Aktuelt

Store forventninger til neste Skam

Publikum venter ivrig på sesong fire i TV-serien Skam. Skaperne holder fortsatt tett men gløtter på døren om suksessoppskriften: Ta ungdom på alvor.

Publisert:
 • NTB
Ta ungdom på alvor, oppfordrer serieskaperne. Foto: NRK

Sana eller Vilde – hvem blir hovedpersonen når Skam-hysteriet går inn i neste fase?

Som vanlig er serieskaperne hemmelighetsfulle, strategien har fra start av vært å holde hardt på all informasjon. Tanken er at publikum skal få oppleve innholdet direkte, og kun i serien. Men prosjektlederen forteller nå det svenske nyhetsbyrået TT hvordan de har håndtert fansens enorme forventninger til neste sesong.

– Vi får veldig mange forespørsler og må si nei til journalister og arrangementer. Det er overveldende og fint å omfavnes av en slik entusiasme. Vi forsøker så godt vi kan å konsentrere oss om å skape det beste innholdet for målgruppen, sier Marianne Furevold-Boland.

LES MER:

Skal kåre sørlandets Skam-ekspert

LES MER:

Nå kan du studere Skam

Mange unge finner styrke i karakterer som Noora. Foto: NRK

Engasjerte ungdommer

Publikum har mange meninger om serien. Men meningene deres påvirker ikke innholdet, ifølge Furevold-Boland – som forteller at handlingen også denne gangen skrives etter research blant unge.

– Det er viktig å huske at Skams suksess delvis er et resultat av et mangeårig arbeid i NRK med å nå en ung målgruppe, sier hun.

Det er allmenngyldige temaer som gjør at serien går hjem hos flere målgrupper, tror seriens opphavspersoner. Men mest rørt er de over å nå så mange unge.

– Når vi leser i kommentarene at unge gutter og jenter finner styrke i Isak eller Noora, og dermed tar nye steg i livene sine, blir hjertet stort og varmt.

På spørsmål om det noensinne er blitt et problem for de unge skuespillerne at seerne er så engasjerte i rollefigurene, svarer hun:

– Det er stor oppmerksomhet rettet mot dem, og vi er veldig imponerte over hvordan de håndterer det. Men de er unge, og vi vil fortsette å beskytte dem i noen grad, slik at de kan fortsette å ha privatliv.

LES MER:

Skam-Josefine om å være forbilde: – Det er skummelt

Isak var hovedpersonen i sesong tre av Skam. Foto. NRK

– Tro på dem

Suksessen med Skam har gjort at verden ser mot Norge. Det arrangeres Skam-safari, der fans fra utlandet busses rundt til sentrale innspillingssteder. Skam er også kommet inn i skolene, og det utvikles undervisningsmateriell til nordiske elever. Samtidig har den amerikanske TV-mogulen Simon Fuller kjøpt rettighetene til NRK-serien, og første sesong i den amerikanske versjonen kan komme allerede i 2017. Den skal skildre ungdommers liv i en amerikansk setteting, sier Furevold-Boland.

– Han vil være tro mot det opprinnelige konseptet, og vi er beæret over at han skal gjøre en egen versjon. Men helt likt blir det jo aldri, dette blir en selvstendig produksjon, opplyser hun videre til TT.

Hvem som skal stå i sentrum i neste sesong, vil ikke prosjektlederen røpe. Men det hun har lært etter å ha jobbet med unge, byr hun gjerne på:

– Bruk god tid i researchfasen, ta målgruppen på alvor og tro på virkeligheten deres.

Publisert:
 1. NRK
 2. Skam
 3. TV

Muslimske Iqra (16): – Jeg føler meg veldig lik karakteren Sana

Religion, nettmobbing, vennskap og forbudt kjærlighet er blant tematikken i fjerde sesong av den populære NRK-serien «Skam». – Vi kjenner oss veldig igjen i karakterene, sier jentegjeng på Hinna ungdomsskole.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Kristne ungdommer brukte «Skam» for å forklare skam og skyld
  5 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  «Skam»-Sana til Madlaleiren: – Nå må jeg kanskje oppdatere meg litt
  5 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Dette blir den nye hovedkarakteren i siste sesong av SKAM
  5 ÅR SIDEN
 4. KULTUR
  Kardashian-klanen tilbake i vår
  6 MÅNEDER SIDEN
 5. KULTUR
  Nye serier i mars: Dette kommer på Netflix, HBO og Disney+
  6 MÅNEDER SIDEN
 6. KULTUR
  Dette er nytt på Netflix, HBO og Disney+ nå i mars
  1 ÅR SIDEN