Kutt i alkoholavgiften skal gjøre det lettere å drive mikrobryggeri
Det er mye gratisarbeid ved mikrobryggeriene. Kutt i alkoholavgiften skal få en slutt på det, og gjøre det lettere for bryggeriene å tjene penger.
Siden Jåttå Gårdsbryggeri startet opp i mars 2016, har ikke gründerne tatt ut en eneste krone. De ansatte i selskapet har alle fulltidsjobber andre steder og brygger øl på fritiden.
Nå ønsker regjeringen å kutte i avgiftene for de små bryggeriene. En lettelse i alkoholavgiften kunne hatt mye å betyr for den lille bryggeriet fra Stavanger.
Til nå har de brukt gammelt gårdsutstyr. Gamle meieritanker, for eksempel. Grytene har de sveiset selv.
– Vi kunne investert i utstyr som gjør at vi lager enda bedre øl, sier en av de tre gründerne bak Jåttå Gårdsbryggeri, Marius Marthinsen.
Kutt i alkoholavgiften
Finansdepartementet har bedt Skattedirektoratet utarbeide høringssak om redusert alkoholavgift på øl fra små ølbryggerier. Avgiftslettelsen skal gjelde bryggerier som brygger mindre enn 500.000 liter i året.
Avgiftskuttet vil være 20 prosent, det skal gjøre det billigere å produsere øl. Ordningen gjelder øl som selges i butikk.
Det betyr at gutta bak Jåttå Gårdsbryggeri og andre mikrobryggerier, kan ha større sjanse for å hente inn fortjeneste på bryggerivirksomheten.
Byas har snakket med Jåttå Gårdsbryggeri tidligere også:
Nytt Stavanger-bryggeri klart med sine tre første øl
Hva får du når en rørlegger, en elektriker og en tømrer vil ha en ny hobby? Et bryggeri
– Vil redde mangfoldet
Det er Bryggeri- og Drikkevareforeningen (BROD) som står bak forslaget.
Direktør Petter Nome forteller at det er over 20 EU-land som har tilsvarende ordninger. Han håper at forslaget kan redde og skape arbeidsplasser.
– Dette forslaget betyr at vi kan redde mangfoldet. De som driver med mikrobryggerier, har mye gratisarbeid og dyre råvarer. Vi har allerede sett noen konkurser i år, og flere går med underskudd, sier Nome.
BRODs bransjestatistikk, utarbeidet høsten 2017, viser at småbryggeriene sysselsetter rundt 340 årsverk. Det utgjør 26 prosent av sysselsettingen i norsk bryggerinæring.
Samtidig står de for omtrent fem prosent av ølvolumet som selges i Norge.
– Det viser at det er svært ressurskrevende å brygge øl i liten skala, sier Atle Simonsen i Fremskrittspartiet (FrP).
Statistikken viser også at småskalabryggeriene hvert år legger ned mellom 90 og 100 ubetalte dugnadsårsverk.
Heier på «fotballaget»
Stavanger-området har flere lokale småbryggerier, og Simonsen er glad for at den nye drikkekulturen spesialøl har ført med seg.
– Folk har blitt mer opptatt av kvalitet enn kvantitet, sier han.
Han tror folk er opptatt av å drikke øl fra lokalbryggerier. Å drikke øl fra sitt lokalbryggeri er som å holde med det lokale fotballaget, synes han.
Partifelle Kristoffer Sivertsen (FrP) er enig.
– Og nå har vi jo ikke Viking i eliteserien, så da må vi i alle fall beholde lokalbryggeriene våre, sier han og ler.
Sivertsen har tidligere snakket med Byas om at han vil sikre Stavanger som ølhovedstad. Han tror at forslaget kan bidra til nettopp det.
Bytter gjerne jobb
For mennene i Jåttå Gårdsbryggeri, kan dette bety at de må si opp fulltidsjobbene sine og brygge øl på fulltid i stedet.
– Denne julegaven hadde vi takket ja til, sier Marthinsen.
Lokalt bryggeri satser på sprit til både hverdag og fest
Pandemien har ført med seg et enormt behov for desinfiseringsmiddel. Planene om å lage gin og akevitt har ført til at Stavanger nå har sin egen håndsprit.
Relaterte artikler
- AKTUELTNå får Jåttå Gårdsbryggeri eget bryggeriutsalg4 ÅR SIDEN
- AKTUELTBli med inn i Stavangers fire bryggerier4 ÅR SIDEN
- LIVSSTILStavanger-gründere: – Håper dette kan bli et reelt alternativ til alkohol2 ÅR SIDEN
- AKTUELT– Jeg tror ni av ti her i distriktet mente Lervig ville gå under for flere år siden5 ÅR SIDEN
- AKTUELT2017 oppsummert: Disse sakene ble mest lest i februar6 ÅR SIDEN
- AKTUELT2017 oppsummert: Disse sakene ble mest lest i januar6 ÅR SIDEN