Lider du også av FOMO?

Professor sammenligner mobilbruk med rusmiddelbruk.

MÅ BARE: Sjekke sjekke sjekke, hele tiden.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Du kjenner deg garantert igjen. Du klarer rett og slett ikke å legge fra deg telefonen, selv om du vet du heller burde gjort noe helt annet.

Nå har folk som kan sånt studert årsakene til ekstrem bruk av smarttelefoner.

\- I bunn og grunn at vi lært opp hjernen til at vi bare MÅ sjekke. Vi MÅ oppdatere. Vi klarer ikke la være, selv om vi innerst inne vet at vi burde legge telefonen bort, sier professor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelhøyskole.

Følg Byas.no på Facebook!

BARE MÅ: Sjekke, sjekke, sjekke.

Skrekk for å gå glipp av noe

Kombinasjonen smarttelefoner, sosiale medier og stadig bedre telefonnett har skapt uttrykket FOMO - Fear of missing out.

Vi blir høye for en liten stund, og så vil vi ha den følelsen igjen.

\- Vi har en sosial sirkel vi vil være en del av. En viktig del av den er å sjekke sosiale medier og epost, legge ut bilder og fortelle omverden hvor vi er og hva vi gjør. Vi skal også følge med på andre og gi likes og kommentarer. Frykten for å falle ut av denne sirkelen, selv i korte perioder, kaller vi FOMO - Fear of missing out.

\- Den frykten kan bli så sterk at vi tar med oss telefonen i senga, inn i teateret og andre steder der vi vet at vi ikke burde ha den med oss, sier Wallin Andreassen.

**Klar for veldedig auksjon? Nå kan en boytoy fra UiS bli din for en kveld!

Les også

I fjor gikk den dyreste for 3000 kroner

!**

Legger opp til mer og mer bruk

Andreassen forteller at årsaken til at det er slik handler om vaner og tilgjengelighet.

\- Teknologien gjør det mulig. Kombinasjonen smarttelefoner, sosiale medier og utbyggingen av bredbånd og telefonnett gjør at vi kan uten større problemer kan være påkoblet. Hvis du legger til rette for økt nettbruk, da øker nettbruken. De sosiale mediene er også lagt opp til at bruken skal øke. Flere venner, mer å følge med på, flere bilder å like, flere kommentarer å skrive, flere å treffe med dine egne bilder og kommentarer.

TOMMEL OPP: Lik og del, igjen og igjen. ILLUSTRASJONS

Dop for hjernen

Så til psykologien - og kjemien.

\- Du kan kjøre bil, høre på musikk og snakke med barna i baksetet samtidig. Det gjør du på autopilot. Noe av det samme skjer med mobilbruken. Vanen sitter så sterkt i oss at vi bare gjør det, uten å tenke gjennom det. Til og med når vi vet at vi ikke burde.

Vi blir hyperstimulert, og det elsker hjernen.

For å forstå hvorfor det er sånn, viser Andreassen til hjerneforskning. Dopamin er et stoff som er viktig som belønningssystem i hjernen.

Både lystbetonte aktiviteter og bruk av rusmidler fører til økt frigjøring av dopamin i visse deler av hjernen. Å sjekke telefonen, oppdatere statuser, poste bilder og meldinger gir oss rett og slett et lykke-skudd av dopamin. Å la være kan gi oss sorg- og abstinenslignende følelser.

Vi ser at folk går på toalettet i middagsbesøk for å sjekke telefonen.

\- Vi blir høye for en liten stund, og så vil vi ha den følelsen igjen. Disse mekanismene kan være så sterke at vi sliter med å kontrollere hva vi gjør. Dette er vanens forbannelse, og hjernen lærer ekstremt fort. Vi blir hyperstimulert, og det elsker hjernen.

- Så vanen og lykkefølelsen trumfer folkeskikken?

\- Ja. Vi ser at folk går på toalettet i middagsbesøk for å sjekke telefonen, eller de gjør det under bordet. I teatersalen gjør vi det samme. Noen klarer å la være, men se hva folk gjør når de kommer ut i pausen. Opp med telefonen. Sjekke, sjekke, sjekke.

**Og når vi først er inne på ting det er lett å bli avhengig av.

Les også

Vet du hvor mange kopper kaffe det er greit å drikke i løpet av en dag

?**

Kunstneren Dotmasters rakk å lage en piece under årets Nuart.

Må bli status ikke å sjekke

- Hva kan en da gjøre for å få folk til å legge bort telefonen i for eksempel en kinosal?

\- Man sloss mot sterke krefter. Samfunnsnormen kan regulere slike ting. Vi kan sammenligne det med å røyke. Nå er det ukult å røyke. Både den sosial normen, kunnskap og de fysiske mulighetene til å røyke gjør at færre røyker. Det må bli status å IKKE sjekke telefonen.

Tilgjengelighet øker definitivt bruken.

- Hjelper det med forbud eller fysisk blokkering av telefonsignaler?

\- Tilgjengelighet øker definitivt bruken. Et forbud, bare å opplyse om at telefonen skal av, vil hjelpe noe. Men hvis man vil fjerne problemet helt, må man kanskje fysisk fjerne muligheten til å være påkoblet.

**Har du lest saken om Anette Sørland (23) og jakten på idealkroppen?

Les også

- Jeg kjente nesten ikke meg selv igjen

.**

Publisert: