Slik kan du hjelpe flyktningene

Kan du gjøre en forskjell? Her er rådene fra hjelpeorganisasjonene.

SELFIE: Syriske flyktninger fra Kobani tar en selfie etter å ha kommet i land på den greske øya Lesbos. Men de er ikke i mål. Nå starter kampen for å finne et nytt hjemland. Foto: Reuters / NTB Scanpix.
Publisert: Publisert:

Norges Røde Kors

iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

President Sven Mollekleiv:

– Vi ser nå at det norske folk henter frem det beste fra vår humanitære kultur. Alle våre 42.000 frivillige er rustet til å bistå myndighetene. Vanlige folk kan bidra økonomisk til vårt arbeid. Det er også mulig å melde seg som frivillig. Vi har mange frivillige som er flyktningeguider som hjelper nyankomne flyktninger til å bli kjent med det norske samfunnet. Vi har også folk som kan hjelpe til på våre sentre som driver med norskopplæring og leksehjelp. De unge kan engasjere seg gjennom Røde Kors ungdom som besøker ungdom på mottak for å ta med dem på turer og andre aktiviteter.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS)

Avdelingsleder Vanja Vujadin:

– De som kommer nå har med seg veldig lite. Det beste ville vært at folk tok en tur til mottakene for å levere klær og sko. Flere av våre ansatte har allerede levert klær, sko og leker til mottakene. Ring gjerne mottaket i forkant for å høre om de har et apparat for å ta imot.

Norsk Folkehjelp

Enhetsleder Tom Hjertholm:

– Akkurat nå har vi stor pågang av folk som vil hjelpe. Vi oppfordrer dem til å donere penger til vårt arbeid i blant annet Syria, Tyrkia og Irak. På lokalt nivå kan folk oppfordre kommunen sin til å bosette flyktninger som har fått opphold, men bor på mottak fordi de ikke har bolig. Norsk Folkehjelp driver åtte mottak som er åpne for å ta imot hjelp og gaver.

Redd Barna

Kommunikasjonssjef Line Hegna:

– Da flyktningesituasjonen ble forverret i Hellas i sommer, tok mange som var på vei til Helles kontakt med oss for å spørre hvordan de kunne hjelpe flyktningene der. Vi har nå startet innsamlingsaksjon der folk kan gi penger via SMS. De som har ekstra hybel eller plass i boligen, bør ta kontakt med kommunen for å opplyse om dette, slik at flere flyktninger kommer ut av mottak. Det er også viktig at velgerne utfordrer ordførerkandidatene i sine kommuner med tanke på bosetting av flyktningene.

Kirkens Nødhjelp

Markedssjef Ragnhild Toyomasu:

– Folk er veldig engasjerte i situasjonen som har oppstått, og ønsker å hjelpe. Siden vi ikke jobber i Norge, oppfordrer vi folk til å støtte oss økonomisk. Vi er blant annet til stede i flyktningemottak i Libanon. Det er også mulig å dele budskapet vårt om at det er stort behov for hjelp, slik at enda flere blir engasjert til å hjelpe.

Flyktningehjelpen

Leder for samfunnsavdelingen Harriet Rudd:

– Vi får daglig flere telefoner og e-poster fra folk som ønsker å hjelpe. Det mest hensiktsmessige er å gi økonomisk støtte til organisasjoner som driver med hjelpearbeid i Europa og i nabolandene til Syria. Og så er det valg snart. La stemmeseddelen gå til politikere som er positive til å ta imot flyktninger.

Publisert: