Fra tirsdag kan jenter få gratis HPV-vaksine i Kristiansand

I disse dager mottar alle jenter født mellom 1991 og 1996 melding fra Folkehelseinstituttet med informasjon om gratis HPV-vaksine.

Publisert:
HPV-vaksinen er kun gratis for jenter. Foto: NTB Scanpix.

Gratisvaksineringen i Kristiansand foregår på vaksinasjonskontoret, Helsestasjon for ungdom og ved en del legesentre. «Startskuddet» går tirsdag 1. november.

Vaksinasjonskontoret vil som vanlig tilby både «drop-in» mellom 09–11.30 mandag til torsdag, samt timebestilling. I startfasen vil vaksinasjonskontoret og Helsestasjon for ungdom også ha åpent på ettermiddager fra klokken 15.30 til 18.00.

– Hovedgrunnen for at vi utvider åpningstidene våre er rett og slett fordi vi ønsker å få «kampanjen» i gang, forteller Aslaug Emanuelsen, sykepleier ved vaksinasjonskontoret i Kristiansand.

LES MER:

Snart tilbyr kommunen gratis HPV-vaksine

Beskytter mot flere sykdommer

Dagfinn Haarr, kommuneoverlege i Kristiansand, forteller at vaksinen først og fremst var ment for jenter som ikke har debutert seksuelt, men at forskere nå har oppdaget at den også kan ha effekt på dem som antakelig allerede har blitt smittet av viruset.

– HPV-vaksinen har vist seg å være så lønnsom at man nå ønsker å gi kvinner født mellom 1991 og 1996 tilbud om gratis vaksinering. Vaksinen skal først og fremst beskytte mot livmorhalskreft, men på sikt regner man med at HPV-vaksinen skal utrydde livmorhalskreft i befolkningen.

HPV-vaksine. Foto: NTB Scanpix. HPV-vaksine. Foto: NTB Scanpix.

Haarr forteller at i tillegg til å beskytte mot livmorhalskreft vil vaksinen også beskytte mot blant annet kjønnsvorter.

– Dette kan oppleves som veldig ubehagelig, men er helt ufarlig.

LES OGSÅ:

LES MER:

Oda (20) kan bli Sørlandets neste supermodell

LES MER:

Urban utvider butikken på Sandens

LES MER:

Espen Hilton gir ut bok: Forteller om veien fra mobbeoffer til toppblogger

– Ikke hastverk

Vaksineringen består av tre vaksinedoser i løpet av seks til tolv måneder. Hos Helsestasjon for ungdom og vaksinasjonskontoret vil første runde med vaksinering være den 08.11, 09.11, 15.11 og 16.11 fra klokken 15.30 til 18.00.

Dette vil være «drop-in», så her er det altså bare til å stille opp.

Haarr mener det ikke er nødvendig å forhaste seg med å ta vaksinen første dag tilbudet er gjeldende, ettersom tilbudet vil være åpent i en toårsperiode.

– Det er mer enn nok vaksiner så det er ikke vits å forhaste seg med å stille seg i kø allerede 1. november. Gjør det når det passer deg, avslutter Haarr.

Publisert:

Mandag er siste frist om du vil ha gratis HPV-vaksine

1. juli er aller siste sjansen for å benytte seg av gratis vaksine mot HPV, for jenter født i 1991 og seinere. Omtrent 4000 jenter er blitt vaksinert med HPV-vaksinen i Kristiansand. Aina Berglihn (20) er en av dem.

Oppdatert: