Kilden lyssettes i regnbuens farger

Når årets Skeive Sørlandsdager går av stabelen, vil fasaden til Kilden Teater og Konserthus lyse opp i fargene til regnbueflagget.

Oppdatert:
I august vil teater- og konserthusets fasade bli langt mer fargerik enn den er i dag.

Lyssettingen vil skje under årets arrangement av Skeive Sørlandsdager, 24. til 27. august. Belysningen har vært planlagt i forkant, men er ifølge fylkeslagsleder i FRI Sør, Anna Charlotte Larsen, en viktig symbolhandling etter lørdagens hendelser, hvor høyreekstreme demonstrerte i Markens gate.

Det tause toget, som besto av rundt 70 personer, startet ved Gartnerløkka og beveget seg inn i Markens før de stanset opp ved Nedre Torv. Her spredte personene seg og begynte å dele ut flyveblader.

Det var to ulike flyveblad. På den ene sto det «Knus homolobbyen».

– Folk sitter med en følelse av at dette er ubehagelig, og mange blir redde. Vi har en god dialog med politiet og vet at det i Agder er god oversikt over miljøet og bevegelsene, sier Larsen.

Fylkeslagsleder i FRI Sør, Anna Charlotte Larsen, med sin partner, Inger Lise Hansen. Arkivfoto fra 2013.

Rosedemonstrasjon i sentrum

Søndag klokka 12 avholdes det også mot-demonstrasjon i sentrum. Fylkeslagslederen sier det er godt å se etterdønningene av lørdags-demonstrasjonen.

– Det er mange som bryr seg og tar initiativ. Dette handler ikke bare om en gruppe, men om grunnleggende verdier vi ønsker skal prege vårt samfunn. Det er godt å se at majoriteten sier ifra, forteller Larsen.

Hun ønsker også å applaudere Kilden Teater og Konserthus, som hun mener har gjort mye, og er en ledestjerne i en viktig kulturendring.

Lyssettingen skjer etter at FRI Sør skrev et brev til dem, med spørsmål om de ønsket å være med på å feire et mangfoldig Sørland.

– Kilden gjør mye for å sette fokus på funksjonshemming, innvandrere, mennesker med annen ledning, og inviterer til meningsutveksling og dialog. Blant annet arrangerte de dialogmøte etter at regnbueflaggene våre ble kuttet ned i fjor, fortsetter hun.

Disse fargene vil pryde Kilden-fasaden i august.

– Dette samfunnet skal være åpent

I fjor og året før ble nemlig regnbueflaggene kuttet ned av ekstreme grupper i forbindelse med Skeive Sørlandsdager. Det ble også hengt opp flagg som tydelig viste homo-motstand.

Ordfører Harald Furre gikk da foran som en fin leder og heiset regnbueflagget på Rådhuset. Det kommer han til å gjøre i år også. Det er en viktig handling for å si at dette samfunnet skal være åpent, hvor alle kan leve sine liv, uansett hvem de er eller hvem de elsker, mener fylkeslagslederen.

LES MER:

LES MER:

– Dette er tikkende bomber

LES MER:

– Jeg har alltid trodd at jeg måtte gå i rosa fordi jeg har jentetiss

LES MER:

– Jeg har blitt spyttet på i Markens

Jobber for økt toleranse

Leder i Formidling og Kilden Dialog ved Kilden Teater og Konserthus, Marie Teresie Sørensen, forteller at planen er å lyssette bygget slik de gjorde under verdensdagen for psykisk helse i fjor høst.

– Vi legger lysplater over lyskasterne foran fasaden. Kilden er bevisst på å være med på å jobbe for økt toleranse i samfunnet vårt, så vi synes det var en spennende henvendelse. Opprettelsen av Kilden dialog var et grep for å jobbe for mangfold og toleranse, samt bygge ned grenser mellom folk, sier Sørensen.

LES MER:

LES MER:

Andreas Østerøy: – Flere kompiser turte å komme ut av skapet etter Skam

LES MER:

Rebekka (20) kommer ut av skapet på tv: – Kristne homofile kan få motivasjon

Ordfører Harald Furre (H) kommer til å heise regnbueflagget på Rådhuset i år igjen.

Sørlandet er for alle

Furre ønsker at flaggheisingen skal symbolisere at Sørlandet er for alle, også dem som kaller seg skeive.

– Fjorårets flaggheising viste betydningen av en slik markering. Når Skeive Sørlandsdager går av stabelen i august, inviterer jeg arrangørene til en liten samling på Rådhuset. Det er sentralt for en ordfører å gjøre symbolske handlinger for å støtte opp om mangfoldet og sette kursen for byen, sier han.

Ordføreren har også vist sin tilstedeværelse ved andre anledninger i år, som eid-feiringen etter fastemåneden Ramadan, og åpningsuka i Q42.

– Kristiansand er en by hvor folk med mangfoldige interesser og legninger skal trives og leve sine gode liv, avslutter Furre.

Publisert:
Oppdatert:

Kaia (27): – Jeg blir ofte spurt om hvem jeg ligger med, og hvordan

Kaia Marie Rosseland synes det er fint å se engasjementet etter lørdagens demonstrasjon. Likevel mener hun samfunnet fortsatt har en vei å gå.

Oppdatert: