Ivar Langenes om Urban Pioneers: – Vi har fått en eventyrstart
Gründeren Ivar Langenes har med seg milliardærinvestor i ryggen, når han nå lanserer sin tredje drøm – klesmerket Urban Pioneers.
«Er forsinket.. Beklager. Har kunde. Ringer så fort jeg er ferdig», tikker det inn på SMS fra Ivar Langenes, en regntung augustdag i hovedstaden.
En våt, småstressa, men likevel energisk og smilende gründer kommer til syne utenfor showroomet til Urban Pioneers i Karl Johan en time senere.
Urban Pioneers er navnet på Ivars nye prosjekt. Et prosjekt hvor han har fått selveste BikBok-gründer og milliardær, Olav Mæle, med på laget som investor og styreleder. Selskapet ble opprettet 28. januar, med Ivar som daglig leder og styremedlem.
– Det har gått i ett mens jeg har vært her. Nå er jeg på vei inn til enda en kunde, beklager Ivar seg, mens han river i med en stor klem, før han haster videre opp trappa til showrommet.
– Jeg må klype meg i armen
To måneder og 39 kundemøter senere. Ivar har endelig landet i Kristiansand, etter hektiske uker i Oslo. Nå har han tid til å snakke. Og de som kjenner Ivar – de vet at han har mye på hjertet.
– Vi har fått en eventyrstart! Jeg må helt ærlig klype meg i armen. Vi hadde satt et salgsbudsjett for ut juli 2017. Dette passerte vi i august 2016, forteller Ivar med iver i stemmen.
I perioden i Oslo landet Urban Pioneers 36 kunder – over dobbelt så mange som Ivar hadde drømt om. Ut fra tilbakemeldinger har han estimert at de kommer til å gjøre en avtale med mellom 50 og 60 kunder på den første kolleksjonen.
Det er et resultat av ni måneder med hard jobbing, døgnet rundt. En av dem med nettene tilbrakt sovende på en madrass på gulvet i showrommet i Oslo, ettersom Ivar er fast bestemt på å fortsette å bo i Kristiansand. Ivar bestod «eksamen», som han kaller det. Og vel så det.
– For meg er det også veldig viktig å takke alle mine nære støttespillere, og teamet jeg jobber med. De gjør en uvurderlig jobb, understreker Ivar.
– Jeg har aldri vært så nervøs i hele mitt liv. Det var «make it or break it».
Minimalistiske tidløse plagg
Kleslinja Urban Pioneers består av minimalistiske, nedtonede, klassiske og tidløse herreplagg – med en twist. Plaggene har små detaljer, og er designet etter begrepet «value for money».
– Det er tre retninger i kolleksjonen – klassisk, street og casual. Jeg er veldig opptatt av å ha en historie knyttet til produktet. Derfor har disse retningene fått tre forskjellige guttenavn – Alex, Raphael og William. Plaggene følger karakterene. Hvor de reiser, og hvem de møter, former hvordan neste kolleksjon ser ut, forklarer Ivar.
Casual-delen følger livet til Ivars bror, William Aligo, som kom fra Sudan til Kristiansand, og som nå studerer i Oslo. De to andre karakterene har fiktive navn og historier, men baserer seg på to av Ivars venner fra Kristiansand.
_**LES OGSÅ:
KRSby-trynet: Ivar Langenes
– Aldri vært så nervøs i hele mitt liv
Veien hit startet med en audition på Ola Mæles hytte i Blindleia. Et av Ivars største forbilder. Ivar hadde nylig sagt opp sin stilling i Bølger, klesmerket han var med på å starte, av grunner han ikke ønsker å kommentere. Han stod på bar bakke igjen. Heldigvis ringte telefonen etter kort tid, med opp mot ti henvendelser fra firmaer og enkeltinvestorer som ønsket å jobbe med ham.
En av dem var William Follestad, fjerdegenerasjon i kleskjeden som har kledd norske menn siden 1923. Han er i dag styremedlem i Urban Pioneers. Follestad satt Ivar i kontakt med Mæle – En investor som tidligere har uttalt til Finansavisa at han får henvendelser fra flere titalls gründere med ambisjoner om å lykkes, men sier nei til nesten alle av dem.
– Med det utgangspunktet er det tøft å skulle inn på hytta og overbevise Mæle. Jeg har aldri vært så nervøs i hele mitt liv. Det var «make it or break it». Men med min oppvekst, og tidligere erfaring, så har jeg lært å ha troen på meg selv, og eget produkt, forteller Ivar.
– Det som skiller Ivar fra veldig mange andre selgere, er lidenskapen og entusiasmen rundt det han gjør.
Startet klesbutikk som 20-åring
Den 33 år gamle gründeren har nemlig hatt en «skole» han ikke ville byttet ut mot noe i hele verden. Etter tre år på idrettslinja på Gimle videregående skole, startet han som 20-åring opp butikken Image med den tidligere Start-spilleren Kristofer Hæstad. Åtte år senere grunnla han sitt eget klesmerke – Bølger. En Image-butikk har blitt til tre.
Under intervjuet sitter vi, ironisk nok – og veldig tilfeldig, i lokalene til Joe & the Juice på Sandens. Der en av Ivars Image-butikker tidligere lå, hvor han hang opp sine første Bølger-plagg.
På Image ansatte Ivar Gorine Tharaldsen, som i dag er daglig leder for butikken på Sandens. Hun har jobbet tett sammen med klesgründeren i en årrekke, og har mye kontakt med ham, både som eier, venn og støttespiller.
– Jeg er mektig imponert over Ivar. Det som skiller ham fra veldig mange andre selgere, er lidenskapen og entusiasmen rundt det han gjør. Han legger hele sjela si i det; om det skulle være det å selge ei bukse, eller å starte et helt nytt klesmerke fra bunnen av. Det er like mye sjel, og like mye Ivar i det – uansett. Ingenting er for stort for ham, sier Tharaldsen.
_**LES MER:
Dette vil moteprofilene gå med i høst
Ivar beskriver årene på butikkgulvet som bedre enn hvilken som helst designskole i Paris eller London. Han fikk se hva den vanlige mannen i gata er ute etter, og liker.
– Det var spennende og ufattelig lærerikt å åpne egen butikk. På den tiden hadde jeg et stort lån i banken, og høy selvtillit. Jeg sa til meg selv at jeg var flink til det jeg gjorde – selv om jeg definitivt ikke var det. Men det førte til en enorm arbeidsinnsats, som gjorde at jeg med tiden lyktes, forteller Ivar.
– Jeg satt i fem minutter og skrek for meg selv, mens jeg slo hendene i rattet.
– Mamma døde av kreft
Han har også hatt gründer-foreldre i ryggen, som har drevet egne klesbutikker. Ivar hadde særlig nær kontakt med sin mor, Tove Marie Langenes, som var hans mentor. For tre år siden gikk hun bort.
– Mamma døde av kreft. Hun var min største støttespiller, og en enorm ressurs for meg. Min største motivasjon er at hun ser ned fra himmelen og følger med på hva jeg gjør. Hver morgen starter med at jeg leser den siste lappen jeg fikk av henne. Det er en fin tekst, på en post-it-lapp. Den henger på kjøleskapet, ved siden av julekortet jeg fikk av Ola (Mæle journ. ref.) og hans familie – som jeg også leser hver dag, sier Ivar, med pågangsmot i blikket.
Et pågangsmot han hadde med seg til auditionen i hytta i Blindleia. «Skravlefanten» Ivar, som han selv kaller seg, kaklet i vei om sin business-plan. På vei hjem mot leiligheten sin på Lund, svirret tankene rundt i hodet. Etter omtrent ti minutter pep mobilen. «Ivar, du imponerte. La oss se hva vi kan få til sammen. Hilsen Ola». På nærmeste buss-stopp parkerte Ivar bilen.
– Jeg satt i fem minutter og skrek for meg selv, mens jeg slo hendene i rattet, beskriver Ivar, mens han demonstrerer håndbevegelsene.
_**LES MER:
Årets høstmote – Tenk den ulydige 90-tallsungen
– Ivar er som en sindig Petter Northug
Erfaringen fra Ivars «skole» ble til 52 Powerpoint-slides, som han presenterte for Mæle på deres neste møte i november. Presentasjonen inneholdt alt fra likviditetsbudsjetter, forretningsplan for de neste fem årene, til alle mulige SWOT-analyser og strategier.
Mæle var imponert. Urban Pioneers var endelig en realitet, og Ivars tredje drøm var i ferd med å realiseres.
– Da jeg møtte Ivar fikk jeg et veldig godt inntrykk. Han er usedvanlig energisk og inspirerende, og kunne vært en sånn vekkelsespredikant. Han har energi og innsatsvilje som en toppidrettsmann, og kan beskrives som en sindig Petter Northug, forteller Mæle om det første møtet.
– Om fem år er jeg helt overbevist om at Ivar har kommet langt. Da er han etter all sannsynlighet etablert i et merke som dominerer det norske markedet, og er på vei videre – utenfor Norge.
En helstøpt gründer
Investoren fant Ivar veldig overbevisende. Mye på grunn av kristiansanderens erfaringsgrunnlag.
– Ivar er en helstøpt gründer. Han er sterk på områder der gründere svært ofte er svake, og har i tillegg en utmerket reise bak seg, med høy kunnskap om sluttbruker. Det gjør at risikoen for meg som investor går betraktelig ned, fortsetter Mæle.
Satser mot utlandet
Milliardæren har stor tro på Ivar, og fremtiden til Urban Pioneers.
– Om fem år er jeg helt overbevist om at Ivar har kommet langt. Da er han etter all sannsynlighet etablert i et merke som dominerer det norske markedet, og er på vei videre – utenfor Norge. Først skal vi til Sverige, så får vi se. Det tar tid. Vi bygger sten på sten, og jobber systematisk og analytisk, forklarer han.
Ivar røper at det også ligger i planene å åpne egne Urban Pioneers-butikker, og å komme med egen damekolleksjon en gang i fremtiden.
– Med Mæle i ryggen ser jeg positivt på veien videre. Hele verden ligger for mine føtter. Jeg har fått verdens beste mulighet, så er det opp til meg å ta vare på den, avslutter Ivar.
[sc name=»SVADA» ]
Disse personene gjorde inntrykk på oss i 2016
Her er ti personer som på ulike måter har gjort inntrykk på oss med sine historier, oppnåelser og mot i året som har gått.