Salikatt! Stavanger får nytt bryggeri

- Går alt etter planen sender vi første ølet ut dørene før sommeren, sier Bjarte Halvorsen fra nystartede Salikatt.

Oppdatert:
SALIKATT! Bjarte Halvorsen og kona Tonje starter opp bryggeriet Salikatt på Åsen.

Nye barer i øst og vest. Surt, porter og pale. At håndtverksøl, hjemmebrygg og mikrobryggerier er i vinden om dagen, er sikkert.

Men foreløpig er det et fåtall som har satset på fullskala bryggeridrift i Stavanger-området. Vi har Lervig i Hillevåg selvfølgelig, og om vi strekker geografien litt har vi Berentsens i Egersund også.

Nå er vi i ferd med å få enda et bryggeri. Midt i byen.

– Det som gjør øl så kjekt er at det er et veldig ærlig og håndfast produkt, sier Bjarte Halvorsen (26) fra Stavanger, og viser oss rundt i det 240 kvadratmeter store lokalet på Åsen som snart skal forvandles til Salikatt bryggeri.

Vi går all inn. Huset er solgt.

– Du lager alt fra bunnen, helt uten pre-fabrikater. Og så får du et produkt som folk er så glade i, og som engasjerer.

– Hvorfor Salikatt?

– Fordi vi ønsket oss noe lokalt, og noe følelsesladet. Salikatt er et godt ord!

LES MER:

Glad i grøntfór? Her er tre bra veggis-steder i Stavanger !

STORT: Lokalet er klart. Nå skal Bjarte og Tonje Halvorsen bygge sitt drømmebryggeri; Salikatt.

Går all inn

Etter mange års erfaring med brygging på hjemmebane bestemte Bjarte og kona Tonje (27) at det var på tide å satse. Det var ølbrygging de ville drive med. Dermed begynte de å forberede seg.

Papirarbeid, søknader og penger. Det er mye som skal tenkes på når en starter for seg selv. Bjarte tok sommerjobber hos bryggerikompisene Lervig og Kinn, for å lære av de store gutta.

Nå, etter to års forberedelser, er de klare.

– Vi går all inn. Huset er solgt, og vi har flyttet inn i en knøttliten leilighet, sier Bjarte.

– Vi er innstilt på at det blir mye arbeid. Samtidig er vi også innstilt på at vi ikke kommer til å bli rike av dette. Men vi har veldig lyst å skape noe selv, og i tillegg ha det kjekt på jobb.

LES MER:

Det er ikke bare Salikatt som satser. I Fargegata [åpner 29 år gamle Helen vintagebutikk](http://www.byas.no/article/helen-29-apner-vintagebutikk-i-fargegata-5629d), mens det i Sandnes dukker opp en helt egen damebar !

Skal selge 30.000 liter første år

I første omgang er det infrastrukturen som skal på plass. Strøm, gitter og sikkerhet. Så flytter utstyret inn på nyåret. Forhåpentligvis innen 1. mars. Så starter produksjonen.

– Og innen sommeren må vi være klare til å gå inn på markedet. Enkelt og greit.

– Hvis ikke?

– Går dette nok ikke. Heldigvis starter vi opp i null, uten lån. Går vi konkurs, slipper vi gjeld.

– Hvilke typer øl kan vi forvente oss fra Salikatt?

– Vi må jo ha noe for alle. Det blir de vanlige typene, som pale ale, ipa og stout. I tillegg satser vi på mye av det som ølnerdene synes er spennende. Villgjæret og surt øl, for eksempel. Oppskriftene er klare, men vi skal også eksperimentere mye. Det er nettopp det som gjør det så gøy å lage øl.

GOD PLASS: Men det er fortsatt mye arbeid som gjenstår før Salikatt-lokalene er klare til bryggerivirksomhet.

– Hvor mye øl kommer Salikatt til å lage?

– Vi satser på å selge 30.000 liter første driftsår. Det er et forholdsvis lavt tall, til sammenligning er Lervig godt og vel over millionen, men et sted må vi begynne. 30.000 er et fornuftig sted å starte.

En ting er å lage noe vi vet folk kommer til å like, men en annen ting er å få plass ute i markedet.

– Hvor går smertegrensen?

– Vi må ha 15.000 liter. På det volumet har vi ikke budsjettert inn lønn, men det er ok. Vi kan overleve med 15.000 første år.

– Hva blir utfordringene?

– En ting er å lage noe vi vet folk kommer til å like, men en annen ting er å få plass ute i markedet. Det er vanskelig å komme inn hos dagligvarekjedene, og det er like vanskelig på pub-og restaurantmarkedet. Samtidig ser vi jo at flere og flere er interesserte i håndtverskøl, og at flere og flere utesteder satser på flere tappekraner.

– Dette er kanskje riktig tidspunkt å satse?

– Ja. Pionerene har allerede brøytet veien for oss. Nøgne Ø og disse her. Selv om det er flere bryggerier nå enn før er markedet større. Og fortsatt er potensialet enormt stort. Markedsandelen til mikrobryggeriene er fortsatt bare på omtrent tre prosent av totalen. Vi må bare levere god nok kvalitet til at folk vil drikke ølen.

– Hva er en god øl?

– En du vil fortsette å drikke, etter at du har drukket den!

LES MER:

Er du glad i øl, er du kanskje glad i quiz også? Her er 14 pubquizer du kan bryne deg på !

Fra 28 til 90 på fem år

Ikke mange kilometerne unna Åsen holder Lervig til. Der vet en det meste om hvordan det er å starte opp et nytt bryggeri. I fjor solgte bryggeriet som nå er blitt tolv år gammelt, i underkant av 1,5 millioner liter øl.

– Det er ikke så vanskelig å starte et lite bryggeri, og det er heller ikke så vanskelig å lage øl. Men det som er vanskelig er å bli større, og å komme seg ut i markedet, sier daglig leder hos Lervig, Morten Robberstad.

Da jeg begynte i Lervig for fem år siden, var det 28 medlemmer i bryggeriforeningen. Nå er det over 90.

– Samtidig ser vi jo at dette er et veldig godt tidspunkt for å drive med øl. Interessen øker fort. Noe som igjen fører til økt etablering. Da jeg begynte i Lervig for fem år siden, var det 28 medlemmer i bryggeriforeningen. Nå er det over 90. På et eller annet tidspunkt ramler noen bort, enten de er uheldige eller ikke er gode nok.

– Økningen gjør det vanskeligere å hevde seg?

– Ja. For tre-fire år siden kunne du nesten markere deg bare du var et mikrobryggeri, men nå er det så mange om beinet. Du må ha mye større kvalitet på ølen for å slå gjennom.

– Hva tenker dere om å få et konkurrerende bryggeri nesten i nabolaget?

– Det er bare kjekt. Bjarte er en kanonflink type. Han klarer seg nok!

LES MER:

Bli med å bestemme hvem som er #byasbeste instagrammer!

VETERANER: Mike Murhy (t.v) og Morten Robberstad har vært med på oppblomstringen for Lervig. I fjor solgte bryggeriet nesten 1,5 millioner liter øl.
Publisert:
Oppdatert:

Det nærmer seg for Stavangers ferskeste bryggeri Salikatt

Til sommeren skal Bjarte Halvorsen for første gang drikke øl fra eget bryggeri.

Publisert: