Herman (18) dropper russetiden

Mange gleder seg til å feire at 13 år med skole er over. For Herman Haugen var det naturlig å la være.

Publisert:
Selv om russetiden «bare» varer i litt over en måned, har ikke Herman Haugen hverken tid eller lyst til å prioritere vekk fotballen.

– Jeg er nødt til å prioritere. Når andre er ute og fester, blir jeg hjemme for å slappe av og restituere, sier 18-åringen.

Han har nektet å bytte ut mørkeblått med rødt. For rekruttspilleren til Viking er det fotballen som kommer først.

– Du føler ikke at du går glipp av noe?

– Jeg går glipp av en del sosiale ting, vennene mine har det nok kjempegøy. Likevel tar det opp mye tid, tid som jeg ikke har. Derfor var det ikke aktuelt for meg, sier Haugen om russetiden som begynte fredag.

15 elever er ikke russ

18-åringen er ikke alene. Bare i hans egen spillergruppe er det fire andre som også har valgt å droppe russefeiringen. Selv går han siste året ved Wang Toppidrett.

Av årets 47 avgangselever ved skolen, har 15 valgt å droppe russefeiringen.

– Dette har vært en forsterkende trend flere år på rad. Mange av elevene våre har kontrakter som binder dem til treninger både morgen og kveld. Da strekker gjerne ikke tiden til og man ønsker heller å konsentrere seg om å gjøre det bra i idretten og på skolen, sier rektor ved Wang, Steffen Uldal.

– Hva tenker du om prioriteringen?

– Jeg synes det er en gledelig utvikling. Elevene gjør et viktig valg. Mange avsluttende eksamener krasjer ofte med russefeiringen. At elevene heller velger idrett og skole i stedet for russetid og knuter, er positivt, sier Uldal.

LES OGSÅ:

LES MER:

Dette er russeknutene for 2019

– Ett av målene er et innhopp i Eliteserien i løpet av sesongen, sier Haugen.

Inkluderende

Siden trenden er velkjent, er dette også noe årets russestyre ved Wang har tatt høyde for.

– Vi er nok ikke den verste skolen som fester aller mest, sier knutesjef Jeanette Tisløv og ler.

– De som velger å ikke være russ, blir likevel invitert til sosiale arrangementer. Det er også folk her som er russ, men som kun skal på Landstreffet og velger å ikke gjøre så mye ut av russetiden. Det er naturlig siden mange satser på idretten, sier hun.

Haugen har vært en del av Viking siden han kom til klubben som 13-åring. Nå er han en del av rekruttlaget, men trener med A-laget flere ganger i uka.

Vil på øverste nivå

Haugen har jobbet seg oppover aldersbestemte lag siden han ble en del av Vikings tropp som 13-åring.

Forsvarsspilleren fikk prøve seg for A-laget under en treningskamp mot Sola i februar. Der scoret han Vikings sjette mål, i oppgjøret som endte 8–1.

Viking-trener Bjarne Berntsen mistet nylig midtstopperen Axel Óskar Andrésson. 21-åringen pådro seg en leddbåndskade i sesongåpningen mot Kristiansund. I forrige uke sa Berntsen til Aftenbladet at det er spillere på rekruttlaget som kan bidra til å fylle Andréssons rolle.

Haugen har selvsagt lyst til å være en av disse. Han er også en av rekruttspillerne som noen ganger deltar på treningene til A-laget. Da har han ingen tid å miste til russefeiring.

– Jeg har satt meg flere mål og delmål, men ett av målene er et innhopp i Eliteserien i løpet av sesongen, sier Haugen.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Dørvakter var på møte for å lære forskjellen på fulle gjester og gjester med nedsatt funksjonsevne

LES MER:

Klimaungdommene ble invitert til ordføreren

LES MER:

Stavanger kino viser sesongpremieren av Game of Thrones

LES MER:

Vannsklie-Joachim (24) fra Stavanger tok nok en medalje i NM

Publisert:

Har satt sluttdato for russetiden og kommer med en oppfordring til neste års russ

Russepresident Jeppe Andersen anbefaler neste års russ om å forskyve russetiden. Flere andre presidenter er også positive.

Oppdatert: