Aktuelt

Ungdommer mindre lykkelige enn før

Før var folk på sitt lykkeligste i 30-årsalderen. Men ny norsk forskning viser at unge voksne har hatt en sterk nedgang i lykkefølelse.

Publisert:
 • NTB
Ungdommen er mindre lykkelige enn før. Økende bekymring for hva som vil skje i fremtiden bidrar mest til nedgangen, både i lykkefølelse og tilfredshet.

– Det er tydelig at det skjer noe med de unge, som det er all grunn til å ta på alvor, sier samfunnsforsker og professor emeritus Ottar Hellevik ved Universitetet i Oslo til NRK. Han har sammen med Tale Hellevik analysert data fra en stor undersøkelse om livskvalitet blant nordmenn.

 • Følg Byas på Instagram!

Tallene viser at lykkenivået til ungdommer og unge voksne har falt markert de siste årene. Personer mellom 25 og 39 år har hatt en nedgang på 14 prosentpoeng i lykkefølelse og livskvalitet fra 2009 til 2019.

I gruppen 15 til 24 år er fallet på 11 prosentpoeng. Til sammenligning har lykkefølelsen for gruppen over 60 år bare falt med 1 poeng.

Forskningen baserer seg på spørreundersøkelsen Norsk Monitor, som siden 1985 har kartlagt over 70.000 nordmenns livskvalitet.

LES MER:

Instagram-fenomen blant ungdom: Derfor sletter de bildene sine

– Nedgangen i lykkenivå for personer mellom 15 og 39 år er særlig overraskende fordi ungdommer tradisjonelt har pleid å score høyere enn eldre på lykkefølelse, sier Hellevik.

Han har forsket på lykke siden 1985, og viser til at vi tidligere har brukt å være på vårt mest lykkelige når vi er rundt 30 år gamle.

– Vi hadde ikke regnet med at de unge skulle synke under de eldre i opplevd livskvalitet og lykkefølelse, sier Hellevik.

Den viktigste forklaringen på fallet i lykkefølelse er at de unge voksne oppgir å være bekymret for fremtiden, særlig med tanke på jobb og økonomi.

LES MER:

Jesper (18) droppet ut av vgs, men fikk fast jobb uten fagbrev

Publisert:
 1. Forskning
 2. Mental Helse
 3. Lykke
 4. Barn og unge

Disse er nominert til Byas-prisen 2021!

Etter å ha kåret #byasbeste underholdning, sentrumsbutikk, frisør, treningssenter, kjøkken og kafé er det nå duket for selveste Byas-prisen!

Oppdatert:
 • Lone Sætre
 • Tor-Arne Vikingstad

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  – Det er ikke sånn at vi ønsker å ekskludere
  2 MÅNEDER SIDEN
 2. AKTUELT
  Fortviler over penge- og gruppefokus i russetiden: – Sier du ifra, blir du fort utestengt
  3 MÅNEDER SIDEN
 3. LIVSSTIL
  Denne gruppen nordmenn peker seg ut: – Blant dem som trener mest
  6 MÅNEDER SIDEN
 4. AKTUELT
  Kaja (19): – Litt sykt å være i overgangsalderen før mamma
  8 MÅNEDER SIDEN
 5. AKTUELT
  Victor vil feire russe­tiden, men har ingen å gjøre det med: – Kjipt å ha med faren sin på russe­treff
  1 MÅNED SIDEN
 6. KULTUR
  Nederlandsk DJ-legende får kuppe vaksinehall i maks fire dager
  6 MÅNEDER SIDEN