Ny bloggplakat skal gi bloggere retningslinjer mot kroppspress

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland har laget en bloggplakat som gir bloggere strengere etiske retningslinjer. Det synes influenser Ingrid Aguiluz er positivt.

Oppdatert:
POSITIV: Ingrid Aguiluz synes det er bra at ordentlige retningslinjer for bloggere kommer på plass.

Under et møte mellom flere influensere og barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland i sommer, ble det bestemt at det skulle utarbeides en ny bloggplakat mot kroppspress.

Nå har Medietilsynet og Forbrukertilsynet laget en skisse til etiske retningslinjer mot kroppspress som skal gjelde for influensere. Dette melder MinMote.

– Jeg synes det er fair at også bloggere får retningslinjer. Det har de jo på alle andre arbeidsplasser. Jeg tror det vil gjøre jobben bedre, sier influenser Ingrid Aguiluz fra Klepp.

Følg Byas.no på Instagram!

Linda Hofstad Helleland jobber mot å få på plass en bloggplakat for influensere, med strenge etiske retningslinjer.

Dette betyr reglene

Selv har hun 45.000 følgere på Instagram og ble kjent gjennom deltakelsen på Paradise Hotel tidligere i år.

Aguiluz forklarer at hun synes bloggplakaten er spennende. Strengere retningslinjer vil gjøre det lettere for alle, fordi at de har noe å forholde seg til, tror hun.

Dette kommer fram av skissen som nå er lagt fram:

  • Det blir ulovlig å promotere kosmetiske inngrep eller injeksjoner.
  • Kosttilskudd skal være ulovlig å reklamere for, dersom de er ment til å fremme et bestemt kroppsideal.
  • Bloggere får ikke bidra til å spre uriktige påstander om kropp og helse
  • Det blir pålagt å merke manipulerte bilder som skaper et falskt inntrykk av utseende

Hensikten er å motvirke uheldig kroppspress som barn og unge voksne kan bli utsatt for i sosiale medier. Sanksjonene for brudd på retningslinjene kan for eksempel bli bøter, utestengelse fra de store bloggnettverkene eller en sertifiseringsordning, ifølge Helleland.

– Greit

Elin Bergius (25) har 132.000 følgere på Instagram og er også tidligere Paradise Hotel-deltaker. Hun synes at det er greit at det kommer retningslinjer.

– Jeg vil ikke at mine jenter skal føle at de må endre på noe, forteller hun, og sikter til barna sine Juni Nicole (2 år) og Belle (1 år).

Hun synes derimot at det er rart at man ikke skal kunne reklamere for kosttilskudd.

– Dersom kosttilskuddene fører til at kroppen vokser naturlig, synes jeg det er litt rart at man ikke skal kunne reklamere for dem, sier hun.

Elin Bergius synes man bør få gjøre det man vil med egen kropp.

Fått tilbud om operasjoner

Bergius har selv blitt kontaktet flere ganger av klinikker som tilbyr henne gratis operasjoner. Hun legger ikke skjul på at det har fristet å ta imot tilbudet.

– Men jeg har alltid avstått.

Hun er enig i at inngrep og injeksjoner ikke burde promotores, men synes det burde være greit å fortelle om hva man har gjort.

– Jeg synes ikke det bør påvirke noen andre at jeg for eksempel velger å ta bort min «sinnarynke». Men jeg skriver ikke åpent om sånt og er veldig lite satt inn i akkurat dette.

– Jeg mener at man bør få gjøre det man vil med sin kropp.

Ønsker tydeligere definerte retningslinjer

MinMote har snakket med Mads Hansen, som er selverklært bloggpoliti. Han setter spørsmålstegn ved hvem retningslinjene skal gjelde.

– Hva er definisjonen på en influenser og blogger? Hvor mange følgere og hvor mye penger må du tjene for at dette blir ulovlig, spør han avisen.

Aguiluz er enig med Mads Hansen. Hun synes at retningslinjene foreløpig er for uklare.

– Det står jo for eksempel at man ikke skal reklamere for kosttilskudd. Gjelder det tran også? Er det kroppspress at man vil at ungen sin skal bli stor og sterk?

– Håper regelverket inkluderer alle med store profiler

Hun lurer også på om både influensere og bloggere inkluderes i regelverket, og hvor mange følgere man må ha for at retningslinjene begynner å gjelde.

– Det er så sykt mange influensere og bloggere med store profiler og mange følgere. Jeg håper at «bloggpolitiet» ser bredere, og inkluderer alle, ikke bare oss bloggere, sier hun.

Selv har Ingrid Aguiluz tatt et valg om å ikke skrive om inngrepene hun har gjort, annet enn at hun bekrefter at hun har gjort dem. Det prater hun mer om her:

Publisert:
Oppdatert:

Dette tjente våre lokale influensere og gamere

Lokal gamer danker ut blogger og influenser Isabel Raad, men ingen klarer å toppe en youtuber fra Ålgård.

Oppdatert: