Kan du forskjellen på Ibux og Paracet?

Hodet verker, magen kniper eller så er det feberen som presser på. Skuffen byr på flere reseptfire smertestillende, men hvilken er riktig å ta? En god blanding av alle, eller holder det med én?

Publisert:
Hovedregelen er: Paracet er førstevalget ved alle typer smerte. Men ved smerter i ledd, muskler, tenner eller ved menstruasjon, er Ibux det beste, ifølge fagfolk.

Vet du ikke forskjellen, og hva som er riktig for deg å ta er det fare for feilbruk, noe som kan føre til at du ikke får den virkningen du håper på.

Følg Byas.no på Facebook!

Ikke det samme

Overlege ved avdeling for klinisk farmakologi ved St. Olavs Hospital, Ketil Arne Espnes, forteller at Ibux og Paracet er to helt forskjellige legemiddeltyper, men at begge to virker smertestillende og febernedsettende.

– Paracet virker hovedsakelig mot smerte, mens Ibux også virker mot betennelse. Paracet er det tryggeste å ta så lenge man ikke tar for mye. Det er viktig å forholde seg til retningslinjene som er maksimalt ett gram, tre ganger om dagen. Skulle du ha behov for mer bør du kontakte legen din før du tar noe mer.

Følger du den anbefalte doseringen på som står på pakningene?

Både Pinex, Panodil og Paracet inneholder paracetamol. Alle tre har samme virkestoffer, bare ulik produsent, form og pris. Det er derfor ikke nødvendig å skulle ta en kombinasjon av disse dersom du har smerter.

- Man kan godt ha både Ibux og Paracet liggende, men da er det viktig at man vet hvilke virkestoffer de forskjellige smertestillende inneholder. Man skal være forsiktig med å blande for mye da man kan få i seg for mye paracetamol, sier apoteker hos Apotek 1 Elefanten Lade, Sandra Skar.

LES OGSÅ:

LES MER:

Linda brukte nesespray i syv år: Derfor blir du avhengig

Paracet som førstevalg

Ikke-steroide betennelsesdempende legemidler (NSAIDs) virker smertestillende, betennelsesdempende og febernedsettende, og kan for noen plager være gode alternativer til paracetamol. Ibux vil her være et godt alternativ.

– En grei huskeregel kan være at Paracet er førstevalget mot de fleste typer smerte, men skulle du ha tannsmerter, mensensmerter eller muskel- og leddsmerter er det Ibux som er greit å ta, sier Skar.

Paracetamol anbefales som førstevalg fordi stoffet har en god smertestillende og febernedsettende effekt ifølge helsenorge.no. Paracetamol gir få bivirkninger og kan kombineres med de fleste andre medisiner.

Paracetamol skal ikke brukes ved kjent leversykdom, mens NSAIDs skal ikke brukes av gravide. NSAID har god smertestillende og febernedsettende effekt, men de gir oftere bivirkninger enn paracetamol og kan være skadelig i kombinasjon med en rekke andre medisiner.

Denne artikkelen er publisert tidligere på Byas.no, men er hentet fram igjen til glede for nye lesere.

Publisert:

Kan du forskjellen på Ibux og Paracet?

Hodet verker, magen kniper eller så er det feberen som presser på. Skuffen byr på flere reseptfire smertestillende, men hvilken er riktig å ta? En god blanding av alle, eller holder det med én?

Publisert: