- Nuart kunne ikke fungert noen andre steder enn her

Han har sittet i en boks i en uke uten mat, og blitt vist fingeren av små barn. Dette er mannen bak Stavangers mest kjente kosebamse.

Publisert:
SOLO2: For andre gang setter Dotmaster opp soloutstilling hos Reed Projects i Stavanger.

Def. TOY

1. Dårlig arbeid/uerfaren arbeider

2. Et akronym for tag over your shit (tag over sjiten din)

\- Det er litt diskusjon i miljøet. Hva TOY egentlig betyr. Og er det tag over your shit, eller throw up over your shit?, sier Louis Cullinane, også kjent som street art-kunstneren Dotmaster.

Fredag åpner han Cutting Comments hos Reed Projects i Stavanger.Det er hans andre solutstilling i byen.

\- Men det er ikke så farlig hva ordet betyr, egentlig. Det viktige er å lage noe som passer inn i miljøet, og i byatmosfæren.

Byens mest kjente bamse

Så litt forklaring. Hvorfor TOY? Jo, Louis' mest kjente verk i Stavanger er sannsynligvis TOY-bjørnen i enden av Pedersgata.

Det var der det begynte.

\- Så stod jeg der blant mange fantastiske kunstnere, og følte meg egentlig ganske liten. Tanken som slo meg var: «Hvordan kan jeg vise folk hva jeg føler? Jeg må bare fortelle at jeg ikke er så bra.» Det er noe engelsk over det. Være slem mot seg selv. Så jeg laget TOY-bjørnen.

Det er noe engelsk over det. Være slem mot seg selv.

\- Men folk liker den. Unger elsker den, det samme med foreldrene, fordi den ser ut som den gjør. Kunstnere liker den på grunn av betydningen av ordet og sammenhengen. Alle vinner.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Venter i kø for urban hage på Storhaug

Ti år med Nuart

Siden Louis ble hektet på Nuart en gang for lenge siden, både som kunstnerisk leder og som kunstner selv, har briten rukket å være en del av festivalen i nøyaktig ti år.

Tenk det. Jubileum!

\- Opp gjennom årene har det vært sånn at Martyn (festivalsjefen journ.anm) kommer med de gale ideene, og så får jeg det til å skje, ler Louis.

UTSNITT: Engler, pølsehunder, klokker og vesker skal på veggen.

Når du er ti er du midt mellom barndom og de fæle tenårene. Du har ikke rukket å bli ironisk.

Backkatalogen hans begrenser seg imidlertid ikke til Nuart og Stavanger. Gjennom årene har Louis vært med på mye, vist fingeren til mange og spøkt med enda flere.

Han har laget kunst over hele verden, helst med laserkutter og innovative printeteknikker. En del maling.

Tagging begynte han med tidlig på 90-tallet. I 1997 satt han en uke i en boks i Brighton uten å spise, men street art-festivalen i Stavanger er likevel spesiell for Dotmasteren.

\- Egentlig vet jeg ikke om Nuart kunne fungert andre steder. I Stavanger er dere ikke så mange, dere er knyttet sammen på en måte. Og så er dere ikke så mistenksomme. Når noen får en piece fra Nuart på veggen, tror resten av gata at det er gjort for alles gode. At en løfter gata som en helhet. Jeg liker i hvert fall å tro det er sånn dere tenker. Fellesskapet, liksom.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Hva ville du gjort om du hadde et år igjen å leve?

RIGG: Dotmaster gjør i stand utstilling til fredagens åpning. - Dette er faktisk niesen min, forteller han. Hun er i ferd med å tagge over noe.

I Stavanger er dere ikke så mange, dere er knyttet sammen på en måte. Og så er dere ikke så mistenksomme.

Med jubileet og Cutting comments tillater Dotmaster seg å se litt tilbake over sin egen tid i Norge.

\- Fordi jeg har vært ti år i Stavanger blir utstillingen en slags retrospektiv greie. Som kunstner presenterer du hele tiden det siste du har laget, det blir sjelden anledning til å se hvor du kom fra. Likevel, alt til utstillingen har jeg laget nytt. Men noen tema vil en kjenne igjen.

STAVANGER: - Fordi vi har holdt til på Tou Scene har jeg allid gått mye gjennom Pedersgata. Gjerne på nattestid. Gata har en arbeiderklassefølelse til seg. Den er ekte Stavanger, og det liker jeg, sier Dotmaster.

Frekke barn viste fingeren

I tillegg til en rekke verk i TOY-drakt, dukker det også opp en del uskikkelige unger. Rude kids. Fra Stavanger.

\- Det startet med at jeg ville dokumentere mine venners unger. De måtte være rundt ni eller ti, ikke tenåringer. Når du er ti, er du midt mellom barndom og de fæle tenårene. Du har ikke rukket å bli ironisk enda, sier Louis.

Når du er ti er du midt mellom barndom og de fæle tenårene.

\- Så jeg begynte å ta bilder, og ba dem vise meg fingeren. Ungene reagerte med «Hva?! Nei, jeg kan ikke gjøre det», mens foreldrene stod på siden og ropte «Gjør det!». Etter hvert kom ungene inn i flyten, viste fingeren og ble skikkelig varme i trøya. Det må være noe av det morsomte jeg har gjort.

RUDE: Et av de mer pyntelige verkene i _Rude kid_s-serien.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Therese (24) ble oppdaget på Instagram

Publisert:

5 ting du kan gjøre i helgen

Dotmasters, DJ, olabilløp og sommermarked. Stas!

Publisert: