Det begynte med en Facebook-gruppe og 3000 likes. Nå fyller Tappetårnet fem år
- Etter ett år var det blitt slik at folk møtte opp en time før vi åpnet
Er du en av de som begynner å studere ved UiS i tiden som kommer er det et sted du garantert kommer til å svippe innom i løpet av semesteret. I hvert fall om du er glad i øl og godt lag.
Tappetårnet. Baren på campus.
Er du en av de som allerede har vært innom Tappetårnet allerede, trodde du kanskje at den alltid har vært der. Da tar du feil.
I år fyller studentbaren nemlig fem år. I den forbindelse to vi en prat med noen av nøkkelpersonene bak.
«Ja til bar på campus»
Det hele startet med en Facebook-gruppe kalt "ja til bar på campus" og en gjeng initiativrike studenter.
– Etter tre dager hadde vi rundt 3000 likes, og studentene hadde talt, sier Magnus Øgård Meisal.
Meisal er tidligere daglig leder ved Tappetårnet, og var med når det hele startet. Uten erfaring fra utelivsbransjen eller bedriftsledelse, var det mye som måtte læres før tørsten kunne slukkes.
– Det var litt armer og bein, og vi måtte ta det hele litt på sparket i begynnelsen, forteller Meisal.
Det gikk 600 liter øl på veldig få timer. Det var litt krise!
Den 13 juni. 2011 ble stiftelsespapirene signert, og Meisal brukte sommerferien på å studere til skjenkebevillingen. Åpningsdatoen var satt til den 8. september i det nybyggede Studentenes Hus.
– Slik ting ble, hadde vi bare en uke på å bygge baren. Vi handlet det vi trengte på IKEA, og vi var 10 stykker som jobbet dag og natt den uken. De siste justeringene ble fortsatt gjort mens folk kom til dørene, sier Meisal.
LES OGSÅ: - Studenter kan ikke leve på bare studiestøtte
Åpning og øl-mangel
Med de siste justeringene på plass, kunne dørene til Tappetårnet åpnes for første gang. De tørste studentene lot seg ikke vente på, og det gikk hardt for seg for de frivillige bak baren.
– Vi var godt bemannet med 12 stykker på jobb, men alle var nye og vi hadde absolutt ingen rutiner. Det gikk hardt for seg, sier Meisal til Byas.
Det er denne kulturen som nå lever videre jeg er mest fornøyd med.
Det gikk også fort for seg blant de besøkende, og etter bare tre timer var alt av drikke tømt.
– Det gikk 600 liter øl på veldig få timer. Det var litt krise!
Tomme ølkraner skulle derimot ikke få ødelegge åpningen, og Meisal satte i gang arbeidet med å skaffe mer drikke til studentene.
– Jeg kastet meg i bilen og kjørte til Ringnes sitt lager på Forus. Der var det selvfølgelig stengt, men vi fikk heldigvis tak i en selger fra Ringnes. Etter hvert fikk vi åpnet lageret og lastet opp bagasjerommet med 400 liter øl til studentene, forteller Meisal.
LES OGSÅ: - Studentene digger gratis prevensjon. Derfor skal de få enda mer!
Kulturendring
Etter den forrykende åpningen, har det gått stabilt oppover for Tappetårnet til tross for at baren i utgangspunktet bare er åpen en dag i uka.
Mye av suksessen tror Meisal skyldes en kulturendring blant studentene.
– Problemet var at ingen går til byen klokken 11 i Stavanger. Derfor måtte vi velge om vi skulle åpne på kvelden, slik at vi konkurrerte med utestedene i sentrum, eller åpne tidligere å konkurrere med vorsspiel, sier Meisal.
Valget falt til slutt på tidlige åpningstider, med håp om at studentene ville legge vorspielet til Tappetårnet.
– Det var tvil om hvordan det ville bli tatt imot, og vi måtte endre litt kulturen blant studentene. Men etter hvert begynte folk å komme tidligere og tidligere. Etter ett år var det blitt slik at folk møtte opp en time før vi åpnet, sier Meisal.
– Det er denne kulturen som nå lever videre jeg er mest fornøyd med, sier Meisal.
På kvadratmeteren solgte vi etter hvert mer øl enn stamplassene i sentrum
Selv om kulturendringen tok litt tid, var det et valg Meisal ikke angrer på. Tappetårnet oppdaget etter hvert at åpningstidene påvirket salget positivt.
– Fordelen viste seg å være høyere salg enn forventet. Snittsalget etter første år lå på ni enheter per person! På kvadratmeteren solgte vi etter hvert mer øl enn stamplassene i sentrum, sier Meisal.
LES OGSÅ: - Populær studentfest solgte 1500 billetter på tre kvarter
Framtiden
Etter at Meisal trappet ned ansvaret ved Tappetårnet i 2013, har flere vært innom og styrt skuta. I dag er det 22 år gamle økonomistudent Håkon Bjerknes fra Oslo som har ansvaret for studentbaren.
– Jeg tok over i 2016, først og fremst fordi det er et utrolig morsomt sted å jobbe, sier Bjerknes til Byas.no.
Han håper nå å kunne ta studentkulturen rundt Tappetårnet videre.
– Vi driver Tappetårnet med formål om at stedet skal bestå i mange år framover, og fortsatt kunne være et godt tilbud til studentene. Så håper vi på å skape litt liv på campus, sier Bjerknes.
LES OGSÅ: - Stavanger-studentene har størst selvtillit
Skjer mye
For å skape liv på campus, satser Tappetårnet stort på arrangementer for studentene.
– Arbeidsmengden vil trappe betraktelig opp i forbindelse med fadderuken, tett etterfulgt av oktoberfesten. Rundt disse arrangementene, som ved husfesten, er det mange av oss som sitter på over 100% stillinger, sier Bjerknes til Byas.
Den travle arbeidsdagen setter derimot ikke en demper på motivasjonen, og Bjerknes gleder seg til semesterstart.
– Det er alltid mye arbeid forbundet med arrangement av denne størrelsen, men det er samtidig deilig å se hva arbeidstimene dine har utrettet når festen pågår.
Mer fra Byas.no:
- – Ikke kjekt å være 18 år i Stavanger i dag
- Ane (24) er Europas beste i sin idrett. Men få vet hvem hun er
Dette betyr de fargerike t-skjortene
Har du sikret deg et eksemplar? Eller lurer du på hvorfor det er så mange i byen som går likt kledd?
Relaterte artikler
- AKTUELTUtelivsguide: Under 20 år? Her kommer du inn!6 ÅR SIDEN
- AKTUELTDette bør du vite som ny student i Stavanger1 ÅR SIDEN
- KULTURSlik blir årets Fadderfestival: – Studentene kan glede seg!3 ÅR SIDEN
- AKTUELTHan er ny sjef for Stavanger og Sandnes' 10.000 studenter7 ÅR SIDEN
- AKTUELTStudent i Stavanger? Spørsmål og svar om årets fadderuke!3 ÅR SIDEN
- AKTUELTDette bør du vite om Kristiansand som ny student6 ÅR SIDEN