Etter fem telefoner fikk Tor-Arne endelig tatt en koronatest

Myndighetene vil teste alle som har symptomer raskest mulig, men det er ikke alltid like lett å vite hvem du skal ta kontakt med.

Oppdatert:

Hos Helse Stavanger står det ganske klart:

«Hvis du tror du er smittet, ring fastlegen din».

Men hva gjør du når du er på ferie og fastlegen din befinner seg i en annen by? Skal du fortsatt ringe legen din, kanskje legevakten, eller hva med koronatelefonen til Helsedirektoratet?

Byas-journalist Tor-Arne Vikingstad havnet i denne situasjonen. Se videoen over og les videre for en oppdatert guide til koronasjekken.

Det er opprettet et eget testområde ved Stavanger Forum under koronapandemien. Her testes folk som mistenker at de er smittet av covid-19.

På ferie? Ring legevakten

Byer som Oslo, Trondheim, Kristiansand og Tromsø har fremdeles åpne koronatelefoner, som avlaster legevakt og Helsedirektoratet for spørsmål og henvendelser.

Stavanger og Bergen har på sin side lagt ned direktelinjene på grunn av liten pågang. Med byen full av folk på sommerferie, sommerjobb og snart studenter, så er det flere som ikke har fastlege i Rogaland.

Overlege Tom Ole Dalsrud ved Stavanger legevakt, forteller at det er legevakten som tar ansvar når fastlegen ikke har mulighet.

– Alt er litt annerledes akkurat nå, og vi forventer også endringer fremover. Målet er å bruke helsevesenet på en best mulig måte, sier Dalsrud til Byas.

– I nåværende fase skal du ringe legevakten hvis fastlegen din ikke svarer eller er kjent med rutinene for kommunen du befinner deg i. Legevakten har sammen med smittevernkontoret i kommunen klare rutiner for oppfølging om du tester positivt, fortsetter han.

Hvis du bytter lege, og flytter tilbake til din forrige hjemkommune innen tre år, har du krav på å få tilbake din gamle fastlege – selv om han eller hun har fulle lister. Dette gjelder også studenter.

– Det er veldig fornuftig å bytte fastlege om du for eksempel skal studere et annet sted i flere år, sier Dalsrud.

Hvis du har fått forkjølelsessymptomer, sier Dalsrud at de ønsker å teste så mange som mulig. Det nasjonale legevaktnummeret 116 117 sender deg videre til nærmeste legevaktsentral, som igjen organiserer koronatesten.

Dalsrud oppfordrer også til tålmodighet.

– Hvis det ringer ti stykker til legevakten samtidig, så kan det være at det blir litt venting på telefonen. Vi ber om tålmodighet på enkelte tidspunkt, avslutter han.

Oppfordrer til å sjekke på nett først

Helsemyndighetene oppfordrer også å sjekke nettsidene til kommunen du befinner deg i for informasjon om lokal testing, for å ikke overbelaste telefonlinjene til lokale helseforetak.

– Det ligger mye informasjon om koronavirus både på Helsenorge og på Folkehelseinstituttets nettside. Vi oppfordrer derfor folk til å se om de finner svar på det de lurer på der først. De som ikke finner den informasjonen de trenger der, kan ringe informasjonstelefonen, sier Johan Torgersen, divisjonsdirektør for kvalitet og forløp i Helsedirektoratet.

Helsedirektoratets informasjonstelefon om koronavirus: 815 55 015.

Syns du det er vanskelig å vite om du skal teste deg?

Helsenorge har laget en koronasjekk, som gir deg råd om hva du skal gjøre ved symptomer eller mistanke om covid-19. Der får får beskjed om du bør teste deg og hvordan du bør forholde deg på grunnlag av svarene du gir.

Du skal ikke ringe 113 med mindre du er akutt skadet eller syk.

Og forresten, prøven til Tor-Arne var negativ.

Publisert:
Oppdatert:

UiS planlegger å åpne for fysisk undervisning

UiS planlegger å åpne opp for fysisk undervisning i grupper på inntil 50 personer fra mandag 8. februar dersom smittetrykket ikke endrer seg drastisk.

Publisert: