Andre klimastreik på kort tid: – Vi får ikke stemme ved valg. Derfor streiker vi

Flere hundre møtte opp til den andre klimastreiken som blir arrangert i Stavanger sentrum på kort tid.

Publisert:

– Vi har fått høre at vi streiker fordi vi vil ha fri fra skolen. Eller at hvis vi skal streike, må vi også slutte å spise kjøtt og reise med fly. Det er helt tullete at de voksne gjør narr av oss. Hva er det for en reaksjon på ungdoms-engasjement? spør Emma Bugge Gjerdevik i Stavanger Natur og Ungdom, til høylytt buing fra demonstrantene.

– Jeg er drittlei av at politikerne sier klima er viktig, men så gjør de ikke noe med det. De kan ta seg en bolle!

Se stort bildegalleri fra klimastreiken her!

Til tross for at skoleelever ikke får gyldig fravær for på delta på demonstrasjonen, møtte flere hundre opp på Arneageren fredag formiddag for å protestere mot regjeringens klimapolitikk.

Rogaland Natur og Ungdom stod bak arrangementet, som er den andre klimastreiken som har funnet sted i Stavanger på en uke.

Flere hundre trosset beskjeden om at de ikke vil få gyldig fravær fra skolen, og møtte opp til klimastreik.

– Når jeg er 47 år gammel vil det være mer plast enn fisk i havet. Det er klart jeg blir redd, sier Bugge Gjerdevik.

– Vi får ikke stemme ved valg. Derfor streiker vi.

– Motargumentene fungerer ikke helt

Kritikken, og i noen tilfeller hetsen, som har vært rettet mot klimastreikende skoleungdom var et sentralt tema under demonstrasjonen.

– Vi får mye kommentarer på person, og ikke på sak, sier leder i Rogaland Natur og Ungdom, Sanna Stangeland.

12 år gamle Solveig Nikolaysen har siden hun holdt appell under forrige streiken forrige blitt et kjent ansikt for mange.

– Jeg syns det er fint, da får jeg også mer oppmerksomhet til å si det jeg vil si, forteller hun. Hun syns også at debatten rundt skolestreiken har til tider vært ufin.

– Det er fint med debatt, men mange av argumentene som blir brukt mot oss fungerer ikke helt, sier Nikolaysen.

Mari Støten (t.v.) og Julie Sandrib Bjørnevik går på Solborg folkehøyskole. – Politikerne kan ikke bare lage en ny 10-årsplan, de må gjøre noe nå. Det er på tide at vi blir litt sinte, sier Støten.

Fra scenen tok hun opp et av argumentene som har blitt brukt mot klimastreiken på sosiale medier: Hva skal skje med norsk hvis oljen forsvinner?

– Saken er den, at løsningen er like enkel som den er komplisert. Hvis vi slutter å produsere oljen, vil mange miste jobben. Det høres kanskje ut som et motargument. men nei - for dersom all denne arbeidskraften og kompetansen kan settes inn i rein energi, kan de få den norske økonomien opp på beina igjen.

Voksne støttespillere

Etter konsert og appeller fra scenen på Arneageren, gikk demonstrantene i tog til rådhuset.

– Det ble en spontan tur, forteller Stangeland i Rogaland Natur og Ungdom.

– Vi tenkte at det ville være fint at politikerne som jobber der også kan se hvor mange som møtte opp og viser at de bryr seg.

Det var ikke bare skoleungdom som var invitert. Flere foreldre, politikere og andre voksne støttespillere var også tilstede.

– Dere må ta makten! Vær litt Greta Thunberg, og ikke bare streik en eller to dager. Dere må fortsette. Sorry, lærere! sa talsperson for MDG, Arild Ernstad.

Svenske Greta Thunberg (16) startet det som nå har utviklet seg til en global protest mot klimapolitikken. Det ble gjort kjent under dagens arrangement at Thunberg får årets Rachel Carson-pris.

Publisert:

Ny klimastreik i Stavanger: – Vi slutter å streike når kravene våre er møtt

Fredag 24. mai var det nok en skolestreik for klimaet utenfor rådhuset i Stavanger. Det er ungdommene villige til å fortsette med mange år fram i tid dersom det trengs.

Oppdatert: