«Skam»-Sana til Madlaleiren: – Nå må jeg kanskje oppdatere meg litt

Forsvaret og Madlaleiren er klare for å ta imot 20-åringen fra den populære serien.

Publisert:
Sjef for KNM Harald Hårfagre, kommandør Tor-Fredrik Johannessen har ikke sett NRK-suksessen «Skam», men legger til at han kanskje bør oppdatere seg litt på serien før 25. juli. Da begynner nemlig Iman Meskini, også kjent som Sana i den populære TV-serien, som rekrutt ved leiren.

– Vi har hatt folk inne før som har bakgrunn fra TV, men vi liker å se på alle rekruttene som vanlige rekrutter, sier sjef for KNM Harald Hårfagre, kommandør Tor-Fredrik Johannessen til Byas.

Neste stoppested for Iman Meskini (20), personen bak karakteren Sana i NRK-suksessen «Skam», er luftforsvaret i Madlaleiren.

Den fjerde og siste sesongen er slutt, og avslutningen ble feiret fredag kveld.

Det var under festen 20-åringen røpte planene for det neste året.

– Nå skal jeg i militæret, så det er det jeg fokuserer på nå. Og så har jeg et par andre prosjekter som jeg ikke kan si så mye om. Du får følge med på Instagram! sa Meskini fredag.

Følg Byas.no på Facebook!

Ingen «Skam»-seer

Ifølge kommandøren skal Meskini være åtte uker i leiren, før hun blir sendt videre til sitt tjenestested.

20-åringen er én av rundt 1100 rekrutter som kommer til Madlaleiren den 25. juli.

– Vi er oppmerksomme på at det kan bli ekstra press på, og ekstra oppmerksomhet rundt, de som har status fra tidligere. Men aktiviteten er så høy. Alle blir like våte, skitne, kalde og sultne. Det er liten forskjell på folk, det er en av de fine tingene, sier Johannessen, og fortsetter:

– Det tror jeg også hovedpersonene setter pris på, legger han til.

– Har du sett på Skam selv?

– Nei, det har jeg ikke. Jeg har to døtre som har fått det med seg, men nå må jeg kanskje oppdatere meg litt, sier Johannessen og ler.

Chris (Ina Svenningdal), Eva (Lisa Teige), Vilde (Ulrikke Falch), Sana (Iman Meskini ) og Noora (Josefine Frida Pettersen) fra TV-serien «Skam» på avslutningsfest i Oslo fredag kveld.

Mange jenter

Til og med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide kom på banen da nyheten ble kjent.

– Veldig mange ønsker å gjøre førstegangstjeneste. At Iman Meskini skal inn i Forsvaret nå, håper jeg vil motivere enda flere til å tjenestegjøre i Forsvaret, sa statsråden til VG.

Det var i oktober 2014 at Stortinget innførte allmenn verneplikt, nettopp under Søreide.

Leiren på Madla har de siste årene hatt store kvinnekull. I 2013 var 22 prosent av rekruttene kvinner, året etter var tallet 28 prosent. I fjor var andelen kvinner for første gang på 30 prosent.

– I juli kommer vi kanskje til å passere dette, sier Johannessen.

Rekruttene på vei til skytebanen i 2016, ledet av kvartermester Karoline Smidt (20) og med Mariell Lillefosse (19) og Hanne Evensen (19) i front.

Kulturendring

En rapport fra Forsvarets Forskningsinstitutt viser at flere kvinner i Forsvaret har endret kulturen og vært med på å tone ned kjønnsforskjellene.

Det blir færre grove vitser og «prompehumor». Kvinnene mener blant annet at blandede rom fører til mindre krangling og drama, heter det i rapporten.

– Har dere merket noe av dette i Madlaleiren?

– I veldig liten grad. Dette er nok fordi vi har hatt store kvinnekull i flere år, også før allmenn verneplikt ble innført. Men det skjer, helt sikkert, det er imidlertid ikke noe vi har bitt oss spesielt merke i, forteller Johannessen.

Hvis du lurte: Meskini er muslim og går daglig med hodeplagget hijab. Det er tillatt å bruke i Forsvaret.

«Hijab er tillatt i Forsvaret dersom den følger hodeformen og ikke er flagrende. Den skal være sort ensfarget og uten pynt. Hijab erstatter ikke militært hodeplagg, og skal derfor brukes under de ordinære militære hodeplaggene», står det i Forsvarets eget regelverk.

Mer fra Byas:

LES MER:

Slik blir den amerikanske versjonen av «Skam»

LES MER:

Nå kan du studere Skam

LES MER:

«Skam»-navn på topp i 2016

Publisert:

Muslimske Iqra (16): – Jeg føler meg veldig lik karakteren Sana

Religion, nettmobbing, vennskap og forbudt kjærlighet er blant tematikken i fjerde sesong av den populære NRK-serien «Skam». – Vi kjenner oss veldig igjen i karakterene, sier jentegjeng på Hinna ungdomsskole.

Publisert: