Har du tenkt deg på en «Street Art Tour»? Da må du få med deg disse gatekunstverkene

Hvert år arrangeres Nuartfestivalen i Stavanger, og flere gatekunstnere kommer til byen for å dekorere vegger, trapper og alt mulig de kommer over.

Publisert:
Dette noe uvanlige gatekunstverket er laget av keramikk og man finner det på en av trappene på Nytorget. Teksten er et sitat fra Howard Zinn, og kunstneren er Carrie Reichardt fra Storbritannia.

Nuartfestivalen er en gatekunstfestival som blir arrangert årlig i Stavanger. Årets festival finner sted fra 6. til 9. september.

– Det kommer 10–12 internasjonale gatekunstnere til byen, og kunstverkene blir ofte værende i flere år. I større byer som London og New York er det større konkurranse, så kunstverkene blir raskere fjernet der enn i en mindre by som Stavanger, forteller James Finuncane, som er daglig leder for gatekunstfestivalen Nuart.

Nuartfestivalen har blitt arrangert i Stavanger siden 2001, og i 2005 ble den først og fremst dedikert til gatekunst. I 2010 nådde festivalen nye høyder og økte veldig i popularitet. Stavanger har blitt kåret til en av fem beste byer for gatekunst sammen med blant annet storbyer som London, New York og Melbourne, ifølge Finuncane.

Følg Byas på YouTube!

Denne finner man på en av veggene rett utenfor Clarion Collection Hotel. Kunstverket skal forestille en albue fra en Playmobilfigur, og kunstneren er spanske Ampparito.

Startet lørdag

Lørdag 2. juni startet de guidede turene for turister som vil se på kunstverkene.

– Det er flere enn 1000 turister som kommer for å se kunstverkene og på Nuartfestivalen til sammen. De får en to timer lang guidet tur med alle høydepunktene, og turen ender på Nuart-galleriet, sier Finuncane.

Han nevner flere nye kunstverk som ble laget av fem forskjellige kunstnere i fjor, og som folk absolutt burde se (se faktaboks).

Her er link til kartet over de nye kunstverkene.

Inne på smale gater på veggen av Best Western Havly Hotel i Stavanger finner man dette kunstverket. Kunstneren heter Slava PTRK og kunstverket heter «Poppies», eller «valmuer» oversatt til norsk.
Dette kunstverket er litt mer gjemt enn de andre, men man finner det ikke så langt fra restauranten Allegro nedenfor Valbergtårnet. Kunstneren heter John Fekner og er fra USA.

Interessert

– Folk er først og fremst interessert om hvordan vi får tillatelsen til å dekorere disse veggene, og fakta er at 60–70 prosent av dem vi spør vil at veggene deres skal bli malt. Folk spør også om hvordan vi finansierer festivalen, og vi sier at vi får penger fra kommunen, fylkeskommunen, Kulturrådet, private selskaper og annen offentlig finansiering, forteller Finuncane.

I fjor samarbeidet de blant annet med Amnesty International og Atenda.

– Den guidede turen varer i to timer der turistene får se nesten 100 gatekunstverk. Til årets Nuartfestival har vi invitert 12 gatekunstnere, der noen produserer ett, mens noen produserer mange flere gatekunstverk. Vi kan få opp rundt 100 gatekunstverk i løpet av en festival, sier Finuncane.

Et område som de spesielt er interessert i å dekke med gatekunstverk er området fra Storhaug inn til Stavanger sentrum.

Publisert:

Leon tar med seg 25 «drittunger» til Stavanger

Gatekunstneren fant inspirasjon i sin egen datter. Ikke fordi hun var ufordragelig, men fordi han visste at hun kom til å bli det.

Oppdatert: