Bjørn Olaf (33) er i ferd med å sette preg på hele Stavanger

Har du lagt merke til at flere grafittiverk signert Haugsnes.Solem har dukket opp i byen? Vi har snakket med folkene bak.

Publisert:
Bjørn Olaf Gudmestad Haugsnes står bak flere av byens nye grafittimalerier.

– Jeg skal pusse opp Stavanger samtidig som at jeg sprer kunsten min, sier Bjørn Olaf Gudmestad Haugsnes.

Han er en part av duoen Haugsnes.Solem. Sammen har de malt flere vegger i distriktet, og både i Pedersgata og Nedre Dalgate har det dukket opp flere nye verk den siste tiden.

De kaller prosjektet bare for «Trollmann», og det er fordi at en trollmann er med på alle bildene. Det startet med at Haugsnes ville lage naturmalerier. Da passet det fint inn med trollmenn.

Haugsnes står for å male bakgrunn, mens Solem gjør detaljarbeidet, som for eksempel å male trollmannen. Ideen jobber de sammen om.

Følg Byas.no på Facebook!

LES MER:

Tore Allan (32) kjører rundt med alle eiendelene sine i en bobil

Denne veggen transformerte Haugsnes med Byas som publikum. Det brukte han i underkant av en halvtime på.

Holdt på med grafitti i 22 år

Haugsnes har drevet med grafitti siden han var 11 år gammel. Kompisen hadde en onkel som hadde drevet med grafitti på 80-tallet, og det ble de veldig inspirerte av.

– Vi levde oss inn i det, så gamle filmer fra 80-tallet og det var hiphop, man.

Han begynte å øve seg på kalligrafiske hiphop-fonter, og det var mestringen da han fikk til det, som gjorde at han falt for gatekunsten.

Som 15-åring startet han med grafittimalerier, og i 2006 ble han og en annen kontaktet av Statens Vegvesen for å male en undergrunn på 500 kvadratmeter. Etter det, begynte det å skje større ting, sier han.

Flere verk signert Haugsnes.Solem er sprayet opp rundt i byen. Dette er noen av dem.

Lever av kunsten

Han fikk flere oppdrag, og i dag lever han av å være kunstner. Enten holder han grafittikurs, eller så maler han russebusser, eller så lager han veggdekor på bestilling.

Haugsnes er av den eksplosive typen som liker at ting ikke tar for lang tid. Veggen han maler når Byas besøker ham, tar han omtrent 25 minutter å gjøre ferdig.

Trollmann-prosjektet har flere verk på over syv ulike steder, både på privathus og næringsbygg.

– Men hvordan går du frem for å få bruke disse veggene?

– Jeg spør bare.

Liker å være travel

Trollmann-prosjektet er ikke det eneste han holder på med. Mad_world_18 er et annet, hvor han har med seg kunstneren Champdiana. De har holdt på å dekorere ulike deler av Stavanger siden november i fjor.

Han liker å være travel. Å se på TV, har han ikke tid til. Nylig var han på ferie i Berlin, men da endte han heller opp med å male hotellveggen, enn å få med seg diverse turistattraksjoner.

Han sier at han skal holde på med Trollmann-prosjektet «til han dør». Det blir altså ikke mye fritid på ham framover. Det gjør ham ikke så mye.

– Nå er de tannhjulene i gang. Og de er så tunge, at de kan ikke stoppes. Ikke en gang jeg kan stoppe dem.

Trollmann-prosjektet begynte i Haugesund, og nå har det altså kommet til Stavanger. Etter hvert skal det spres videre enda en gang. Hvor vet de ikke enda.

– Det handler om å dele.

Publisert:

Henning (23) realiserte drømmen i et forfallent bilverksted

Kunstneren vil ta et oppgjør med trenden med hvite vegger og få fram det vakre i at ting forfaller.

Publisert: