Spellemann-nominerte Sløtface om Norge: – Vi håper de kan bli glad i oss her også

Stavanger-bandet Sløtface blir hyllet i utlandet. Nå håper de å vinne over publikumet i Norge også.

Publisert:
I 2017 spilte Sløtface over 100 konserter, men de er ikke lei av hverandre. – Det er som søsken du har hjemme, de er der alltid. Du velger dem ikke vekk, sier vokalist Shea.

Klokken er 14.04 lørdag 24. februar, og Sløtface er en tur innom hjembyen Stavanger for å spille konsert.

Konsertsted er Tou Scene, og inn på parkeringsplassen kommer en stor kassebil. Ut av bilen kommer tre trøtte bandmedlemmer, som har kjørt fra Bergen klokken 09.00 samme dag.

Dagen før var de i tre(!) byer - Sogndal, hvor de hadde holdt konsert torsdag kveld, Oslo, for lydprøver til Spellemannprisen, og Bergen, hvor de holdt konsert på kvelden.

Fjerde bandmedlem, Lasse Lokøy, kommer i egen bil sammen med mor, for han har nemlig hatt bursdagsfrokost hjemme. Faren fylte år forrige uke, og lillesøsteren hadde bursdag på fredagen, og det var eneste mulighet de hadde til å få samlet hele familien.

– Jeg har med sitron og ingefær, sier han fornøyd, for han rakk nemlig innom Brustadbua på veien.

– En kaffekopp nå, så fungerer jeg, sier bandets gitarist, Tor-Arne Vikingstad.

Følg Byas.no på Facebook!

ROCKESTJERNELIVET: Haley Shea (vokalist) og Tor-Arne Vikingstad (gitarist) har stått på scenen over hele verden med bandet sitt, men de må lempe bagasjen selv.

Over 100 konserter i 2017

Det har vært et langt turnéår for bandet fra Stavanger. I 2017 holdt de over 100 konserter, og dro på turné både i USA, Europa og Australia.

2018 har så langt også vært et travelt år. Fra begynnelsen av januar har bandet vært innom både Los Angeles, Portland og Røros.

Bandet liker godt å turnere, og det er slik de tjener penger også. I Norge pleier bandet å gå i pluss, det samme skjedde i Australia, mens de gikk i minus i Storbritannia og USA.

– Det er kanskje derfor vi føler at vi må, eller burde, turnere hele veien, for å få råd til de mer dyre turneene i USA, for eksempel. I år er målet å skrive et nytt album i løpet av våren, og da må vi ha råd til å ikke turnere i noen måneder, forklarer Shea.

Bli Byas Kompis og få laveste pris på alle arrangement på Folken (annonse)

Vanligvis bretter og teller Haley Shea alt av merchandise etter konsertene, men etter å ha besøkt tre byer i går, tar hun seg av brettingen i forkant av konserten denne gangen.

– Synes ikke synd på oss selv

Flere utenlandske medier har hyllet Sløtface. Amerikanske Nylon, for eksempel, skrev at «Norske Sløtface lager politisk rock du kan danse til».

I utlandet spiller de ofte for fulle hus. I Norge, derimot, går de mer under radaren. For eksempel er ingen av de to konsertene på Tou Scene denne lørdagen utsolgt.

– Jeg tror det har noe med fokusområdet vårt å gjøre. Av alle konsertene vi spilte i fjor, tror jeg vi spilte rundt ti i Norge. Vi synes ikke synd på oss selv, sier Shea, men hun håper å vinne over flere publikummere i hjemlandet.

– Vi håper jo at de skal bli glad i oss også, sier hun.

Alle i bandet fikk utdelt en slik sekk hver under SXSW-festivalen i Austin, Texas. Shea tok ofte feil, så nå har hun skrevet navnet sitt på sin.

– Alle burde spille i band

Sløtface er opptatt av å holde konserter for dem under 18 år, og det er kanskje ikke så rart, med tanke på at gitarist Vikingstad var en av dem som var med å starte UFLAKKS, et initiativ for å arrangere kule konserter for dem under 18 år.

– Vi synes det er viktig. Jeg tror unge kan lære masse ting, både om samarbeid i grupper, kreativ tenking, og selvsikkerhet til sine egne ideer. Egentlig burde alle spille i band, sier Shea.

MORO FOR UNGA: For Sløtface er det viktig å arrangere konserter for de under 18. På bildet står gitarist Tor-Arne Vikingstad (t.v.), bassist Lasse Lokøy og hun som holder styr på de frivillige i UFLAKKS, Ida Collett Belle fra AKKS Stavanger.

Opptatt av feminisme

Noe annet Sløtface er opptatt av, er at du skal føle deg trygg på at du kan være den du er når du er på konsertene deres.

– Feminisme er viktig for alle oss. Vi vil være med på å skape større valgmuligheter uavhengig av hvilket kjønn du har. Vi vil ikke at kjønnsrammer skal bestemme hvilken jobb, utseende eller kvaliteter som trekkes frem ved deg, sier Shea.

Flere av sangtekstene handler om nettopp dette, og bandet er opptatt av at det ligger noe viktig i bunn.

– Det skal være fett, gøy og kjekt på konsertene våre, men det skal føles viktig også, sier Shea.

Under 30 år? Bli Byas Kompis, så får du digitalt abonnement hos Stavanger Aftenblad til 99 kroner per måned (annonse)

Tor-Arne Vikingstad viser hvordan denne kofferten skal trilles, etter å ha etterlignet Lokøy, som alltid drasser den med hjulene opp. – Poenget med å spille i et band er jævlig intern humor, sier trommis Wiencke.

– Sammen om «driden»

Da lydprøven skal starte, vil ikke beltpacken til Shea fungere. (Beltpacken er boksen som kobler lyd i ørene til bandmedlemmene, jour. anm). Det er ikke første gang at slike småting ikke går helt på skinner.

Det har gått galt på konserter også. Lite publikum, dårlig publikum, dårlig lyd. Det pleier ikke irritere trommis Halvard Skeie Wiencke så veldig. Det som plager ham mest er tekniske problemer.

– Jeg legger ikke så veldig merke til publikum, egentlig. Eller, jeg legger jo merke til dem hvis det er bra, liksom, men hvis det er dårlig, synes jeg det egentlig er funny, sier han, og fortsetter:

– Da koser jeg meg. Jeg ser på de andre i bandet og hvor triste de ser ut. Så ser vi på hverandre. Det er egentlig litt fint. At vi er sammen om «driden», sier han.

I fjor var Sløtface knapt innom Norge. I år har de egen norgesturné, og håper å bygge opp et større publikum i hjemlandet.

Gleder seg til norsk festivalsommer

For Sløtface har mange av drømmene gått i oppfyllelse - de har turnert i Europa, USA og Australia, og fått gitt ut albumet sitt på vinyl. Neste mål er å få skrevet et nytt album i løpet av våren, og å få til en turné i Asia.

– Og så gleder jeg meg sykt til norsk festivalsommer. Det er som sommerleir for band, vi får møtt alle vennene våre som spiller i band. Så gleder jeg meg til pils i solen, sier Shea.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Ivan Ave blir hyllet i inn- og utland - men oppstarten fikk han faktisk i Stavanger

LES MER:

Denne gjengen er større i Spania enn de er hjemme i Stavanger

LES MER:

Izabell og Tore Pang vil samle Stavanger-artister med nytt kollektiv

LES MER:

Slik blir våren hos Kunsthall Stavanger

Publisert:

Sløtface lover en unik konsertopplevelse: Se den på Byas torsdag!

Torsdag 4. juni klokken 20.30 kan du oppleve Sløtface med nye låter, gjester og slående visuelle effekter - uten å bevege deg fra sofaen.

Oppdatert: