Aktuelt

Åpner pop up-kafé i østre bydel: Her får du halv pris hvis du har med egen kopp

Stavangers nye storstue står klar, nå må bare folk begynne å bruke den!

Publisert:
  • Hanne Høyland
GRATIS MØBLER: Alle møblene er funnet gratis på Finn.no.

Skasei – storstue & kambuchabar ønsker å bli Stavangers nye møtested på ubestemt tid.

Dette er en litt annerledes kafé med stort hjerterom, billige priser og en ganske så spesiell iste – nemlig kambucha!

Ja, hvordan skal man forklare konseptet?

En unik liten oase i østre bydel, laget i ekte dugnadsånd, kanskje?

Egentlig er det "bare" de tomme industrilokalene i Støperigata 4a som nå utnyttes til det fulle før de skal rives, til fordel for flere leiligheter på Storhaug.

- I stedet for å la lokalene stå tomme på ubestemt tid, får vi lov til å drive kafé her inntil bygget skal rives, forklarer Heidi Garvik, som skal drive stedet sammen med May Tone Johnsen.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Satser på food truck i Stavanger

Det er mat som inneholder de gode bakteriestoffene som magen vil ha.

LIKE FØR: Heidi Garvik åpner dørene til kafeen for første gang torsdag 30. juli.

Ta med egen kopp, få halv pris

Kafeen er et tiltak for bedre bymiljø og et samarbeidsprosjekt mellom de to damene, Urban Sjøfront og Stavanger kommune.

- Storhaug scorer lavt på levekårsundersøkelsen som er gjort i Stavanger. Og akkurat denne delen av bydelen scorer lavest. Målet er at folk skal få øynene opp for bydelen, og da må vi gjøre den mer attraktiv. Dette er et forsøk på det, forklarer Garvik.

Men som vi allerede har vært inne på skal ikke dette være en vanlig kafé. Her kan byens befolkning komme og bare være, uten å kjøpe en eneste ting.

Er du lur tar du med deg din egen kaffekopp, da spares miljøet og du får kaffe til halv pris. Vinn- vinn!

**LES OGSÅ:

LES MER:

Tatoveringsstudio flytter blekk og nåler inn på kjøpesenter

Hjemmebrygget iste

\- Det viktigste for oss er at folk benytter seg av lokalene her, så kommer kafédriften litt på siden. Vi kommer ikke til å ha en fast meny, men ta det litt som det kommer. Det eneste som er sikkert er at vi kommer til å servere egenbrygget kombucha-iste, sier hun.

HJEMMEBRYGGET: Dette er ikke en vanlig iste. Den er laget over tid i et bryggeri!

- Hva er kumbuchaiste?

- Det er en iste som fungerer som en naturlig versjon av Biola, på grunn av måten den er brygget, forklarer Garvik.

Det høres kanskje litt underlig ut, men vi i Byas fikk smake på isteen, og den smakte faktisk veldig godt!

- Jeg får litt vibber av en lys India pale ale, som ettersmak…., sier jeg.

\- Det er ikke så rart. Den lages nesten på samme måte som øl, bare at den er alkoholfi.

Oppsummert er isteen litt syrlig, inneholder lite sukker og fungerer som Biola for magen. What’s not to like?

Vi ville ha ting som folk har hatt i kjelleren.

STUDIEPLASS: Her kan studenter skifte miljø om de ønsker å studere i storstua.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Snart åpner de dørene til Mathallen

Mak kimchi

Selv om det ikke kommer til å være en fast meny i kafeen, er de opptatte av å servere fermentert mat.

- Det er mat som inneholder de gode bakteriestoffene som magen vil ha.

Et eksempel er Mak kimchi, eller hverdagskimichi, som Garvik kaller det. Det er et fermentert pålegg eller tilbehør, som består av kinakål og andre grønnsaker.

\- Vi er to damer som er interessert i helsedelen av mat. Det er et stort press i Norge på at mat skal være kos. Her legger vi vekt på at mat skal være kos og smake godt, samtidig som det er sunt, forklarer hun.

MAK KIMCHI: Pålegg til å ha på brødskiva.

Fant møblene på Finn

Lokalene er innredet i ekte vintage-stil, uten at det kostet én eneste krone. Fra en gammel platespiller surrer en behagelig låt av Billie Holiday.

- Vi har brukt Gis bort på Finn.no. Så vi har kjørt rundt og hentet møbler hos folk.

De to damene måtte takke nei til flere ting som de syntes ble rett og slett for fine for plassen.

\- Vi ville ha ting som folk har hatt i kjelleren, sier Garvik.

Inne i industrihallen har de også tre brakker som inneholder alt de trenger til kafédrift og brygging av te. Når lokalet skal rives, kan de ta med seg brakkene til neste prosjekt.

GRATIS GARN: Her kan man få gratis garn hvis man ikke har råd til å kjøpe selv. Torsdag arrangeres den første strikkekvelden.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Her får du den billigste og dyreste kaffen i Stavanger

Nysgjerrig på prosjektet?

De åpner torsdag 30. juli, og skal ha fast åpningstid torsdag, fredag og lørdag mellom 11-16 på ubestemt tid.

Lokalene ligger godt gjemt, men skal du ta turen, går du forbi Byttebua i Badedammen og inn mot siloene. Når du føler du har gått for langt, er du mest sannsynlig på rett sted.

\- Vi ønsker også å arrangere ulike ting her, og la folk leie lokalene. I morgen blir det blant annet strikketreff, men vi satser også på å ha konserter her blant annet, sier Garvik.

TRE BRAKKER: Dette er en av tre brakker som gir damene alt de trenger av fasiliteter til å drive kafé og bryggeri.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Prisguide: Her får du billigst øl på byen

Publisert:
  1. Stavanger
  2. Kostholdsråd
  3. Forbrukerspørsmål
  4. Gründere

Her skal Thomas (27) åpne kafé

Både maten og møblene skal stavangermannen lage selv.

Oppdatert:

Relaterte artikler

  1. AKTUELT
    – Det blir armer og bein fram til åpningen
    4 ÅR SIDEN
  2. AKTUELT
    Flytter og utvider med bar og kveldsåpent
    2 ÅR SIDEN
  3. AKTUELT
    Hvilken av disse er #byasbeste kafé?
    1 ÅR SIDEN
  4. AKTUELT
    Nå får Stavanger enda en gjenbruksbutikk
    6 ÅR SIDEN
  5. AKTUELT
    Du trenger ikke gå langt for å drikke godt øl i Stavanger
    2 ÅR SIDEN
  6. AKTUELT
    9 ting du kan gjøre i helga
    4 ÅR SIDEN