil også bety en høyere pris?

– Ja, det er en dyrere vin, men samtidig handler det om å lære reisen den har vært gjennom. Vinene er høstet og ofte flasket for hånd. Dette er filosofien vi ønsker å være en del av, slik vi også tenker om maten på Söl, sier Helbak.

Claes Helbak fikk nøklene til lokalet på mandag. Nå er han i gang med rivejobben. FOTO: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Burde ventet

Vinbarprosjektet i Pedersgata 39 kommer med en tvist. Adressen er bare et midlertidig stoppested før Söl-gjengen tar over Pedersgata 59, noen steinkast lengre øst.

Her skal eiendomsutvikler Anders Ohm bygge et serveringssted i samarbeid med Helbak og kollegene.

– Hadde det ikke vært smartere å vente med å åpne til dere skal inn i disse lokalene?

– Jo, så klart burde vi ventet, svarer Helbak raskt.

Det blir stille i et par sekunder, før han fortsetter:

– Dette er et prosjekt vi har lyst til å komme i gang med. Det kribler i fingrene våre. Du kan si at vi også burde stengt restauranten, permittert ansatte og ventet da skjenkerestriksjonene kom. Likevel prøver vi å gjøre det vi kan innenfor de rammene vi har, sier Helbak.

Så fort kommunen godkjenner planene, starter byggearbeidet i Pedersgata 59. Fasaden vil ha store vinduer ut mot gata og i bakgården kommer en uteservering. FOTO: Pedersgata Utvikling

Uteservering

Ifølge Anders Ohm i Pedersgata Utvikling er ikke det framtidige vinbarlokalet i Pedersgata 59 godkjent av kommunen ennå. Derfor gyver ikke håndverkerne løs på tomannsboligen med det første.

LES MER:

Ser for seg 1000 kvadratmeter med mat og drikke på hjørnet av Pedersgata

LES MER:

Slik endret skjenkestoppen restaurantene i Sandnes

Tegningene gir likevel et hint om hva som er i vente. Gulvet skal senkes ned på bakkeplan og i bakgården kommer uteservering.

– Det er kjekt å være ut i god tid slik at vi kan utvikle prosjektet sammen. I dag er det bare Martinique som kan tilby uteservering i Pedersgata. Dette er noe vi vet er ettertraktet, sier Ohm.

Slik ser Pedersgata 59 ut i dag. I løpet av neste år skal vinbaren til Söl flytte inn her, men først skal bygget gjennom omfattende oppussing. FOTO: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Mens søkandene går gjennom kommunens papirmølle, svinger Helbak brekkjern og hammer på en annen adresse.

Veggene skal sparkles og males, gulvet blir byttet ut. Det meste arbeidet skal de gjøre selv.

Helbak håper at vinbaren kan åpne en gang i mars, før de flytter inn i nyoppussa lokaler en gang neste år.

– Men vi har ikke kommet på et navn ennå, så dersom noen har noen gode forslag, må de gi beskjed, sier Helbak og ler.

Publisert:
Oppdatert:
  1. Restaurant
  2. Vin
  3. Stavanger

Ser for seg 1000 kvadratmeter med mat og drikke på hjørnet av Pedersgata

En frisørsalong, matbutikk og en gammel polkjeller kan bli en ny mathall.

Oppdatert:

Relaterte artikler

  1. AKTUELT
    – Jeg har vært diplomatisk gjennom hele pandemien, men nå begynner jeg å bli skikkelig sur
    30 DAGER SIDEN
  2. AKTUELT
    Milliardær har kjøpt Charlottenlund-lokalet ved Breiavatnet
    2 MÅNEDER SIDEN
  3. AKTUELT
    Slik endret skjenkestoppen restaurantene i Sandnes
    3 MÅNEDER SIDEN
  4. AKTUELT
    Nicole og Sam fortsetter jordomseilingen til tross for pandemi og stengte grenser
    3 MÅNEDER SIDEN
  5. AKTUELT
    Her kommer bar og restaurant over to etasjer
    3 MÅNEDER SIDEN
  6. AKTUELT
    Klarte ikke redde Stavanger-restaurant fra konkurs
    2 MÅNEDER SIDEN