Tjuvstarter russefeiringen med gigantisk fest for 1500 mann

Brynerussen skal ha gi bussen sin et nytt navn. Det er populært!

Publisert:
Sølve Bendiksen (17) og Filip Bjørlo (18) sier at de liker å tenke stort. Derfor leide brynerussen like godt Forum Expo for å feire det nye dekknavnet på russebussen.

– Se der, det er en som har stilt seg i kø allerede, spøker Sølve Bendiksen (17), før han nikker mot en mann med langt, grått skjegg utenfor inngangen til Forum Expo på Tjensvoll.

På lørdag braker det løs, da er 1500 mennesker ventet til hallen. De fleste er lokale avgangselever og russ neste år, men det kommer også elever og tidligere russ fra Oslo, Kristiansand, Trondheim og Bergen.

Årsaken til den store festen? En dekknavnskro!

Følg Byas.no på Facebook!

500.000 kroner

– Du har først et teasernavn, så får bussen et dekknavn, før den til slutt får et konseptnavn, forklarer Bendiksen.

Først het bussen «Aladdin», nå har den fått dekknavnet «Kobraen». Før russetiden begynner for fullt til våren, holdes det siste navnet - konseptnavnet - strengt hemmelig.

Det nye dekknavnet skal nå feires. Brynerussen leier lokalet, sørger for vakthold og har leid inn russeartisten TIX, som også spilte under Den store sommerfesten på Forus travbane.

Det er ventet mindreårige til festen, og det er heller ikke innvilget skjenkebevilling til arrangementet, derfor er det ikke tillatt med alkohol innendørs.

Sammen med et eventselskap har brynerussen skrapt sammen en halv million kroner for å få festen på beina.

– Det svir godt i lommeboka. Vi får inn litt penger på billettsalget, i tillegg har vi fått med oss noen sponsorer, sier 17-åringen, men forteller at det hele trolig går med underskudd.

– Er det verdt det?

– Ja, det er det, kommer det kjapt fra medelev og busskompis Filip Bjørlo (18), til kraftige nikk fra sidemannen.

Byas traff bussgjengen fra Bryne allerede i juli. Da hadde de allerede sprengt russebuss-budsjettet med 100.000 kroner.

Byas stakk innom brynerussen i juli. Da jobbet de med å male om bussen. Totalt har bussen 21 medlemmer, hovedsakelig fra Bryne, men noen av medlemmene kommer også fra Stavanger, Sandnes og Ålgård.

Vil samle folk

– En halv million, 1500 mennesker, inn i en stor hall. Hvorfor?

– Tja, dessverre har vi ikke et godt svar på det, men vi vil vise at vi får det til, sier Bendiksen.

– Vi har alltid likt å gjøre ting stort, sier Bjørlo og legger til at vennegjengen har planlagt arrangementet de siste to månedene.

Røykmaskiner, konfettikanoner og et stort lysrigg skal settes opp. Den store utstillingshallen skal deles i to, slik at det blir passe intimt.

– Men dere tar ikke litt hardt i? Russetiden har ikke en gang begynt?

– He he, jo, men det blir feil å ikke toppe gamet. Vi gjør dette for å samle folk, for å ha det sykt gøy, sier Bendiksen.

Buss er ikke bare buss. Det handler også om merkevare og konsept. Nå er de gamle Aladdin-genserne byttet ut med nye Kobra-gensere. Når konseptnavnet slippes til våren, byttes klærne ut igjen.

Stor kro

Det er også noe av årsaken til at de 21 medlemmene om bord på «Kobraen» har investert i buss.

– Det er et helt annet samhold sammenlignet med å ha en russebil, sier Bendiksen.

I tillegg peker han på alt gjengen lærer underveis. Gjennomføring av arrangementer og holde styr på økonomien. Det blir som å lede en liten bedrift.

Russebusser var lenge en trend på Østlandet, men som nå har fått et solid fotfeste i distriktet. I år er det tre busser i Stavanger, to på Bryne og én i Egersund.

Tidligere har det blitt arrangert dekknavnskro på Hall Toll i Stavanger, men en slik type fest har aldri samlet så mange som 1500 framtidige russ.

Dermed er det duket for regionens største dekknavnskro gjennom tidene i Forum Expo denne helga.

– Og det er lenge igjen av russetiden ennå, heldigvis, sier 17-åringen.

Publisert:

– Det er ikke sånn at vi ønsker å ekskludere

Fylkeskommunen vil slå ned på russekulturen som utvikler seg i Rogaland, fordi de mener den fører til utestenging. Men hva mener buss- og gruppe-russen selv?

Oppdatert: