Aktuelt

– Håper Gladmat har kommet til Pedersgata for å bli

Borte er folkemylderet og lange køer, her er det plenty med sitteplasser, barnevennlig og (nesten) køfritt.

Publisert:
  • Ine Espevik Larsen
Instruktørene Marsel Alghosini (16) og Hung Phan (24) lærer barn i Pedersgata å danse hip-hop. – Foreldrene får lære salza om de har lyst, sier Phan.

Det er første gang Pedersgata er med på Gladmatfestivalen. Konseptet «Smak av verden», som tidligere har vært i enden av Strandkaien, har passende nok flyttet «hjem», vil mange si.

Fått full middag

På en benk i solsteiken sitter ekteparet Kerry (86) og Ingve Helvig (87).

– Nå har vi spist kylling, det var veldig godt. Også har vi hatt to typer kake, både sjokolade og mango. Det er en full middag, det, sier Ingve.

Følg Byas.no på Instagram!

Ekteparet Kerry (86) og Ingve Hellvig (87) synes det er alle tiders å trekke seg tilbake fra travle Vågen.

De synes Pedersgata var en god idé, det var deilig å komme bort fra Vågens kjas og mas.

– Det kommer sikkert mer her til neste år, sier Ingve.

– Her er det fred og ro. Musikken er bare koselig, sier Kerry.

– Ja, de driver med gymnastikk der borte, sier Ingve, og viser til hip hop-workshopen bak, hvor barn lærer å breake.

Sebastian Slaattebræk (6) har prøvd å breake for første gang i dag. - Jeg lært noen triks, sier han.

Vil utvide

Storhaug Productions, som er med og arrangerer Gladmat i Pedersgata, arrangerer daglige aktiviteter for barn, og har hatt både skateboard-design og skulpturverksted til nå.

Leder Stian Robberstad synes den internasjonale gata passer perfekt til matfestivalens profil.

– Det passer jo kjempegodt til historien og maten som er her i gata. Vi får sett det potensialet som ligger i Pedersgata og Nytorget, sier han.

I år er første gang Gladmat er til stede i Pedersgata.

Robberstad har lyst til å utvide neste år.

– Jeg håper vi kan gå lenger inn i gata, og stenge flere steder for trafikk, som for eksempel Nytorget. Vi må slutte med det der bilgreiene, det er jo ikke USA vi er i heller, sier han.

Stian Robberstad er leder i Storhaug Productions, de er spesielt opptatt av å fremme kulturtilbud for barn. Han håper Gladmat har kommet til Storhaug for å bli.

Helt gresk

Helt i slutten av gata ligger den splitter nye «Greek foodtruck», som startet for en måned siden.

– Dette er vår første store festival, og vi har fått solgt ut begge dagene, sier daglig leder Tine Boulafenti.

Hun er positivt overrasket over hvor mange som har vært innom.

– Vi trodde det skulle være lite folk her, men det har faktisk vært en del. Jeg tror folk synes det er godt med et pusterom, sier den ferske foodtruck-eieren.

Den nyåpnede «Greek foodtruck» synes salget har gått overraskende bra. Fra venstre: Tine Boulafenti og Antonios Boulafentis.

Vil fri til Storhaug

Hekkan Burger har stekt over 1000 burgere hver dag, noe ovnen har blitt preget av. De må fikse røyken som kommer fra den før de kan åpne burgersalget for dagen.

– Det var som bare hekkan, sier en burgersulten mann som var klar til å bestille.

Da burgerkjeden fra Sandnes så det var ledig plass i Pedersgata, slengte de seg på.

– Vi har lyst til å fri til Storhaug, da vi flytter inn i Pedersgata i november, sier daglig leder Ole Dysjaland.

Få også med deg disse Gladmat-sakene:

Og det virker det som om de har klart, da de har gått tom for burgere før tiden både onsdag og torsdag.

– Vi trodde ikke det skulle være så mye trøkk, så vi ble tatt litt på senga, innrømmer Dysjaland.

Men nå har de blitt varme i trøya, og beregnet enda flere burgere.

– I dag håper vi å stå løpet ut.

Ole Dysjaland og Hekkan Burger er på Gladmat for første gang. I november får de restaurant i Pedersgata.

Stort inntektstap

Selv om det utvilsomt er god stemning i Pedersgata, er det ikke alle utstillerne som er like fornøyde med å ha havnet der.

Buddhistisk forening er med på Gladmat for fjerde år på rad, og merker stor forskjell på inntektene i år, sammenlignet med tidligere år.

– Vi er ikke så fornøyde med inntektene, torsdag var det svært lite folk. Vi har lyst å være sammen med resten av Gladmat, ikke norsk der og utenlandsk her, sier daglig leder Sirada Pharsuk.

Buddhistisk Forening har ikke fått like mye inntekter som tidligere, når de har stått på Strandkaien. Fra venstre: Namfon Stchwatthanakit, Nutanunya Khenni, Siranda Pharsuk.

Gladmat-sjefen: En annen stemning

Gladmat-sjef Maren Skjelde er fornøyd med opplegget i Pedersgata til nå.

– Med nytt område kommer det naturligvis utfordringer, men det virker som det er veldig god stemning der. Den er en helt annen enn i Vågen, noe som er litt av grunnen til at vi valgte å flytte dit. Det er kjekt for unger og flere sitteplasser, i tillegg til at det passer veldig godt tematisk, sier Skjelde.

Hun synes det blir for tidlig å si noe om Pedersgata blir med til neste år.

– Det gjenstår fortsatt fredag og lørdag, de to mest besøkte dagene. Så skal vi evaluere hele festivalen.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Ølglassene er laget av kompost og skal kastes sammen med matavfallet

LES MER:

Så vondt gjør det når Chili Klaus inviterer til spisekonkurranse

LES MER:

Sett en full jærbu eller et par som krangler? Da kan du kanskje få Gladmat-bingo!

Publisert:
  1. Gladmat
  2. Storhaug
  3. Maren Skjelde
  4. Festival
  5. Restaurant

Pedersgata blir enveiskjørt: – Små endringer kan få store konsekvenser

Pedersgata blir enveiskjørt på onsdag. Slik reagerer take away- og restaurant-bransjen på omleggingen.

Publisert:

Relaterte artikler

  1. AKTUELT
    Her er de nominerte til #byasbeste takeaway!
    3 ÅR SIDEN
  2. AKTUELT
    Spiselig byfest: – Det blir en ekstremt forenklet utgave
    2 ÅR SIDEN
  3. AKTUELT
    Utopia utvider med en scene til
    4 ÅR SIDEN
  4. AKTUELT
    Sett en full jærbu eller et par som krangler? Da kan du kanskje få Gladmat-bingo!
    4 ÅR SIDEN
  5. AKTUELT
    Daniel (25) ble fløyet ned til Kina for å lære mer om sjøpølser og pekingand
    4 ÅR SIDEN
  6. AKTUELT
    Sandnes-bakeri har åpnet dørene i Stavanger
    4 ÅR SIDEN