Tinder: – Falske profiler har lenge vært en effektiv måte å svindle folk på

– Det triste er at det virker, sier ekspert på sosiale medier.

Det er typisk boter  å linke til andre sider. Montasje: Skjermdump
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

– Falske profiler og falskt innhold har lenge vært en effektiv måte å svindle folk på. Før var det gjerne som e-post, men nå tilpasser de seg mediene folk bruker, sier Thomas Moen, som er daglig leder i United Bloggers International og ekspert på sosiale medier.

– Det triste er at det virker, og at noen tjener penger på det. Folk går på, og det kommer nok til å være populært å drive med slikt så lenge folk fortsetter å la seg lure.

KRSby skrev i går om Nikolette, som opplevde å få Tinder-infoen sin kopiert av skurker.

Bildene er gjerne kopiert av ekte brukere. Foto: Skjermdump Bildene er gjerne kopiert av ekte brukere. Foto: Skjermdump

– Svindlerne endrer seg

KRSby har gått gjennom flere falske Tinder-profiler, og mange av dem fremstår som genuint ekte profiler. Dette er profiler med flere profesjonelle bilder og tekst som ofte er skrevet på norsk. Så fort praten er i gang blir det derimot tydelig at det ikke er et menneske man skriver med. Moen er ikke overrasket over utviklingen.

– Hvis man kan tjene penger på det er det jo logisk å hyre inn en oversetter. Våre brukervaner endrer seg, og da endrer også svindlerne seg, sier han.

Thomas Moen sier at nettsvindel fungerer, derfor fortsetter det. Foto: Kristin Ellefsen Thomas Moen sier at nettsvindel fungerer, derfor fortsetter det. Foto: Kristin Ellefsen

Datingekspert Espen Korsvik, daglig leder i dating-adventure.com, sier folk bør være forsiktige med å trykke på linker som ikke er kjente.

– Dette er kanskje ikke det første stedet man tenker at det er boter og slikt som sitter og prater med deg. Det kan jo gjøre folk glade helt de innser at de har blitt lurt, slik som ved alle andre scams, sier han.

– Kan ødelegge telefonen

Han sier selv at det ikke tar lang tid før botene avslører seg.

– Det er veldig fort gjennomskuelig om det er en faktisk person man snakker med. Folk er nødt til å være skeptiske, særlig hvis man har gått på noen smeller før med viruslinker. Det kan ha større konsekvenser, og ende opp med å ødelegge telefoner og dataer, sier han.

Datingekspert Espen Korsvik advarer mot å klike seg inn på mistenkelige linker. Foto: Privat Datingekspert Espen Korsvik advarer mot å klike seg inn på mistenkelige linker. Foto: Privat

Thmoas Moen tror ikke falske profiler og spam vil gjøre at folk slutter å bruke Tinder.

– Man får jo fortsatt mye spam på e-post uten at folk slutter å bruke det. Sunt nettvett er det beste, og det er lurt å være litt skeptisk, sier han.

Publisert: