Fant du drømmehybelen, men så hadde du «feil» kjønn?

Flere utleiere ønsker kun å leie ut til jenter. Det kan i flere tilfeller være ulovlig, mener Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Oppdatert:
«Jentekollektiv», «bofellesskap for jenter» og «jentebofellesskap» står det på noen av annonsene hentet fra Finn.no.

Zafir Ikbal leier ut en leilighet på 130 kvadratmeter på Storhaug.

Her er det plass til fem personer, men ett rom står ledig.

I annonsen står det blant annet at leiligheten er nyoppusset, har to bad og store soveromsvinduer med flott utsikt. Du kan benytte deg av terrassen og uteområdet er flislagt.

Haken er at bare halvparten av oss kan bo her. Bofellesskapet er forbeholdt jenter.

– Jeg har leid ut til gutter tidligere, det gikk ikke så bra. Det ble en del festing og mye krangling. Jeg opplever at det er lettere å snakke med jentene, også er de flinkere til å holde stedet rent og ryddig, sier Ikbal til Byas.

Følg Byas.no på Facebook!

10 prosent ønsker jenter

Mange framtidige studenter er nå på jakt etter en plass å bo før studiestart i august.

På mandag var det 70 annonser med ledige rom i bofellesskap i Stavanger på Finn.no.

I sju av disse, 10 prosent av annonsene, sto det at bofellesskapet var forbeholdt jenter.

LES OGSÅ:

Byas har tatt kontakt med fire av utleierne og spurt hvorfor de kun ønsker å leie ut til jenter. Svarene varierer.

Noen sier at det er fordi jenter er flinkere til å holde rent, eller at det er lettere å få leid ut rom til rene jentekollektiv. En annen begrunnelse er at det skyldes fasilitetene i boligen eller leiligheten.

To av utleierne Byas har vært i kontakt med, ønsket ikke å stå fram med navn og ville heller ikke kommentere saken. Alle utleierne er menn.

Antakelser

– Jeg tror nok dette går på antakelser om renslighet og støy, sier Røy Sørlie.

Han leier ut tre rom i et bofellesskap 100 meter unna campus på Ullandhaug. Også denne sokkelleiligheten er forbeholdt jenter.

– Men har du selv opplevd at guttene på noen måte er verre enn jentene?

– Tidligere var det faren min som leide ut leiligheten. Jeg har fått høre fra ham at utvasken ikke var den beste dersom det var gutter som hadde gjort det, sier han.

Jeg tror nok dette går på antakelser om renslighet og støy.

Selv sier Sørlie at han ikke har noe imot å mannlige leietakere i kollektivet. Leiligheten på Ullandhaug har vært forbeholdt jenter over en lang periode. Siden dette har fungert bra, har Sørlie fortsatt i samme spor.

For tiden holder han på å pusse opp en annen leiebolig med seks rom. Her forteller Sørlie at han ønsker en miks av kjønn.

– Når man begynner å komme opp i et visst antall rom, tror jeg det er bra med en blanding av kjønn på grunn av miljøet i kollektivet, sier Sørlie.

Utleiere Byas har vært i kontakt med nevner blant annet at kvinner er flinkere til å holde rent og at det er lettere å leie ut rommene dersom det er rene jentekollektiv.

– Ikke lov

Leieboerforeningen og Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) kjenner til problemstillingen med at noen utleiere kun vil leie ut til jenter.

– I annonser der en bolig skal leies ut og den leies bare ut til jenter, eller gutter for så vidt, er det klart en diskriminering som ikke er tillatt, skriver advokat i Leieboerforeningen Ragnhild Løseth i en e-post til Byas.

Advokaten får støtte av LDO.

– Utgangspunktet er at det ikke er lov. Diskrimineringslovverket er slik at det kreves en saklig begrunnelse for at det er lovlig å forskjellsbehandle på grunn av kjønn. Dette gjelder også når man skal velge hvem man ønsker å leie ut leiligheten sin til, skriver seniorrådgiver i LDO Emma Caroline Hermanrud i en e-post til Byas.

I bunn og grunn betyr dette at det faktisk er lov å forskjellsbehandle på leiemarkedet, men dette gjelder som oftest tilfeller hvor utleier og leietaker bor i samme leilighet og deler på fasilitetene.

Hermanrud i LDO forklarer at det da er personlige forhold som avgjør. Diskrimineringsnemnda har ingen myndighet til å behandle slike saker.

– Ombudet har flere ganger tidligere tatt kontakt med utleiere og bedt dem om å fjerne kravet til kjønn i annonsen, eller forklare hvorfor de mener det er nødvendig å forskjellsbehandle på grunn av kjønn. I de fleste tilfellene vi har gjort dette, har utleier beklaget og endret annonsen, skriver Hermanrud i LDO.

Advokat Ragnhild Løseth i Leieboerforeningen, og seniorrådgiver Emma Caroline Hermanrud i LDO sier at utleiepraksisen kan være ulovlig.

Et ønske fra leietakere

I fjor skrev Aftenbladet om en student som ble avvist av en privat utleier fordi han var muslim.

Studenten hadde fått andre til å gå på visning for ham, i frykt for å bli avvist på grunn av livssynet sitt.

– Er det en likhet mellom å nekte noen å leie på grunn av rase og hudfarge, som det er å si nei til noen på grunn av kjønn?

– Det å bli diskriminert på grunn av kjønn eller religion, rase og lignende går under det samme regelverket, så sånn sett er det ikke forskjell nei, skriver Løseth i Leieboerforeningen.

Jeg har opplevd at mange ønsker å bo et en rent jentekollektiv, så jeg har ikke sett på det som diskriminering

Selv mener utleierne at det må være greit å tilby egne bofellesskap for kvinner og menn, så lenge dette er noe leietakere ønsker og har lyst på.

– Jeg har opplevd at mange ønsker å bo et en rent jentekollektiv, så jeg har ikke sett på det som diskriminering, sier Ikbal.

Roy Sørlie på Ullandhaug er mer enig i sammenligningen.

– I utgangspunktet er det flere likhetstrekk. Diskriminering er diskriminering, men når man bor sammen i et kollektiv blir det fort et intimt bomiljø. Da har jeg et inntrykk av at mange ønsker å bo med folk av samme kjønn, sier Sørlie.

Publisert:
Oppdatert:

Fem ting du bør vite når du skal leie bolig

Har du planer om å leie? Dette er reglene du må passe på.

Publisert:
  • Marita Ramsvik