Aktuelt

Sola-jenta Anne Marie (20) er nyvalgt leder av Velferdstinget

Hun skal jobbe for studenters rettigheter. Bli litt bedre kjent med 20-åringen fra Sola!

Publisert:
 • Ulrikke Valvik Mitchell
LEDER: Anne Marie Lund (20) fra Sola er nyvalgt leder av Velferdstinget i Stavanger.

– Jeg gleder meg utrolig mye til å jobbe med velferdspolitikk for studentene i
regionen. Studenttilværelsen er mer enn bøker og forelesninger og det er viktig å sikre gode velferdstilbud både innen helse, kultur og andre sosiale behov, sier den superferske lederen av Velferdstinget i Stavanger, Anne Marie Lund (20).

Velferdstinget er det høyeste politiske organet i velferdssaker for alle studenter i Stavanger og Sandnes. Formålet er å jobbe for studenters velferdsmessige, demokratiske, økonomiske, kulturelle og sosiale behov og rettigheter.

Det er jo ikke bare-bare.

20-åringen fra Sola begynner til høsten på sitt siste år av statsvitenskap-studiet på Universitetet i Stavanger (UiS). I tillegg sitter hun i kommunestyret i Sola, hvor hun representerer Høyre. Og nå skal hun altså bruke mye tid på å jobbe for studenters rettigheter.

Lund er klar for å ta ansvaret på strake armer - selv om hun vet at det kommer til å bli mer enn travelt.

– Jeg håper bare at jeg klarer å fullføre det siste året av studiene med stil! ler hun.

Følg Byas.no på Facebook!

 • Få tilgang til gode rabatter og fordeler - helt gratis. Bli med i Byas Kompis!

– Jeg innså at det faktisk var mulig å påvirke

Det blir ikke så mye tid til fritid på den politisk aktive 20-åringen, men hun liker godt å sette seg ned med et strikketøy på bussen, toget eller foran tv-en når hun kan.

Det er i dag studier og politikk (og samboeren) som tar opp mesteparten av timene som finnes i døgnet. Interessen for politikk oppsto egentlig litt ved en tilfeldighet for noen år siden.

– Jeg hadde ikke så mange fritidsaktiviteter da jeg vokste opp. Jeg gikk på dans, men jeg eier ikke rytme. Det var noe jeg gikk på fordi jeg trodde at jeg likte det. Men så begynte jeg på den lokale fritidsklubben, og ble med på kafédialog sammen med politikere, for å fortelle dem hva ungdom i Sola ønsket for fremtiden. Og da ble jeg litt interessert i politikk, for jeg innså at det faktisk var mulig å påvirke og forme ditt eget tilbud.

Et par år senere fant hun partiet for seg, Høyre, og meldte seg inn.

– Og så har det gått strake veien siden! Det har gått veldig fort, og jeg har fått mange muligheter som jeg er veldig takknemlig for. Nå har jeg vært engasjert i ganske mange år, allerede. Tidligere har det vært partipolitikk på ungdomspartinivå og litt på voksennivå, mens det når blir en interessegruppe igjen - det gleder jeg meg til.

– Det blir veldig spennende å begynne med en ny gruppe, og et nytt tema. Jeg har stor tro på at studentorganisasjonene og stavangerpolitikerne sammen skal gjøre studenttilværelsen i Stavanger enda bedre.

KLAR: Anne Marie gleder seg til å komme ordentlig i gang med jobben som leder av Velferdstinget i Stavanger.

– Du skal jo ha et sosialt liv ved siden av studier

– Hva tenker du om ansvaret du tar på deg som leder av et så stort og viktig organ?

– Jeg tenker at studenter er der for hverandre, og jeg er ikke redd for å ta på meg et stort ansvar når jeg vet at det er så mange støttespillere rundt meg. Jeg er heldig som skal samarbeide med alle skolene, så da har jeg BIS (BI Studentsamfunn, journ.anm.) på den ene siden og StOr (Studentorganisasjonen i Stavanger, journ.anm.) på den andre. Jeg har mange jeg kan støtte meg på.

– Hvordan ønsker du å være som leder?

– Nå har vi fått opprettet Studentrådet i Stavanger, og velferdspolitikk for studenter er et veldig stort område, hvor jeg ser at det er gode muligheter for påvirkning fordi kommunen kan bidra på så mange arenaer. Så jeg ønsker å ta en aktiv del i det nye Studentrådet og så ønsker jeg at det skal være lav terskel for organisasjoner å ta kontakt med Velferdstinget, enten det dreier seg om bevilgning av midler eller om de vil ta opp saker de mener er urettferdige. Så skal vi hjelpe så godt som vi kan.

– Er det noen spesielle saker du brenner for - noe spesielt du vil oppnå i din tid som leder?

– Jeg gleder meg veldig til det er 11 måneders studiestøtte. Nå fikk vi én uke ekstra i år, og i løpet av de neste tre årene skal vi oppnå full finansiering. Da er det neste skrittet å øke støtten, sier hun og fortsetter:

– Alle vet at studenter ikke klarer å leve på det de får tildelt - du er nødt til å ha en deltidsjobb ved siden av studiet for å få ting til å gå opp, og det kan gå ut over studiet. Tar man et fulltidsstudie så krever det i noen tilfeller opp mot 30 timer i uken - da er det ikke ideelt med en jobb som henger over deg i tillegg. Du skal jo ha et sosialt liv ved siden av studier.

Lund vil gjerne komme med en oppfordring til alle partier:

– Nå når valgkampen starter - ikke glem studentene, vi utgjør en veldig viktig gruppe og vi er faktisk fremtidens arbeidstakere og fremtidens generasjon. Inkluder oss og husk oss.

10 kjappe med den nye lederen

Vi stilte den nyvalgte lederen ti spørsmål om alt og ingenting:

– Tre ord som beskriver deg som person?

– Åh! Dette spørsmålet fikk jeg faktisk i et intervju med Velferdstinget også. Da sa jeg tre ord og så spurte jeg vennene mine etterpå hvordan de vil beskrive meg. Og de svarte akkurat det samme som jeg hadde svart! Det var jo litt morsomt. Men nå husker jeg ikke alle ordene, haha. Men jeg mener selv at jeg er dedikert, strukturert og rettferdig.

– Tre ord som beskriver deg som politiker?

– Det blir nok mye av det samme. Jeg mener selv at jeg er rettferdig. Jeg er åpen for innspill. Og... Ja, jeg vet rett og slett ikke hva det siste skal være.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Det å bli ferdig med noe, nesten samme hva det skulle være. Dét synes jeg er helt utrolig herlig - da får jeg en liten lykkerus etterpå. Kjæresten min ville forresten at jeg skulle si at han gjør meg lykkelig. Det gjør han jo også, da, haha.

– Hva gjør deg ulykkelig?

– Det å ha for mange ting å gjøre på en gang. Stress gjør meg ulykkelig - samtidig som stress er litt viktig, også. Hvis jeg har for mye på tallerkenen og jeg kjenner at det koker litt over, så tar jeg meg fem minutter hvor jeg tenker over om det er verdt det, tar en vurdering og tar det derfra. Jeg vet at det kan bli mye stress framover, med studie, valgkamp og det nye vervet, men jeg klarer å motivere meg så lenge jeg vet at det kun er snakk om korte perioder med stress. For etterpå - når det er ferdig - blir jeg jo lykkelig.

Jeg har bodd på Sola hele livet, og har alltid hatt veldig god tilgang på strand, men jeg hadde aldri badet i sjøen før i 2014.

– Favorittartist og -sang?

– Jeg hører egentlig bare på det som går på NRJ, jeg er ikke så musikkinteressert. Men jeg liker Taylor Swift, det gjør jeg. Hun har hengt litt igjen fra ungdomstiden.

– Favorittfilm og -skuespiller?

– Mamma Mia! Det er egentlig litt guilty pleasure, men den filmen synes jeg er helt fantastisk. Jeg gleder meg til oppfølgeren. Og så liker jeg veldig godt Emma Watson. Jeg så filmen «Beaty and the Beast» to ganger på flyet hjem fra Thailand forrige uke. Sånn, rett etter hverandre.

– Ditt beste minne?

– Det er så mye! Men... Jeg har bodd på Sola hele livet, og har alltid hatt veldig god tilgang på strand, men jeg hadde aldri badet i sjøen før i 2014. Familien min er ikke strandmennesker, og de gangene jeg har vært i Thailand har jeg bare badet i basseng. Og så for tre år siden var jeg i Kristiansand og det var rekordvarmt, så da badet jeg i sjøen for aller første gang. Den dagen der var bare heeelt fantastisk - det var så kjekt.

– Hvor går drømmereisen din?

– Den vil nok alltid gå hjem - til Thailand. Jeg har vært der over 20 ganger og kommer alltid til å ville dra dit igjen og igjen. Vi er fra en by som heter Udon Thani, cirka en time fra Laos.

– Hva er dine guilty pleasures - ved siden av Mamma Mia?

– Før var vel alles guilty pleasure Justin Bieber, men nå liker jo alle han. Jeg kommer ikke noen... JO! Før så elsket jeg Rebecca Blacks «Friday»-sang - den var jo helt grusom, men jeg syntes den var kjempekul. Det synes jeg ikke nå lenger.

– Hvor ser du deg selv om 10 år?

– Om 10 år er jeg i mammaperm!

Mer fra Byas.no:

LES MER:

Atle (28) pleier å si at han har erfaring fra oljebransjen. Han jobbet på Esso på Forus.

LES MER:

Malin Elisabeth (18) var den som alltid diskuterte med læreren. Derfor er 18-åringen der hun er i dag

LES MER:

Nå skal Stavanger bli Norges beste studentby

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Politikk
 3. Sola
 4. Universitetet i Stavanger (UiS)

Flere studenter har opplevd å bli diskriminert i utleiemarkedet

Etter at en student sto frem og fortalte at han ble diskriminert av utleier på grunn av hudfarge og religion, har Velferdstinget fått flere henvendelser fra folk som har opplevd det samme.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Student på jakt etter bolig i Stavanger? Disse hjelper deg - helt gratis!
  5 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Uenige om fastlegetilbud til 5000 Stavanger-studenter
  3 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  – Plutselig er man kanskje midt på treet, selv om man jobber hardt. Det er en identitetskrise for mange
  4 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Denne mystiske fyren fra Stavanger er Utopia-klar
  5 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Cecilie (26) og Henrik (21) styrer Facebook-siden til statsministeren
  5 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  8 ting du må huske før studiestart
  5 ÅR SIDEN