Aktuelt

På lørdag drar Filip (28) til Trondheim. Der skal han isolere seg i over to måneder.

Konkurrenten derimot, er ordknapp.

Filip August Bendi fra Sandnes pakker sammen sakene og flytter til Trondheim de neste månedene. Der skal han prøve, feile, lære, jobbe og trene fram mot konkurransen Årets kokk den 12. september. FOTO: Ulrikke Valvik Mitchell

– Det er for å få 100 prosent fokus. Hjemme er det forstyrrelser, det er plikter, venner og jobb. Der oppe kan jeg isolere meg og kun fokusere på konkurransen, sier Filip August Bendi.

På lørdag vender han nesa nordover til Trondheim. Der skal han bo, jobbe og trene fram til konkurransen Årets kokk går av stabelen 12. september.

Vinneren får representere Norge i Bocuse d’Or Europe neste år. Der blir det avgjort hvilke europeiske land som går videre til verdensfinalen i Lyon i 2019.

– Dette er viktig for meg. Tiden er utrolig verdifull, så jeg må gjøre det meste ut av det, sier 28-åringen, som til daglig er kjøkkensjef ved N.B. Sørensen Annen Etage i Stavanger.

Følg Byas.no på Facebook!

Spesialbygd treningskjøkken

I mars kom nyheten om at han var én av fem kandidater i den prestisjefylte konkurransen.

Kort tid etter bestemte han seg og så for å tilbringe nærmere to og en halv måned i Trondheim.

– Coachen min, Adrian Løvold, sa at han hadde et spesialbygd treningskjøkken i Trondheim. Her står alt klart, og vi kan stille det inn til å bli mest mulig likt kjøkkenet vi skal bruke på konkurransedagen, forteller Bendi.

Han beskriver det hele som en dans.

Alt skal harmonere, ikke bare smakene og presentasjonen av maten, men også bevegelsene under selve matlagingen.

– Det blir som en ballett, uten en eneste feil, sier Bendi.

Christian André Pettersen ønsker ikke å si mye om sine forberedelser før Årets kokk i september. FOTO: Fredrik Refvem

– Ingen kommentar

Kjøkkensjef ved Mondo i Sandnes, Christian André Pettersen (27), er også en av kandidatene i Årets kokk.

I motsetning til Bendi, er Pettersen ordknapp om forberedelsene.

– Jeg har ingen kommentar. Vi får ta praten etter 12. september, sier han til Byas.

– Du kan ikke si noe om hva du har tenkt til å gjøre i forkant av konkurransen?

– Nei, dessverre.

– Kan du si noe om hva du tenker om måten Filip har valgt å gjøre det på?

– Nei, det vil jeg heller ikke kommentere, sier Pettersen.

Kikker på andre

– Det er ikke tvil om at folk kopierer gode ideer, sier Sven Erik Renaa, innehaver av stjernerestauranten Re-Naa i Stavanger.

I 2006 vant han Årets kokk, konkurransen som både Pettersen og Bendi nå forbereder seg til.

Han har stor forståelse for hvorfor Pettersen er ordknapp og Bendi velger isolasjon.

– Det er bedre å trene et sted du får være i fred, uansett om det gjelder kjæreste, unger eller kompiser. Det hjelper å være for seg selv, sier Renaa.

Men samtidig er det også en annen viktig faktor:

– Hvis du kommer opp med noe helt eksepsjonelt, ønsker man selvsagt å holde dette hemmelig, sier han.

Sven Erik Renaa vant årets kokk i 2006. På den tiden jobbet han ved Gastronomisk Institutt. – Jeg isolerte meg ikke, men jeg sto mye for meg selv, sier Renaa om forberedelsene for elleve år siden. FOTO: Jarle Aasland

Det kan være alt fra hvordan de ulike kandidatene setter opp kjøkkenet, hvilke verktøy man bruker, hvilke tallerkener maten serveres på.

Han drar sammenligningen til fotball.

– Trenere sier ofte at de kun skal fokusere på seg selv og spille sitt spill, men det er bare tull. Du følger selvsagt med på hva de andre driver med, sier Renaa.

Konstant utvikling

– Hvordan har konkurransen forandret seg siden du var med i 2006?

– Matmessig skjer det noe hele veien, men i dag klarer kokkene å få presset inn enda flere elementer på tiden de får til rådighet, sier Renaa.

Han legger til at teamet rundt kokken også er en nøye og gjennomtenkt prosess. Derfor er det duket for en svært spennende konkurranse den 12. september.

– Tre, fire av disse kandidatene kunne gjort det veldig bra i Bocuse d’Or. Nivået er ekstremt høyt, sier Renaa.

Bendi var Gunnar Hvarnes’ assistent under Bocuse d’Or i 2011. Der ble det bronse på duoen. Nå har Bendi lyst til å stå på pallen igjen. – Det betyr mye for framtiden min, sier han. Dette bildet er tatt 1. desember 2010. FOTO: Jonas Haarr Friestad

– Betyr mye

Bendi forteller at han har laget en dagsplan som han skal følge fra 1. juli til 12. september.

Noen avbrekk blir det innimellom, men også på hviledagene er det mat 28-åringen kommer til å konsentrere seg mest om.

– Dette en mulighet til å komme til Bocuse d’Or og stå på pallen der igjen. Det betyr mye for framtiden min, det kan definere resten av livet mitt, forteller 28-åringen, som var assistent for Gunnar Hvarnes da han tok bronse i Bocuse d’Or i 2011.

Over de neste to månedene kommer han ikke til å se noe til familie, venner eller samboer. Heldigvis har han full støtte på hjemmebane.

– De forstår at det krever mye tid, sier 28-åringen.

– Hva tenker du på nå før du reiser? Gleder du deg, eller er du stressa?

– Jeg gleder meg som et lite barn gleder seg til julaften, svarer Bendi.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Her kan det koste deg over 1000 kroner dersom du ikke møter opp

LES MER:

Sju Stavanger-restauranter på prestisjefull liste

LES MER:

De neste månedene skal Caroline (23) lage den samme retten om igjen og om igjen - og om igjen

LES MER:

Skal lage folkefest i Vågen hver onsdag gjennom sommeren

Publisert:

  1. Trondheim
  2. Sandnes
  3. Sven Erik Renaa
  4. Stavanger
  5. Christian André Pettersen

De neste månedene skal Caroline (23) lage den samme retten om igjen og om igjen - og om igjen

Skal representere Stavanger under NM i kokkekunst i september.