Vilde (20) backpacker alene i Asia: – Jeg er litt nervøs

– Jeg har jobbet mot dette helt siden mitt første år på videregående.

Publisert:
  • Lena Rustan Fidjestad, KRSby
En av de store utfordringene med en backpacker-tur er hva man skal pakke med seg i sekken.

– Jeg er litt nervøs, men det tenker jeg man skal være. Jeg vil motbevise dem som tenker at jenter ikke kan reise alene. Jeg tror man kommer langt med respekt for kulturer man møter, og at så lenge jeg respekterer dem, så respekterer de meg, sier Vilde.

Lørdag reiste Vilde mot sørligere strøk, og sitt livs eventyr.

Først går turen mot Bangkok, seinere står rundreise i Sørøst-Asia for tur. Underveis skal hun også blogge fra turen.

Følg Byas.no på Facebook!

Vilde før avreise på lørdag, med foreldrene Terje og Lise Dragseth.

Onkel i Nepal

Vilde har valgt å reise helt alene, fra venner og familie – rett og slett fordi hun ønsker at dette skal være «hennes tur». Vi møtte henne hjemme på Strai i Kristiansand et par dager før avreise.

Den første tiden tilbringer kristiansandsjenta med familien sin i Thailand, før hun alene drar videre mot Myanmar 1. januar, hvor hun skal bo på hostell i fire dager.

Det er alt hun vet om reisen sin, med unntak av et par «trygge havner».

LES MER:

* 150 fremmede fra 29 land har sovet på sofaen til Christian på Hundvåg, helt gratis!

LES MER:

* Eventyreren Jørn Bjørn (26) reiste Afrika på langs. Det resulterte i fem dager i fengsel, malaria og utforkjøring

– Jeg har et fly som går fra Yangon i Myanmar til Mumbai i India 16. januar, og i februar skal jeg til Nepal, hvor onkel driver dansk folkeskole, forteller Vilde.

Reisen skal forme seg underveis

Ellers kommer 20-åringen for det meste til å bo på hosteller, og benytte seg av Airbnb og couchsurfing.

Andre reisemål hun ser for seg er Japan, Hong Kong i Kina, og Vietnam. Likevel ønsker hun at reisen skal forme seg underveis.

– Det er deilig at alt er fritt, og at jeg stadig vekk kan endre ting underveis. Det er en frihetsfølelse. Jeg finner alltids noe å gjøre, et sted å sove, og noen å være sammen med.

LES MER:

* Robin (21) var med i kampen om å få reise til Mars, men hvordan har det gått?

LES MER:

* Sledne-Esben: 8 grunner te å IKKJE reisa te Syden

Og når hun kommer tilbake? Det er fortsatt uvisst.

– Jeg har tenkt til å søke på studier mens jeg reiser, men det gjør meg ikke så mye om jeg kommer inn heller, sier ungjenta med et glimt i øyet.

Vilde har begynt på en bok, hvor hun kommer til å notere ned erfaringer fra turen.

USA og Sørøst-Asia mest populære reisemål

Ifølge Kilroy reiser årlig mellom 5000 og 7000 ungdommer og studenter i 60 dager av gangen, eller mer – av dem som har kjøpt reisen via en av deres reisespesialister.

Slik har det vært de siste fem årene.

Markedssjef i Kilroy, Even Hulleberg, skriver i en epost at det er to perioder i året som er mest populære, når man skal på en reise jorda rundt – mellom januar og mars, og mellom slutten av august til slutten av oktober.

– USA innehar en overlegen førsteplass på listen over populære destinasjoner hos oss, foran Sørøst-Asia. Australia har også lenge vært populært, og er fortsatt det, forteller Hulleberg.

Kan være utfordrende å reise alene

Han mener at det kan være en stor utfordring å reise alene, ettersom man må ta alle avgjørelser på egenhånd.

– Skulle det oppstå noen problemer har du bare deg selv å lene deg på. På den andre siden er du fri til å reise akkurat dit du vil, når du vil, uten å ha noen å forholde deg til. Mange som reiser rundt alene vil også stadig møte andre reisende.

Markedssjefen skriver videre at det ikke lenger er noen ting som hindrer kvinner i å reise rundt på egen hånd.

LES MER:

* Anne Rakel (25) reiser helt alene til Zimbabwe for å bygge skole

LES MER:

* Ingrid (26) og Victoria (23) reiser Jæren rundt på jakt etter bestemødre

– Men om du ønsker å gjøre dette må du være litt mer oppmerksom på tradisjoner og kulturer i andre land, og ta nødvendige forbehold med tanke på de lokale. Det finnes steder i verden der kvinner som tar seg en drink alene, røyker offentlig, bruker mye sminke og kanskje er minimalt kledd, oppfattes som uhørt og i noen tilfeller brudd på landets lover, forklarer han.

Før avreise gledet Vilde seg veldig til å reise. Hun håper at hennes eventyr skal inspirere andre til å reise.

Møter ei australsk jente i India

Vilde vet også lite om hvem hun kommer til å møte på veien, bortsett fra ei jente hun kom i kontakt med på Lonely Planet.

Det er ei australsk jente på hennes alder, som Vilde møter i India.

– Det er en trygghetsfølelse for meg, for jeg har hørt at man ikke bør reise dit alene. Da jeg skrev at jeg så etter en reisepartner på Lonely Planet, kom det jo rundt femti meldinger fra mannfolk i 30-årsalderen. Det føles litt tryggere å skulle møte henne, smiler Vilde.

Hun har også tenkt til å ta visse forholdsregler, som å være forsiktig med alkoholinntak, og å ikke stole blindt på alle hun møter.

Kristiansandsjenta har liten reiseerfaring fra tidligere – i hvert fall når det gjelder langturer. Hun har vært i Nicaragua i tre uker tidligere, da storesøsteren Thyra Dragseth, hadde lignende backpackertur.

– Jeg har hatt lyst til å reise helt siden min søster gjorde det, da hun var ferdig med skolen. Derfor har jeg jobbet mot dette helt siden mitt første år på videregående.

Her er noen av tingene Vilde har med seg på tur; Blant annet tre topper, tre par sko, et denimskjørt, jumpsuit, ullundertøy, dunjakke, en bikini, linhåndklær og andre praktiske ting.

Utfordrende å pakke

For å spare penger til å kunne betale turen helt selv, har 20-åringen jobbet i en barnehage i halvannet år, samtidig som hun har bodd hjemme hos foreldrene på Strai.

– Jeg har spart opp en del penger, så jeg tror ikke det blir et problem. Uansett er det vanskelig å planlegge, siden prisene varierer veldig fra land til land, forteller Vilde.

En annen utfordring er hva man pakker i sekken på en slik reise. Når man skal begrense seg til 20 kilo, krever det litt planlegging i forkant.

For ei moteinteressert jente, er ikke alltid det like lett. Klærne skal være pene og praktiske, samtidig som Vilde også ønsker å respektere kulturene hun møter.

I tillegg skal man ha med seg hygieneartikler, medisiner og andre nødvendige ting.

– Jeg har med et par jumpsuits, og det er jo så upraktisk, ifølge min søster. Men de er luftige da, og så fine at jeg kan bruke dem ved litt penere anledninger. Ellers har jeg med en luftige, mørke klær, som tørker fort.

Med seg på tur har Vilde også valgt å ta med seg Mac og GoPro-kamera.

– Det gjelder å ha tillit til folk

Foreldrene til Vilde, Terje og Lise Dragseth, synes det er fint at dattera velger å ta en slik reise.

– Det er superfint at hun tar en slik tur. Jeg tror man lærer minst like mye av det, som å gå på skolen – om ikke mer, sier mora.

At hun reiser alene, er ikke noe foreldrene bekymrer seg så mye for, ettersom hun er ei fornuftig jente.

– Jeg har selv reist mye rundt i verden. Jeg er riktignok ikke kvinne, men jeg har vært mange forskjellige steder. Det gjelder å ha tillit til folk, ikke være mistroisk og bruke magefølelsen. Vår andre datter fikk mye ut av en slik tur, og det regner vi med at Vilde også får, avslutter faren.

Mer fra Byas:

LES MER:

Ellisiv (23) kjøpte den billigste flybilletten hun fant og reiste avgårde - helt alene

LES MER:

Ut å fly? Så god tid må du ha

LES MER:

Ikke alt trenger å koste flesk. Du kan spare mye penger på student- og ungdomsbilletter

Publisert:

Vilde (20) backpacker alene i Asia: – Jeg er litt nervøs

Vilde Dragseth skal blogge om eventyret sitt for KRSby.

Oppdatert: