Aktuelt

– Det finnes bilder på veggene av et barn datteren min aldri kommer til å bli kjent med

Ida Kinden Jonassen (23) fra Kvernevik har skrevet bok til datteren Conradine (3,5), om barnet som døde alt for tidlig.

Oppdatert:
  • Kaisa Dahl
Ida (23)

Boken er ikke en barnebok om prinser og prinsesser, men om barnedød og om det å ha et søsken for lite.

– Det finnes bilder på veggene av et barn datteren min aldri kommer til å bli kjent med, forteller Ida Kinden Jonassen (23).

– Jeg mistet en sønn i krybbedød da jeg var 18 år gammel. «Brune auge» handler om ei jente som heter Dina, som lurer veldig på hvor denne gutten er og hva som har skjedd. Hun får et besøk midt på natten hvor hun da får noen svar, forteller hun.

- Følg Byas.no på Facebook!

Nærmer seg trykken

For at boken skal se dagens lys og komme på trykk, må den unge forfatteren klare å nå et forhåndssalg på 125 bøker.

I skrivende stund har det kommet inn 102 bestillinger, og Ida føler at trykken er rett rundt hjørnet.

Det har vært som terapi for meg.

Det er søskenbarnet til Ida som har illustrert boken.

– Jeg begynte å skrive boka rett etter datteren min ble født. Det har vært som terapi for meg. Når jeg fortalte henne at jeg skulle skrive en bok til henne så svarte hun bare «Åh, så kult! ...men hva er det til middag?», hehe. Men nå skjønner hun mer av det og gleder seg til å få se boken, sier hun og smiler.

Idas bok «Brune auge» er skrevet til datteren. Ill.: Trine Kinden

Livet ble satt på pause

«Et tilsynelatende friskt barn dør plutselig og uventet uten noe forvarsel. Selv ved en grundig obduksjon og undersøkelse av omstendighetene rundt dødsfallet finner man ikke noen forklaring på hvorfor barnet døde» , står det beskrevet om krybbedød på Landsforeningen uventet barnedøds hjemmesider.

– Det værste som kan skje en forelder er å miste et barn. Han var min førstefødte, og så mistet jeg ham og rollen som mor med ham. Livet ble satt på pause - for det er ingenting du kan gjøre. Det gikk bedre etter hvert som Conradine vokste opp, og jeg fikk liksom rollen min tilbake, forteller Ida.

Men det er også en trøst at dette er tilfeldig - for det betyr at du som forelder ikke har gjort noe galt

– Krybbedød er så utrolig vanskelig å forklare også. Det blir satt en diagnose, men vi vet egentlig ingenting. Så det er vanskelig å forklare dette for Conradine. Men det er også en trøst at dette er tilfeldig, for det betyr at du som forelder ikke har gjort noe galt. Og man får en slags tillatelse til å slappe av fordi det er ingenting man kan gjøre. Og det er det viktig at barn vet at man ikke trenger å gå rundt å være redd, det er ingen sin feil.

Håper å kunne hjelpe andre

Ida har allerede fått positiv tilbakemelding på forskjellige grupper på Facebook av foreldre i samme situasjon.

– De sier at de gjerne vil ha boken fordi de ikke vet hvordan de skal forklare barna sine at de har mistet en søsken. Det gjør meg veldig glad når jeg tenker på at boken kan hjelpe noen i samme situasjon som oss, sier 23-åringen.

Fullført lærerutdanning

Ida har akkurat fullført lærerutdanningen på UiS, og begynner på master i pedagogikk til høsten. Hun har vært preget av studiene og derfor jobbet mye med at boken ikke skal bli for pedagogisk.

Det er lov å ha vonde perioder

– For meg er det viktig at ikke boken er for pedagogisk. Alle opplever sorg forskjellig, og det finnes ingen oppskrift. Boka skal ikke bare være trist, men også litt kjekk.

Ida skriver åpent og ærlig om sine erfaringer.

– Det går ikke an å gi noen et spesifikt råd på veien når en går gjennom en sånn situasjon som vi har vært gjennom fordi alle historiene er forskjellige. Men jeg tenker at når en sørger så er alle følelser normalt. Ikke vær redd for å snakke med barna om døden, og gi beskjed om at en har det vondt. Det er lov å ha vonde perioder, sier Ida.

LES MER:

- Kristine (27) fra Madla fikk brystkreft som 23-åring

Publisert:
Oppdatert:
  1. Helse

10 jenter som har imponert oss denne sommeren

Har du ikke fått med deg disse kule jentene, så er det på tide! Vi digger dere!

Publisert: