Vil du gjøre noe fint for andre denne julen? Eller trenger du selv en hjelpende hånd?

Oversikt: Her kan du hjelpe og få hjelp i julestria.

Publisert:
JULEGLEDE: Vil du gjøre noe fint for noen som trenger det i julen?

Vet du om flere enn de som er listet opp under? Skriv gjerne i kommentarfeltet eller send en e-post til ulrikke.valvik.mitchell@aftenbladet.no.

Julen er for mange en gledens høytid, hvor man samler dem man er mest glad i til hygge, god mat og gaver. Andre har det ikke like bra, og trenger hjelp til å få endene til å møtes.

Noen av oss har mer enn nok og ønsker heldigvis å dele litt med de som ikke har det like godt.

Det finnes flere organisasjoner, enkelt-personer og lag som vil gjøre noe for å glede andre i julen, og vi har prøvd å lage en liten oversikt over hvor du som vil hjelpe, og du som trenger en hjelpende hånd, kan henvende dere i tiden som ligger framfor oss.

Gi en jul

LES MER:

I fjor startet Elisabeth Olghren Tidemann (30) opp det veldedige prosjektet «Gi en jul» , og som navnet tilsier skal man rett og slett gi noen andre en litt bedre jul - i form av god julemat, litt gaver og kos.

Stavanger kommune har gjennom barnevern- og sosialtjenesten hjulpet Elisabeth med å finne frem til ressurssvake småbarnsfamilier i kommunen, som alle trenger en håndsrekning i julen.

Hvis du melder deg som giver og får tildelt en familie, får du utdelt et nummer som representerer den aktuelle familien, samt en hjelpeliste over ting de kanskje ønsker seg eller trenger.

Som giver skal man lage en juleeske til familien man får utdelt. Den skal minimum inneholde en julemiddag med dessert og gaver til alle i familien, og hvis man vil kan man også legge oppi litt julegodter, julepynt og noe til julefrokosten.

LES MER:

På grunn av Elisabeth, kommunen og alle giverne fikk hele 127 mennesker hjelp med julefeiringen i fjor .

I år vil hun hjelpe enda flere, men det klarer hun ikke alene. Vil du gi en jul? Ta kontakt med Elisabeth på gienjul@outlook.com.

Elisabeth Ohlgren (30) har startet opp prosjektet Gi en jul i Stavanger.

Vil du feire jul sammen med Hundvåg Fotball?

Hundvåg Fotball åpner dørene for alle som vil feire jul sammen med dem i klubbhuset deres, på selveste julaften.

Først blir det litt jule-tv for de minste og kaffekalas for de voksne, etterfulgt av tradisjonell julemiddag til alle er gode og mette. I løpet av kvelden blir det også besøk av nissen, som har med seg gaver i sekken. Julesang blir det også!

Dette er et veldig fint arrangement kanskje spesielt for dem som er alene i julen, men er åpent for alle som vil. Det skal være godt tilrettelagt for barnefamilier. Arrangementet er 100 prosent alkoholfritt.

Det er helt gratis (!) å være med - du må bare huske å melde deg på, slik at den gjestfrie klubben får oversikt over hvor mange som faktisk kommer. Påmelding sendes til styreleder@hundvagfotball.no, innen 19. desember klokken 12.00.

– Vi håper du og dine vil komme til oss å bli med på en meget hyggelig julaften! skriver de på Facebook-arrangementet.

Festlighetene finner offisielt sted mellom klokka 16 og 20, men med muligeht for forlengelse hvis stemningen er på topp.

LES MER:

* Føler du deg ensom? Her kan du få hjelp

Gratis klipp på Klepp

Søndag 18. desember åpner Maja Menos Viste Pekerman opp frisørsalongen Amaze Salongen på Klepp for familier som ikke har råd til å klippe seg.

Hun er medlem av gruppen «Hjelp oss å hjelpe Rogaland» på Facebook (mer om denne senere i artikkelen), hvor det legges ut anonyme forespørsler fra vanskeligstilte familier og enslige i Rogaland.

Gjennom denne gruppen leste Maja om alle som trengte penger til julegaver, om flere alenemødre og alenefedre som ønsket å feire julen sammen med andre og om noen som måtte ha Grandiosa på julaften. Da ble hun trist.

Jeg la ut innlegget i håp om å få med meg noen venninner som kanskje kunne være med, men hadde aldri forestilt meg denne massive bølgen som ble satt i gang.

– Julen er en viktig høytid for meg, så det var vondt å lese om alle de som gruet seg til jul. Siden jeg ikke har anledning til å hjelpe til med så mye penger eller plass, tenkte jeg at det kanskje kunne være behov for å få fikset seg på håret til jul, sier Maja til Byas.no, og fortsetter:

– De som ikke har råd til julemiddag, prioriterer jo i hvert fall ikke hårklipp, tenkte jeg. Jeg spurte derfor sjefen min om jeg kunne låne salongen en søndag, og åpne den opp for familier som ikke har råd til å gå til frisøren.

Det fikk hun lov til, og etter at hun gikk ut med planen på Facebook-siden sin og etterlyste flere frisører som kanskje kunne komme og hjelpe til, har responsen vært helt enorm. Over 400 personer har delt innlegget videre på sine egne sider.

– Til og med frisører jeg ikke kjenner har tatt kontakt fordi de har lyst til å hjelpe til - faktisk så mange at vi ikke har nok stoler. Det er jo fantastisk! Jeg la ut innlegget i håp om å få med meg noen venninner som kanskje kunne være med, men hadde aldri forestilt meg denne massive bølgen som ble satt i gang. Jeg er veldig takknemlig. Kanskje dette vil være en inspirasjon for flere salonger til å gjøre det samme.

De har ordnet det slik at folk får egne timer å komme på, akkurat som en vanlig frisørtime.

HÅRFIN TIL JUL: Maja åpner salongen for folk som ikke har råd til en hårklipp.

Hjelp oss å hjelpe Rogaland

Det hele startet med en enkel Facebook-status hvor det ble etterlyst varme klær til narkomane og hjemløse i Oslo. Statusen spredte seg som ild i tørt gress, og siden har det oppstått Hjelp oss å hjelpe-grupper flere steder i landet.

Hjelp oss å hjelpe Rogaland (HOÅH Rogaland) er en frivillig organisasjon som siden sommeren 2013 har bidratt med innsamlig og utlevering av alt fra soveposer og tepper til mat, klær og leker.

Tilbudet er til for alle som trenger en hjelpende hånd i hverdagen, det være seg både hjemløse, narkomane, enslige, familier, studenter og eldre. Alle som ber om hjelp er anonyme for giverne.

Spesielt i julen får HOÅH Rogaland inn mange forespørsler fra folk som trenger en hjelpende hånd - både til mat, gaver eller som rett og slett trenger et sted å være. De får heldigis også inn ekstra mange meldinger fra folk som ønsker å hjelpe i julehøytiden.

Facebook-siden til HOÅH Rogaland får du oversikten over alt som trengs, og info om hvor det kan leveres og når. Send dem en mail til hjelpossahjelperogaland@hotmail.com hvis du har spørsmål (enten det er som giver eller mottaker), eller sjekk ut hjemmesiden deres.

Gled en som gruer seg til jul

Kirkens Bymisjon jobber for at det skal være rom for alle mennesker i byen vår, og retter blikket særlig mot dem som ofte faller utenfor. Gjennom tiltak som Albertine, Asfalt, Paahjul, natteravnene, gatepresttjenesten og gatejuristen jobber de for et mer inkluderende samfunn.

Kirkens Bymisjon i Stavanger har de siste årene kjørt i gang en jule-aksjon de kaller «Gled en som gruer seg til jul».

Aksjonen går ut på både synliggjøring og støtte gjennom å bære oransje ullskjerf og en sms-kampanje hvor du kan gi noen som trenger det to julemiddager ved å sende kodeord «GLEDE» til 2490. En slik sms koster 80 kroner.

Pengene som kommer inn går til måltider og fellesskap på Kirkens Bymisjons møtesteder, kafeer og sentre over hele landet.

De oransje skjerfene et symbol på ønsket om et varmere og mer inkluderende samfunn. Les mer om dem her:

LES MER:

* Det startet med en uteligger, et ullplagg og en hobbyklubb i 2010. Nå skal Kirkens Bymisjon fargelegge Stavanger med over 400 oransje skjerf.

Kanskje ikke akkurat du gruer deg til jul, men det finnes noen der ute som gjør det. Skjerfet kan gis bort til noen du mener behøver det, eller du kan gå med det selv som et symbol for et varmere og inkluderende samfunn.

I tillegg til aksjonen inviterer Kirkens Bymisjon til gratis julefeiring på Clarion Hotel Stavanger på selveste julaften.

Alle som ønsker en hyggelig julefeiring i en større sammenheng er hjertelig velkomne.

– Vi serverer tradisjonell julemat som pinnekjøtt og riskrem. Det er fri entré og ingen påmelding, skriver Kirkens Bymisjon på sin Facebook-side.

Er dere derimot en større gruppe bes dere gi beskjed ved å sende en mail til karen.wolden@bymisjon.net i forkant.

Clarion Hotel Stavanger ligger i Arne Rettedals gate 14, og feiringen pågår fra klokken 18.00-22.00 lørdag 24. desember.

GLEDE: Send en sms med kodeord «GLEDE» til 2490 og gi en julemiddag til noen som trenger det.

Jul i varmestuen

Varmestuens venner i Stavanger er et lavterskeltilbud for rusmisbrukere, som jobber for å ivareta de svakeste i samfunnet ved å gi dem varme og omsorg.

Dette gjelder selvsagt også i julen, når de arrangerer «Jul i varmestuen». Dette innebærer at Varmestuen har åpent hele julehøytiden til og med nyttårsaften, med matservering hver dag.

De har en tradisjonell julefeiring med brukerene, med god mat, julegaver og sosialt samvær. På julaften får de besøk av Stavanger biskop som leser av juleevangeliet.

Hvis du ønsker å bidra med pengestøtte til Varmestuens viktige arbeid kan bidrag overføres til kontonummer: 3201.39.60282.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* Slik blir jula på Netflix

LES MER:

* Trenger du litt inspo til juleantrekket? Her er 19 julegensere som er så stygge at de er kule

LES MER:

* Her er sju sunne sorter du kan bake til jul

Publisert:

Har du, eller trenger du, en hjelpende hånd i jula?

Juletida kan være svært utfordrende for mange. Heldigvis finnes det gode tilbud for de som vil hjelpe eller ønsker hjelp.

Oppdatert: