Du har nesten garantert hørt stemmen til Anna

- Folk må si fra om jeg uttaler noe feil!

Oppdatert:
Anna må innimellom lese opp holdeplassnavnene på nytt, etter å ha fått klager på uttalen.

– Jeg har hørt passasjerer foran meg klage over måten holdeplassen blir uttalt på. Det opptar ungdommen, dette her, sier Anna Sandvik Hauge.

Har du tatt bussen de siste fire årene, er sannsynligheten stor for at du har hørt stemmen hennes over høyttaleren.

Hun og en tidligere kollega i Kolumbus, Silje Tveit, har nemlig lest inn de til sammen 4000 (!) holdeplassnavnene i Rogaland til sanntidssystemet på bussene.

Følg Byas.no på Facebook!

Måtte roe ned skarringen

Og mange har de lest inn flere ganger. De har flere ganger bedt reisende om å melde fra på Facebook hvis de synes noen holdeplasser uttales feil. Da leser de inn stedsnavnet på nytt, for å prøve å få det riktigst mulig.

– Folk har jo et eierforhold og stolthet til hjemstedet sitt. Istedenfor å irritere seg over at vi sier det feil, må de si fra! Og legg i så fall med en ganske konkret beskrivelse av riktig uttale, sier Anna.

Flere nye holdeplasser skal leses inn. De som har fått klager, har Anna laget notater på.

Noen av stedene det har kommet klager på er Skadberg og Revheim kirke. Tilbakemeldingene var at a-en i Skadberg var for lang, og bønn om å "Roe ned på Skarre-ARRen!". Flest klager gjelder tonefall.

– Jeg liker godt språk og dialekter, og det irriterer meg grenseløst at jeg ikke får alt rett på første forsøk! Jeg legger meg gjerne i selen og prøver meg på lokale dialektvarianter for å få det riktig, sier hun.

LES MER:

Hvert år hører 36 millioner kinesere stemmen til Kjersti (30) fra Bryne

– Litt kleint

Denne dagen har hun forberedt seg på ny innlesning ved å lese gjennom lista av holdeplasser to ganger. På pulten står en kopp med kaffe og melk, og et glass sitronvann.

Sindre Brueland (som utenom jobben i Kolumbus har erfaring med miksing som DJ Snowpoke) hjelper til med det tekniske under innspillingen.

Hun kremter før hun retter stemmen mot lydopptakeren. Der sitter hun for seg selv og leser inn til hun er fornøyd.

– Det er litt kleint de 3-4 første holdeplassene, men så går det greit. Det gjelder å ikke ta i arket og ikke puste idet, så det ikke lager lyd. Så er det greit å gjøre det før vinteren og en eventuell forkjølelse. Det høres med en gang, sier Anna.

Spesialgodkjent stemme

Anna er markeds- og informasjonsansvarlig i Kolumbus, og begynte å lese inn busstoppene da kollegaen hennes sluttet i selskapet. Stemmene deres er så like at selv Anna av og til kan slite med å høre forskjell.

Og det er ikke hvilken som helst stemme som gjør seg på bussen. Annas stemme er blitt godkjent av Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, som betyr at den på en måte er "universelt utformet" - alle skal kunne høre den.

– En mannsstemme har for eksempel mer bass, så det gjør seg ikke så godt i bussduren, forklarer Anna.

Foreløpig har hun aldri blitt gjenkjent for stemmen sin. Litt rart var det i starten å høre seg selv når hun tok bussen.

– Men av og til sliter jeg med å høre om det er min stemme, eller kollegaen min sin.

Hun har ingen skuespillererfaring eller noe i den duren, men er bare glad i å snakke.

– Den er godt brukt den stemmen her, haha!

Mer fra Byas:

LES MER:

- Da Ingfrid mistet oljejobben hadde hun ingenting å tape. Nå gjør hun det hun liker best

LES MER:

- Hva skjer når bussen bare forsvinner i sanntidsappen? Hva skjer når bussen bare forsvinner her?

LES MER:

- Har du lagt merke til denne?

Publisert:
Oppdatert:

Dette er stemmene på AKT-bussene

Har du noen gang lurt på hvem det er som leser opp busstoppene på AKT-bussene, og hvordan det er å høre sin egen stemme på bussen? Det har vi.

Oppdatert: