Studenter jaktet forurenset betong – vant journalistpris

Journaliststudentene Jacob Sundblom Nygaard, Marianne Furuberg Gjedtjernet og Magnus Haga Kvale er tildelt prisen «Journalistikk som betyr noe» etter at de «gravde» etter forurenset betong.

Publisert:
Journaliststudentene Jacob Sundblom Nygaard og Marianne Furuberg Gjedtjernet søkte seg gjennom offentlige dokumenter for å avsløre uregelmessigheter.

Det er NLA Mediehøgskolen Gimlekollen som i samarbeid med Institutt for Journalistikk (IJ) deler ut prisen. Studentene er alle tredjeårsstudenter ved byens journalistutdanning.

– I saken setter studentene søkelys på hvordan et offentlig organ, Vest-Agder fylkeskommune, vil bruke PCB-forurenset betong som fyllmasse på sitt nye kollektivanlegg i Kristiansand, heter det i en pressemelding fra skolen.

Jernstøperiet ble revet, journalistene gravde

Student Marianne Furuberg Gjedetjernet forklarer hvordan de kom over saken.

– Jeg bor på Høietun og trener på Bear Cave i Vågsbygd. På vei til trening kjører jeg forbi det som var jernstøperiet. Jeg så at de var i gang med rivingen, og da vi startet med faget undersøkende journalistikk tenkte jeg at det medførte mye papirarbeid, og at det var mye avfall som måtte bort. Vi ba om innsyn i dokumenter og så at det ble søkt om tillatelse til å grave ned 10.000 tonn forurenset betong.

– Møtte dere motstand underveis i undersøkelsene?

– Det er klart at det var litt vanskelig å få tak i de riktige personene og det tar litt tid å få innsyn, men det gikk overraskende greit. Det var en sak vi jobbet intenst med, forteller hun.

Saken solgte studentene til Fædrelandsvennen, som publisert den over seks sider høsten 2016.

Artikkelen studentene vant pris for, omhandler bruk av forurenset betong ved det nye kollektivanlegget på Dalane i Kristiansand.

I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Ved hjelp av miljøinformasjonsloven, dokumentsøk og et ellers bredt og relevant kildetilfang får studentene klart fram hva som er saken. Studentene evner å gjøre kompliserte forhold forståelige for vanlige folk. På publiseringstidspunktet hadde ikke Miljødirektoratet behandlet søknaden om deponering ennå, noe som også går fram av saken.

– Hva betyr det å få en slik pris?

– Det er helt sinnsykt, en ære! Det var fantastisk gøy og motiverende, og beviser at det nytter å be om innsyn når man ser noe som kan være på kanten, sier prisvinner Furuberg Gjedtjernet.

Hederlig omtalte

Artiklene «Spilljentene» og «Ambulansearbeidere kjøper beskyttelsesutstyr selv» ble belønnet med hederlig omtale i konkurransen.

Publisert:

Naboer klager på at utestedet får utvide uteserveringen

Beboere har tidligere sagt at Lervig Local tar fra dem nattesøvnen. Nå har sameiet klaget på at utestedet får et større skjenkeområde utendørs.

Oppdatert: