Aktuelt

Ungdommer mindre lykkelige enn før

Før var folk på sitt lykkeligste i 30-årsalderen. Men ny norsk forskning viser at unge voksne har hatt en sterk nedgang i lykkefølelse.

Publisert:
 • NTB
Ungdommen er mindre lykkelige enn før. Økende bekymring for hva som vil skje i fremtiden bidrar mest til nedgangen, både i lykkefølelse og tilfredshet.

– Det er tydelig at det skjer noe med de unge, som det er all grunn til å ta på alvor, sier samfunnsforsker og professor emeritus Ottar Hellevik ved Universitetet i Oslo til NRK. Han har sammen med Tale Hellevik analysert data fra en stor undersøkelse om livskvalitet blant nordmenn.

 • Følg Byas på Instagram!

Tallene viser at lykkenivået til ungdommer og unge voksne har falt markert de siste årene. Personer mellom 25 og 39 år har hatt en nedgang på 14 prosentpoeng i lykkefølelse og livskvalitet fra 2009 til 2019.

I gruppen 15 til 24 år er fallet på 11 prosentpoeng. Til sammenligning har lykkefølelsen for gruppen over 60 år bare falt med 1 poeng.

Forskningen baserer seg på spørreundersøkelsen Norsk Monitor, som siden 1985 har kartlagt over 70.000 nordmenns livskvalitet.

LES MER:

Instagram-fenomen blant ungdom: Derfor sletter de bildene sine

– Nedgangen i lykkenivå for personer mellom 15 og 39 år er særlig overraskende fordi ungdommer tradisjonelt har pleid å score høyere enn eldre på lykkefølelse, sier Hellevik.

Han har forsket på lykke siden 1985, og viser til at vi tidligere har brukt å være på vårt mest lykkelige når vi er rundt 30 år gamle.

– Vi hadde ikke regnet med at de unge skulle synke under de eldre i opplevd livskvalitet og lykkefølelse, sier Hellevik.

Den viktigste forklaringen på fallet i lykkefølelse er at de unge voksne oppgir å være bekymret for fremtiden, særlig med tanke på jobb og økonomi.

LES MER:

Jesper (18) droppet ut av vgs, men fikk fast jobb uten fagbrev

Publisert:
 1. Forskning
 2. Mental Helse
 3. Lykke
 4. Barn og unge

Kaja (19) må være i overgangsalderen

På grunn av ekstreme menssmerter må Kaja Hovland fra Stavanger ta en sprøyte som gjør at kroppen tror at den er 30 år eldre enn den er.

Oppdatert:
 • Janne Håland

Relaterte artikler

 1. KULTUR
  Nederlandsk DJ-legende får kuppe vaksinehall i maks fire dager
  6 DAGER SIDEN
 2. AKTUELT
  Krise i tatoveringsbransjen: Må kaste nesten alt blekket på grunn av nye regler
  12 DAGER SIDEN
 3. AKTUELT
  Denne nye kafeen satser på drikken «alle» snakker om
  1 DAG SIDEN
 4. LIVSSTIL
  Drikker du mye kaffe? Dette skjer med deg, ifølge ny studie
  6 DAGER SIDEN
 5. LIVSSTIL
  To negative trekk gjør deg til seriefråtser, ifølge forskere
  3 DAGER SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Unge snusere får svakere beinbygning
  2 MÅNEDER SIDEN