Monica er «ekstra-mamma» til 24 russ: – Jeg prøver å hjelpe dem så godt jeg kan

Hun startet i jobben som russebussjåfør for første gang på fredag. Allerede har Monica Bærheim ringt sju kommuner i håp om å få til en løsning hun håper kan gjøre russetiden bedre for alle.

Publisert:
Monica Bærheim var aldri russ selv, men begynte fredag som russebussjåfør for 24 avgangselever fra Sandnes. På kort tid har hun engasjert seg ekstra mye i russebuss-jobben.

– Russebussene blir jaget vekk nesten uansett hvor de stopper, sier Bærheim.

Hun er sjåfør om bord på russebussen Vesten fra Sandnes. Fredag og lørdag var hun ute og rullet med de 24 medlemmene, blant annet stoppet bussen i Vaulen.

I etterkant reagerte mange på alt søppelet russen hadde etterlatt seg.

– Ja, det så ut som en svinesti, men hva forventer folk når politiet ber deg om å forlate området med en gang? spør Bærheim.

Eget russebuss-område?

Ofte ender det slik. Russebussene får ikke slått seg ned på et område lenge av gangen, oftest på grunn av høy musikk som er til plage for trøtte beboere i nærheten.

De må bevege seg konstant. Tilbake ligger søppel som russen ikke fikk med seg før de dro.

Nå har Bærheim tatt kontakt med sju kommuner i regionen. Målet er å få en fast samlingsplass for russebussene, fra Klepp og Gjesdal i sør, til Randaberg i nord.

– Tenk om vi hadde hatt et område vi kunne vært over lengre tid. Der kunne bussene samlet seg, politiet hadde visst hvor vi var og vi hadde hatt god tid til å rydde opp etter oss etterpå, sier Bærheim.

Tommel opp fra politiet

Det er i overkant av 10 russebusser i regionen i år. Politiet mener at et tiltak for å samle kjøretøyene der festene kan arrangeres, vil være positivt.

LES OGSÅ:

– De samme lovene gjelder for russen som folk ellers. Klokka 23 trer det i kraft regler som skal sørge for nattero. En samlingsplass hvor russebussene kan møtes, feste uten å forstyrre beboere og rydde opp etter seg, ser politiet på som en fordel - helt klart, sier leder for ordensseksjonen ved Stavanger politistasjon, Kristian Johansen.

Russebussen Vesten har plass til 24 passasjerer. Denne uka skal Bærheim og russen ut og rulle fra onsdag til lørdag.

– Kaller meg mamma

Johansen legger samtidig til at politiet ikke har noen områder å dele ut. Dette er opp til kommunene, som Bærheim nå venter på svar fra.

– Samtidig etterlyser jeg private eiendommer vi kunne tatt i bruk. Dette kan være områder eid av enten bedrifter eller grunneiere, sier sjåføren.

Bærheim har bakgrunn som tungtransportsjåfør, men ble ufør etter en ulykke. At hun skulle engasjere seg så mye i russetiden, hadde hun aldri trodd.

– Jeg tenkte jeg skulle gi det en sjanse. Nå har jeg blitt kjent med en utrolig flott gjeng. 24 gutter kaller meg mamma, derfor prøver jeg å hjelpe dem så godt jeg kan, sier hun og ler.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Disse tipsene kan spare deg for flere tusen kroner i russetiden

LES MER:

Herman (18) dropper russetiden

LES MER:

Gratis vaksine til årets russekull i Stavanger

Publisert:

Fredag starter russetiden: – Det er viktig at folk får vite hva som skjer

Fredag starter russetiden i Rogaland. SLT-koordinator i Stavanger ber russen passe på hverandre – men inviterer også foreldre og andre voksne på banen.

Publisert: