Engasjerer bloggere og artister for vennskapsbyen

Har du hørt om Rajshahi? I høst skal Tove Welle Haugland (25) og Ingvild Andresen (23) sette fokus på Kristiansands vennskapsby i Bangladesh gjennom prosjektet «Venner deler».

Ingvild Andresen og Tove Welle Haugland jobber for å øke engasjement rundt Kristiansand sin vennskapsby i Bangladesh, Rajshahi. Foto: Vegard Nekstad.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

I oktober reiser de to damene til Bangladesh for å lete etter nye venner og dokumentere livet i Rajshahi. Ikke bare er byen åtte ganger større enn Kristiansand, men fattigdommen er stor.

– Hvorfor skal unge i Kristiansand bry seg om Rajshahi?

– Fordi det er vennskapsbyen til Kristiansand. Som innbyggere har vi et ansvar for vår vennskapsby. Bangladesh er et av de fattigste landene i verden, og det er bra at vi i Kristiansand kan være med å gjøre så mye bra for en annen by, forteller Ingvild.

- LES OGSÅ: Flykter til solarium for å få sol

- LES OGSÅ: Fobiene du neppe har hørt om

- LES OGSÅ: Slik sikrer du studieplassen

Kristiansand & Rajshani

– For dem som ikke kjenner til Rajshahi, hvordan er det egentlig der?

– Det er det vi skal finne ut av. Kristiansand har finansiert to sykehus, klinikker i bushen og sykepleierutdanning der. Vi ønsker å se hvordan folk lever. En vennnskapsby skal gi oss venner på vår alder og med samme interesser, som lever som ungdommer. Vi vil finne ut hvilke verdier, gleder og gode opplevelser de har, forteller Tove, som sitter i sentralstyret til Kristelig Folkepartis Ungdom.

– Apropos fattigdom, så er det jo vi som definerer det, det betyr ikke at de er fattige som mennesker. Vi har så mye å lære av dem. Vi har lett for å se ned på fattige folk, men vi har sykt mye å lære av dem, sier Ingvild.

Reiste til Bangladesh som 13-åring

Tove supplerer:

– Vi skal se på dem som våre venner, ikke noen som trenger vår hjelp.

– Før dere engasjerte dere i prosjektet, hva visste dere da om vennskapsbyen vår?

– Jeg visste nesten ingenting. Veldig diffust kjente jeg til den, men visste ikke noe om hva det innebar å ha en vennskapsby. Da jeg fant ut at det var et prosjekt hvor vi gir og får noe tilbake, så tenkte jeg at det var noe hele byen kunne ta del i, sier Tove.

Dette bildet ble tatt i 2006 da Ingvild (i hvit genser) skulle reise til Rajshahi for første gang. Hun reiste sammen med Andreas Hovland (t.v.). Kjersti Sønning (i blå genser) og Tone Marie Jørgensen hadde vært der året før. Arkivfoto: Lene Gunvaldsen. Dette bildet ble tatt i 2006 da Ingvild (i hvit genser) skulle reise til Rajshahi for første gang. Hun reiste sammen med Andreas Hovland (t.v.). Kjersti Sønning (i blå genser) og Tone Marie Jørgensen hadde vært der året før. Arkivfoto: Lene Gunvaldsen.

Mens Tove er førstereisdame, har Ingvild vært i Rajshahi én gang for mange år siden.

– Jeg var der da jeg var 13 år sammen med kommunen, fordi jeg vant en tur under aksjonen. Jeg visste om prosjektet da jeg var yngre, men som ungdom har jeg ikke vært en del av den. Mange barn og eldre vet nok om prosjektet, men få på vår alder vet om det. Jeg husker veldig godt at det var heavy å reise til et så fattig land som 13-åring, men turen var med på å forme meg til den jeg er i dag.

Vil involvere hele Kristiansand

– Hvordan startet engasjementet?

– Vi drakk kaffe på Mean Bean, slik vi alltid gjør, og pratet. Plutselig kom vi inn på det. Som ungdomspolitiker spurte jeg meg selv om hvorfor det bare måtte være et kjedelig politisk prosjekt. Hva om det kunne gjøres til en stor greie som hele byen kunne bli med på. Og så tok det bare helt av, forteller Tove.

– Dere har klart å engasjere mange aktører?

– Hele prosjektet blir til mens vi går, det vokser for hver dag. Vi har spurt enkeltpersoner, bloggere og artister. Vi kaller dem venner, og etter hvert blir flere mer bevisste og engasjerte, fortsetter hun.

Kreftsykehuset i Rajshahi har fått penger fra Kristiansand kommune og Rajshahiaksjonen. Gjennom årene har mange penger fra Kristiansand bidratt i Bangladesh. Arkivfoto: Tore-André Baardsen. Kreftsykehuset i Rajshahi har fått penger fra Kristiansand kommune og Rajshahiaksjonen. Gjennom årene har mange penger fra Kristiansand bidratt i Bangladesh. Arkivfoto: Tore-André Baardsen.

– Det er en sykt stor styrke i de folkene i byen. Det har vært superpositivt å få dem med oss. Jeg glemmer ikke den aller første dagen da vi satte oss ned med penn og blokk. Vi hadde ikke trodd at vi skulle få med oss så mange, forteller Ingvild.

- LES OGSÅ: Flykter til solarium for å få sol

- LES OGSÅ: Fobiene du neppe har hørt om

- LES OGSÅ: Slik sikrer du studieplassen

– Tove, du har aldri vært i Rajshahi. Hvordan blir det?

– Jeg er et komfortmenneske som liker byferier, og synes det er greit med en fin seng. Nå skal vi til slummen med dyr på bakken.

– Jeg er mer vant til det, fordi jeg har bodd en periode i India, men jeg er livredd slanger og liker ikke hull i marka-doer. Jeg trives best på en tempurmadrass, legger Ingvild til.

– Men vi gjør det for saken, sier Tove.

Livsstilsblogger Kristina Andersen skal selge tøy for å skape oppmerksomhet rundt "Venner deler". Arkivfoto: Erling S. Hægeland. Livsstilsblogger Kristina Andersen skal selge tøy for å skape oppmerksomhet rundt «Venner deler». Arkivfoto: Erling S. Hægeland.

Kjendisbloggere selger tøy

– Hvordan kickstarter dere «Venner deler»?

– Det blir tidenes lanseringsfest med lokale artister og aktører 20. august. Frk. Larsen åpner hele klubben. Selveste Kristina Andersen og flere andre lokale bloggere skal selge tøyet sitt. På kvelden blir det konsert, sier Ingvild.

– Mange sponsorer støtter oss med penger, ressurser og ting vi trenger. Vi trenger mer støtte, så om noen har lyst, er det bare å ta kontakt, sier Tove.

– Hvordan kan man følge dere?

Instagram – vennerdeler – er viktigst. Folk finner oss som vennerdeler på Facebook og Snapchat. Og vi skal blogge fra turen vår til Bangladesh på KRSby, sier damene samstemte.

Og ja – utover høsten kan du følge Tove & Ingvild på vei til Bangladesh her på KRSby. Stay tuned!

Publisert: