Aktuelt

Bik Bok, Brun og Blid og Nettavisen er nominert til årets «Gullbarbie»

Hvem fikk ungdom til å føle seg verst i året som gikk?

Publisert:
  • Ulrikke Valvik Mitchell

PRESS: Bik Bok, Brun og Blid og Nettavisen er nominert til den ikke så gjeve prisen, årets «Gullbarbie». FOTO: Skjermdump fra gullbarbie.no

Bik Bok, Brun og Blid og Nettavisen er nominert til årets «Gullbarbie» - en pris som går til noen som skaper større press blant barn og unge.

Prisen deles ut av Press, ungdomsorganisasjonen til Redd Barna.

Press startet Gullbarbie i 2010, som en motvekt til reklamepress og ensidige skjønnhetsidealer. Press er partipolitisk og religiøst uavhengig, og består av ungdom mellom 13 og 25 år.

LES MER:

I fjor var det Dagbladet, Brun og Blid og Proteinfabrikken som «kjempet» om den lite gjeve tittelen .

Nærmere 13.000 personer stemte, og med nesten halvparten av stemmene var det til slutt Dagbladet som ble årets Gullbarbie 2015.

– Stort engasjement

– Årets Gullbarbie går til den reklame- eller medieaktøren som var best på å få ungdom til å føle seg verst i løpet av fjoråret – og det er ungdom selv som stemmer frem vinneren. Fjorårets konkurranse fikk inn om lag 13.000 stemmer, og skapte stort engasjement, skriver Press i en pressemelding.

Årets tre nominerte ble lansert torsdag denne uken. Her er ungdomsorganisasjonens begrunnelse for utvalget:

Bik Bok

«Kleskjeden Bik Bok er nominert for å fremstille ensidige idealer, samt bruke unødvendig seksualisering rettet mot et særlig ungt publikum. Plakatene til kleskjeden henger i store butikkvinduer, inne i lokalene, og kan oppleves som umulig å unngå. Med sin utstrakte reklame vises det fram at det kun finnes en måte å være perfekt.»

Brun og Blid

«Solariumskjeden Brun og Blid har satset hardt på å nå ut til mange mennesker med sin ekstremt ensidige reklame. I offentlig rom og sosiale media har de brukt samme type modeller, og vist liten grad av mangfold. Reklamene virker retusjert, modellene er like, veldig lettkledde og med på å fremme det samme, gamle bildet av hva skjønnhet er. I tillegg gjør Brun og Blid kropp til en konkurranse med sin pris på opp til 500.000 kr. Her konkurrerer unge mennesker i å ha «finest» kropp og mulighet til å bli modell for bedriften.»

Nettavisen

«Nettavisen er nominert for to av sine nettsider- Side 2 og Side 3. Disse sidene er bygd på gamle kjønnsroller og svært seksualiserte saker. Side 3, som retter seg mot menn produserer saker om «de feteste bilene og de hotteste damene», mens Side 2 som retter seg mot kvinner, trykker saker om trening, shopping og skjønnhet.»

– Burde skamme seg

– De tre nominerte burde alle skamme seg over hvordan de påvirker ungdom, sier leder i Press, Karoline Steen Nylander.

– Vi ser at stadig flere unge sliter med dårlig psykisk helse, og mye av dette skyldes aktører som disse. Vi har også i år nominert en medieaktør. Dette vitner om at media og nyheter spiller en stor rolle i unge menneskers liv. Da kan vi ikke ha aktører som ødelegger ungdoms selvbilde uten å kjenne på ansvaret.

Hvem syns du fortjener Gullbarbien? Gi din stemme i pollen under:

NB: Du må stemme inne på gullbarbie.no for at stemmen din skal være gjeldende i konkurransen.

Press oppfordrer alle barn og unge til å avgi sin stemme. Det kan stemmes elektronisk på gullbarbie.no, til og med 5. februar.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* Nytt år, nye trender! Dette bør du sikre deg på salget

LES MER:

* Eirin dro verden rundt. Her er hennes beste backpacker-tips!

LES MER:

* 4 enkle tips til deg som vil ha bedre råd i 2017

Publisert:

Remy fra Orre kan vinne omstridt modellkonkurranse

Dersom Remy Berland vinner finalen i modellkonkurransen til Brun og Blid 1. juni, kommer kroppen hans til å pryde solstudioer over hele landet. – Det vil være en seier for alle, sier 20-åringen.

Publisert: