Super-elevenes beste tips til gode karakterer

Pria Sehjpal (19) og Mads Elias Tønnessen (20) gikk begge ut av videregående med eksepsjonelt gode karakterer. Her er deres tips!

Pria Sehjpal studerer nå medisin i Bergen, og Mads Elias Tønnessen studerer økonomi og administrasjon i Stavanger. Foto: Fvn/privat.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Skoleåret er godt i gang, og plutselig er det blitt oktober. For mange er kanskje motivasjonen allerede på vei nedover? Eller sliter du med studieteknikken? KRSby tok en prat med to unge, lokale elever, som har delt sine erfaringer om hvordan man kan oppnå best mulig resultater på skolebenken!

Les også

– Karakterer har mye å si

Pria Sehjpal gikk på Kristiansand Katedralskole Gimle, og er vokst opp på Tangen i Kristiansand. Foto: Pria Sehjpal gikk på Kristiansand Katedralskole Gimle, hvor hun gikk ut med 15 seksere og 10 femmere. Foto: Torbjørn Witzøe.

Pria Sehjpal (19) fra Kristiansand, studerer medisin på Universitetet i Bergen:

– For meg har det alltid vært positivt å ha en reell målsetting fra starten av. Ved å sette deg et mål, vil du forhåpentligvis være motivert og jobbe jevnt for å realisere nettopp dette målet. Det kan være så enkelt som en spesifikk karakter eller en arbeidsmetode du ønsker å prøve.

– Jeg har sett de verste tilfellene av elever som ikke åpner boka før 1-2 uker før eksamen, og nakkehårene reiser seg av bare tanken!

– Hva mener du er viktig å tenke gjennom hele semesteret?

– Det å jobbe jevnt med alle fag gjennom hele semesteret har hjulpet meg mye. Ved å gjennomgå små deler av pensum hver uke, daglig, vil du unngå å sitte igjen med en enorm arbeidsmengde mot slutten. En slik arbeidsmengde vil naturligvis virke svært demotiverende, og jeg tror det er her begeret renner over for de fleste.

– Jeg har sett de verste tilfellene av elever som ikke åpner boka før 1-2 uker før eksamen, og nakkehårene reiser seg av bare tanken!

Les også

Rederiet stenger for oppussing

– Umenneskelig å prioritere alle fagene likt

– Hvordan bør man prioritere ulike fag, hvis man har veldig mye å gjøre?

– Alle lærere vil påstå at deres fag er det viktigste, men når 14 fag (journ. ref.: på videregående) skal være like viktig, blir det nærmest umenneskelig å prioritere alle likt. Jeg har funnet hjelp i gode notater, og den beste måten å ta notater på er å ha lest gjennom pensum før forelesning.

– I tillegg er det greit og ha en oversikt over de kommende eksamenene eller prøvene, slik at du kan fokusere litt ekstra på noen fag, samtidig som du ikke lar de andre falle helt bort.

Jeg ser mange unge som slutter på aktiviteter og fritidsinteresser for å fokusere på skolen. Det er svært forståelig, men samtidig litt trist.

Tror mange tenker for avansert

– Hva tror du mange gjør feil, eller glemmer, når det kommer til studieteknikk?

– Jeg tror mange tenker for avansert og overarbeider seg selv. Jeg mener det er veldig viktig å ha fokus på at balansering er noe som trengs i hverdagen. Jeg ser mange unge som slutter på aktiviteter og fritidsinteresser for å fokusere på skolen. Det er svært forståelig, men samtidig litt trist.

– Alle bør tilegne seg nye impulser, møte nye mennesker, gå på treninger og ha evnen til å koble ut skole helt i en periode. Det sosiale i seg selv er også en viktig del av kunnskapen, noe jeg føler de fleste glemmer.

Les også

Nå vil UiA-studentene ha mer enn karakteren

hhh Mads Elias Tønnessen gikk på Vennesla videregående skole, og gikk ut med 23 seksere og 5 femmere. Foto: Privat.

Mads Elias Tønnesen (20) fra Flekkefjord, studerer økonomi og administrasjon på Universitetet i Stavanger:

– Det jeg tror er aller best er å jobbe jevnt og trutt med skolearbeidet, og være «på» fra starten av, selv om det er et litt kjedelig svar. Nå skal det understrekes jeg som uvane periodejobber og tar kraftige tak like før prøver, men jeg prøver også å jobbe jevnt med fagene.

– Det er viktig å kunne jobbe under press og ta tak når det trengs. Jevnt over er det nok kun litt selvdisiplin som gjelder.

– Mange elever graver seg ned når de får en dårlig karakter, og det er lov å være skuffet, men man må bare gå videre.

– Jeg rangerer kvalitet i skolearbeid foran kvantitet

– Hva mener du er viktig å tenke gjennom hele semesteret?

– Det er svært viktig å kunne gjøre andre ting i løpet av hverdagen. Jeg har sett mange elever som blir for oppslukt i å gjøre det bra på skolen, og som glemmer å koble av. Når jeg kan ha andre fokusområder, så klarer jeg å være enda mer skjerpet når jeg skal fokusere på skole. Selv har jeg vært langt fra den som har brukt mest tid på skolearbeid, men jeg rangerer kvalitet i arbeidet foran kvantitet.

– En annen verdi jeg holder høyt er å ikke la «nederlagene» prege fremtiden, samt å huske når man lykkes. Mange elever graver seg ned når de får en dårlig karakter, og det er lov å være skuffet, men man må bare gå videre. Selv om man kanskje har prestert dårligere enn man håpet på, betyr ikke det at man er dårlig.

Les også

Slik er mulighetene for å få jobb etter studiene

– Pauser er viktig

– Hva tror du mange gjør feil/glemmer når det kommer til studieteknikk?

– Fokus. Mange er flinke til å bruke nok tid, men ikke flinke nok til å fokusere på det de holder på med. I tillegg er pauser viktig. Jeg arbeider sjeldent mer enn 1-1,5 time i fullt fokus før jeg tar pause.

– I tillegg bør man prioritere en god livsstil. Hjernen og kroppen fungerer mye bedre hvis man spiser riktig og er i bevegelse av og til. Jeg prioriterer alltid søvn foran mer lesing kvelden før prøver og eksamen, og det fungerer.

– Da jeg valgte universitet, hadde jeg mulighet til å gå på de «beste» skolene med høyest karaktersnitt. Likevel valgte jeg en med mye lavere snitt, fordi jeg allerede hadde et nettverk og et sosialt miljø i den byen universitetet ligger i.

– Jobb i grupper om noe er vanskelig

– Har du noen tips til de som jobber mye i grupper på skolen? Og hva hvis man opplever at enkelte på gruppen ikke jobber like mye som andre?

– Ting man syns er spesielt vanskelig, tror jeg det er bra å jobbe i grupper med. Finn noen på et omtrent likt nivå, som vil nå de målene du ønsker å nå.

– Har du noen generelle tips du vil dele?

– Valg av skole vil jeg gjerne løfte opp. Da jeg valgte universitet, hadde jeg mulighet til å gå på de «beste» skolene med høyest karaktersnitt. Likevel valgte jeg en med mye lavere snitt, fordi jeg allerede hadde et nettverk og et sosialt miljø i den byen universitetet ligger i.

Publisert: