Aktuelt

Omar (23) flyktet fra Syria til Sørlandet: – Vi kom hit for fred, og var tvunget til å dra fra landet vårt

Mulham Al-Karmo (29) og Omar Deo Alhamza (23) håper nordmenn forstår at de ikke er «lykkejegere» eller islamister. KRSby har møtt to av syrerne som har kommet til Kristiansand.

Omar Deo Alhamza og Mulham Al-Karmo sorterer tøy hos Refugees Welcome to Agder på Lund. Foto: Reidar Kollstad.

– Jeg håper vi kan stå sammen i denne internasjonale krisen. Krig kan skje hvor som helst, med hvem som helst. Det skjedde i mitt land, og nå er vi på flukt. Før krigen levde syrere et godt liv. Når jeg setter meg ned og tenker på alt jeg har opplevd, er det som et mareritt, sier Mulham Al-Karmo.

Han og Omar Deo Alhamza er begge flyktninger fra Syria. Omar har vært i Norge i 13 måneder, mens Mulham har vært her i 11 måneder.

– Vi kom ikke for å ta pengene deres. Vi kom hit for fred, og var tvunget til å dra fra landet vårt. Jeg skulle ønske jeg kunne vise bilder av hvordan Syria var før – med moderne bygninger, biler og trikk. Det var annerledes enn mange kanskje tror, forklarer Omar.

Bilde fra Aleppo i Syria, slik det så ut i oktober. Store deler av byen er ødelagt som følge av krigen. Foto: REUTERS/Abdalrhman Ismail Bilde fra Aleppo i Syria, slik det så ut i oktober. Store deler av byen er ødelagt som følge av krigen. Foto: REUTERS/Abdalrhman Ismail

De håper at både nordmenn og europeere kan sette seg inn i syrernes situasjon, og forstå hvilke lidelser de har hatt. De forklarer at faktorene som driver dem ut av landet er avgjørende, fremfor at de lokkes til Europa som såkalte «lykkejegere».

– Det er som å ha en lomme full av sand, med hull i. Du mister litt og litt hele veien – livet ditt og hjemmet ditt. I løpet av fem år har du ingenting igjen, forklarer Omar.

Det er som å ha en lomme full av sand, med hull i. Du mister litt og litt hele veien – livet ditt og hjemmet ditt

syria Omar og Mulham levde gode og moderne liv i Syria før krigen brøt ut. Foto: Privat

Redd for å gå ut etter Paris-angrepene

Etter angrepene i Paris var Omar redd for å gå ut av leiligheten. I frykt for hvordan kristiansanderne ville reagere.

– Jeg var forvirret, deprimert og fryktet at folk ikke ville forstå at den dagen i Paris er slik det er hver dag i Syria, og at vanlige muslimer ikke er islamister. Samtidig var jeg redd for at de som ikke ønsker å ha flyktninger i landet skulle utnytte situasjonen, forteller Omar.

Stresset over eksamen? Her er 10 ekspertråd du bør følge!

People pay their respect at La Carillon restaurant, one of the attack sites in Paris, November 15, 2015. REUTERS/Benoit Tessier Minnestund utenfor restauranten La Carillon, etter de nylige terrorangrepene i Paris. REUTERS/Benoit Tessier

– Da jeg dro til byen var heldigvis alt som før. Jeg er så glad for at jeg er her, for det kan hende flyktninger i andre land har fått problemer etter dette, fortsetter han.

Noen av oss trodde vi skulle bli behandlet sånn hele tiden, så flere av vennene mine rømte ut bakdøra, i retning Sverige.

Setter pris på hjelperviljen

Både Omar og Mulham merket en endring i nordmenns respons og hjelpervilje etter at Aylan ble funnet død på stranda i Tyrkia. De er veldig takknemlige for alt nordmenn bidrar med.

– Et år tilbake i tid, da jeg kom, var det ikke som nå. Min bror som kom hit for en måned siden, har det veldig bra, forteller Mulham.

Her sorteres det som leveres inn til kontorene til Refugees Welcome to Agder. Foto: Lars Hollerud Her sorteres det som leveres inn til kontorene til Refugees Welcome to Agder. Foto: Lars Hollerud

Omar Deo Alhamza og Mulham Al-Karmo. Foto: Reidar Kollstad. Omar Deo Alhamza og Mulham Al-Karmo. Foto: Reidar Kollstad.

– Før var det myndighetene som sto for hoveddelen av hjelpearbeidet. Nå er det menneskene på gata som trår til. Det kommer stadig folk til Refugees Welcome to Agder-kontorene, og leverer klær og andre ting det er behov for. Vi håper på å få sjansen til å gi tilbake alt vi får, sier Omar som jobber som frivillig for organisasjonen.

Flukten fra Syria

Mulham er opprinnelig fra Aleppo, som er en av de mest ødelagte byene i Syria. Han har også bodd i Raqqa, som er IS sin «hovedstad». Mulham var fortsatt i Aleppo da de første IS-soldatene ankom byen. I begynnelsen oppfattet han dem som vanlige bevæpnede mennesker. Da han hørte at de var islamister som drev med forferdelige handlinger, valgte han å reise derfra.

Fra Raqqa gikk Mulhams ferd til Tyrkia, hvor Mulham bodde i et år, før han krysset det som for mange er en farlig vannvei til Hellas i båt. Så dro han med skip til Athen. Der fikk han falskt reisebevis og kunne etter flere forsøk fly til Stockholm, før han kom seg videre til Oslo.

Disse syriske flyktningene kom i land på øya Lesbos i Hellas. Artikkelforfatteren ønsker å ta imot flyktninger fra land med krig, uroligheter og kaos. Arkivfoto: Birgitte Klækken. Disse syriske flyktningene kom i land på øya Lesbos i Hellas, etter å ha krysset strekningen hvor mange har omkommet. Arkivfoto: Birgitte Klækken.

– Jeg var veldig nervøs og stresset. Ofte krever det flere forsøk, og store pengesummer før man lykkes. Helt fra starten av flukten visste jeg at jeg ville til Norge. Jeg hadde hørt mye fint om landet og folket – at nordmenn er snille og humane, med respekt for medmennesker.

Dro ut bakveien – til Sverige

Omar, fra Al-Hasaka, dro først til Tyrkia, så reiste også han med båt til Hellas. Han tilbrakte ti dager i en leir på Hios-øyene, før han flyttet til Athen. Derfra fløy han til Paris med israelsk pass, på andre forsøk. Etter to dager i Frankrike, bar ferden videre til Norge.

omar1 For Omar og Mulham har det vært en lang reise på flukt. Her er bilder Omar har tatt underveis. Bildet til venstre er fra grensen mellom Syria og Tyrkia. Det midterste bildet er fra Istanbul i Tyrkia, mens bildet til høyre er fra Athen i Hellas. Foto: Privat

For Mulham og andre syrere ble det et overraskende møte med landet. Flyktningene skulle registreres og intervjues, og måtte tilbringe et par netter på politistasjonen.

– Rundt 52 mennesker sov i et rom, på stoler, eller på gulvet på tynne tepper. Av mat fikk vi litt sjokolade og marmelade. Noen av oss trodde vi skulle bli behandlet sånn hele tiden, så flere av vennene mine rømte ut bakdøra, i retning Sverige, smiler Mulham.

Snart eksamen: – Det nytter ikke å sitte og lese når hjernen ikke henger med

Trives i Kristiansand

Først ble begge utplassert på mottak på små steder i Nord-Norge. Det beskriver de som en tung opplevelse, hvor det tar lang tid før man blir plassert i en kommune. Mulham forteller at flere av vennene hans fikk psykiske problemer i løpet av tiden på mottakene.

mulhamrogno Mulham tilbrakte åtte måneder på mottaket i Rognan. Foto: Privat

– Mange av flyktningene kommer fra en by som Aleppo, med fire millioner innbyggere. Da føler man seg fort ensom på en plass hvor det kun bor få tusentalls mennesker, med begrensede aktivitetsmuligheter. Jeg føler jeg kom til Norge for to måneder siden. I Kristiansand har jeg blitt tatt så godt imot, og møtt mange mennesker, roser Omar.

Både Mulham og Omar har bodd i Kristiansand i et par måneder. De var lettet over å bli sendt hit, til et relativt befolket sted.

Omar vadso Omar synes det var vanskelig å være på mottak i Vadsø, hvor det både er få innbyggere og få aktivitetstilbud. Foto: Privat

Trodde først at alle nordmenn var rasister

Om nordmenn har de mange lovord, selv om de merker sosiale forskjeller i forhold til sitt eget hjemland.

– Noen på mottaket trodde først at alle var rasister, siden de ikke kom i kontakt med folk. De var vant til at folk er mer åpne der vi kommer fra, og hilser på alle. Nå vet vi at nordmenn er litt kalde seg imellom, så vi tar det ikke personlig at de liker å ha litt privatliv, sier Omar.

– Nordmenn er særlig hyggelige når de har drukket. Da kan man ha en samtale med dem i to-tre timer, sier Mulham med et glimt i øyet.

mulhamuni Disse bildene er tatt i løpet av de fem årene Mulham tok bachelorgraden sin i Syria. Foto: Privat

Neste steg er å lære språket – forhåpentligvis godt nok til å fullføre ingeniørstudiene. Omar har to år med mekaniske ingeniørstudier bak seg. Mulham har studert til å bli kommunikasjonsingeniør i fem år, som er kravet for å ta en bachelor i Syria. Han ønsker å begynne på masteren.

Top Model-Amalie: Til mine felles landsmenn, islamofobene

Familien fortsatt i Syria

Det eneste de mener kunne gjort livet lettere for flere syrere, er mulighet til å få jobb, og hurtigere familiegjenforeninger. I Syria er familierelasjonene veldig tette. Barna blir ofte boende hos foreldrene helt opp til 30-årsalderen, og flytter ikke ut før de gifter seg.

Både Mulham og Omars familier er spredt utover hele verden. Omar har blant annet både foreldre og en bror som fortsatt er i Syria.

– Foreldrene mine er gamle, så det er vanskelig å få dem ut derfra. De forteller meg at det er roligere der de er, selv om IS av og til er innom byen. De er nervøse, men sier at de har det bra, forteller Omar.

syriahjemme Omar (t.v.) har kontakt med foreldrene sine i Syria, fra denne leiligheten på Grim. Her er han i samtale med Mulham. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Vanskelig å se for seg fred i hjemlandet

Selv om media fokuserer mye på IS, er Mulham og Omar tydelige på at IS ikke er Syrias største problem i denne konflikten. De mener at første steg mot fred i Syria er å fjerne Assad-regimet, for så å gjøre noe med IS.

– IS er forferdelige, men Assad-regimet er Syrias hovedproblem. Assad har drept over 200.000 mennesker, altså flere enn IS har. Det kan ikke bli fred med regimet som er der nå, sier Omar.

Områdene i Syria som ikke er berørt av krig, har opplevd andre problemer de siste fem årene. Ifølge de to syrerne har alt i Syria blitt tre ganger dyrere, fra mat til husleie, mens lønningene fortsatt er de samme.

A member loyal to the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) waves an ISIL flag in Raqqa June 29, 2014. The offshoot of al Qaeda which has captured swathes of territory in Iraq and Syria has declared itself an Islamic "Caliphate" and called on factions worldwide to pledge their allegiance, a statement posted on jihadist websites said on Sunday. The group, previously known as the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL), also known as IS, has renamed itself "Islamic State" and proclaimed its leader Abu Bakr al-Baghadi as "Caliph" - the head of the state, the statement said. REUTERS/Stringer (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) Medlem av IS vifter med flagget i Raqqa, juni 2014. Foto: REUTERS/Stringer

– Det er et mareritt der, som det er umulig å bli vant til. Det er ikke jobber å få, ingen elektrisitet eller tilgang til vann. Det er veldig komplisert, og konflikten er vanskelig å løse. Jeg kan ikke se for meg at det vil bli fred i Syria på lang tid, forklarer Mulham.

– Selvfølgelig hadde det vært bra om vi kunne fått tilbake livene vi levde, men slik situasjonen er nå, må jeg bare fortsette å leve slik jeg gjør, og bygge livet mitt herfra. Bare på den måten kan jeg være en ressurs for Norges samfunn og meg selv, legger han til.

Fått med deg hva som skjedde da Kjevik-passasjerer plutselig begynte å danse?

Publisert:

 1. Flyktninger
 2. Syria

Omar (23) flyktet fra Syria til Norge i 2014. Nå hjelper han flyktninger på Lesvos

– Det føles godt å kunne hjelpe mitt eget folk, sier syreren.

Relaterte artikler

 1. AKTUELT

  Flyktet fra krigen i Syria: – Man kan ikke fortsette å være stille etter 40 år med dette regimet

  4 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT

  Samler inn bøker og dataer til flyktninger

  4 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT

  Avslutningen Uten Krutt – Anmeldelse av «Hunger Games Mockingjay – Part 2

  5 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT

  Fra Odin til Muhammed – En Kort Gjennomgang av Falske Profeter og Religiøse Myter

  5 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT

  Stian (32) bruker ferien på å hjelpe flyktninger: – Det er så mange barn som ikke klarer slutte å gråte

  5 MÅNEDER SIDEN
 6. AKTUELT

  – 800 flyktninger deler 10 toaletter, halvparten av dem er tette

  3 ÅR SIDEN