Vet du hva dette er?

Noen gang lurt på hva den store mursteinpipa foran Sandnes Kulturhus er? Og visste du at de inne i kulturhuset har en fløyte som kan skremme livet av en?

Publisert:
INDUSTRIHISTORIE: Slik så det ut i Vågen i Sandnes i 1898. Sandnes Kamgarn Spinneri er fabrikken med pipa til høyre.

Du har sikkert sett den, og kanskje også stoppet opp og lurt litt. Mange fra Sandnes vet det sikkert, men ser ikke den store mursteinpipa foran Sandnes Kulturhus litt malplassert ut?

Hva brukes den til? Den ser da ut som om den er fra en annen tidsalder enn bygget den står ved.

Vel, det er helt sant. Kamgarnspibå som den blir kalt, har en over 100 år gammel historie. Industrihistorie.

\- Den tilhørte Sandnes Kamgarn Spinneri, som ble grunnlagt av engelske Walter Roof i Vågen helt tilbake i 1906, forteller leder i Sandnes historielag, Njål Vigesdal.

- Folk som jobbet der kalte bare plassen for «Kamgaren».

I 1932 ble Kamgarnspinneriet utvidet, og i 1972 overtok de produksjonen ved den konkursramma Sygna Uldvarefabrik på Hermansverk i Sogn og Fjordane.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Dette visste du kanskje ikke om Valbergtårnet

Sandnes Garn

I 1975 fusjonerte bedriften med nabobygget i Vågen, Sandnes Uldvarefabrik, som i dag kanskje er best kjent som Sandnes Garn, for å kunne imøtekomme utfordringene i bransje. Begge merkenavnene ble likevel videreført. I 1986 ble merkenavnet Sandnes Kamgarn Spinneri avviklet, og i 1988 ble lokalene i Vågen tømt for spinnerimaskiner.

Det er ikke mye igjen av gamle industriminner i Sandnes, men de klarte heldigvis å la dette stå igjen.

Heldigvis er det likevel bevart minner fra den industrielle tida i Sandnes’ historie den dag i dag. Og nå står deler av Sandnes Kulturhus igjen som et minne fra industrien.

\- I tillegg til Kamgarnspibå, står også deler kulturhusets vegg langs Elvegata igjen fra industrien. Det er ikke mye igjen av gamle industriminner i Sandnes, mye grunnet byggetekniske problemer, men de klarte heldigvis å la dette stå igjen, forteller Vigesdal.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Kaffebarer åpner i flust og fleng: Kaffe-boom i Stavanger

Høres over hele Sandnes

Han kan også fortelle om et annet interessant minne som står igjen i kulturhuset etter industrien i Sandnes som ble gitt av næringsforeningen ved åpningen av kulturhuset.

Denne pleide de å bruke til å signalisere når industriarbeiderne skulle hjem for å spise middag, og den skulle høres i hele Sandnes.

\- Inne i resepsjonen på kulturhuset kan de trekke i en snor som får det til å gå av en fløyte. Det er en ganske artig sak. Denne pleide de å bruke til å signalisere når industriarbeiderne skulle hjem for å spise middag, og den skulle høres i hele Sandnes, sier Vigesdal.

- Klokken 12 blåste de for middag, og klokken 13 blåste de for at folk skulle komme tilbake igjen.

- Virker den enda?

\- He-he, ja. Gå bort på kulturhuset og spør om de kan blåse den av, da tror jeg folka utenfor skvetter godt til, flirer han.

Som sagt så gjort. Byas.no tar kontakt med Sandnes kulturhus, får de til å trekke i snoren, og vips, hjertet hopper over ett slag.

\- Vi bruker den gjerne om det står mye folk utenfor, og vi vil ha de inn etter pause. Da hopper de til, for det er jo en ganske høy og uvant lyd, sier Ellen Stokkeland Ravndal ved Sandnes Kulturhus.

**LES OGSÅ:

LES MER:

- Håper menn i Stavanger er klare for dette

Publisert:

Her er de nominerte til #byasbeste kafé

Syv kaféer har blitt nominert til #byasbeste. Hvem mener du bør stikke av med seieren?

Oppdatert: