– Det som skjedde i Polen kunne aldri skjedd her

Etter at samtlige «Escape rooms» blir stengt ned i Bergen, frykter Zoltán Pék, eier av Real Escape Game i Sandnes og Stavanger, at det også kommer til å skje her.

Oppdatert:
Zoltán Pék, eier av Real Escape Game i Sandnes og Stavanger, er urolig over om Stavanger kommune kommer til å følge Bergen kommune sine fotspor.

4. januar omkom fem unger jenter i et polsk «escape room» da de hadde blitt innelåst under en brann, og ikke hadde noen rømningsvei.

Brannen hadde oppstått på grunn av en gasslekkasje i et varmeapparat, og fordi sikkerhetsreglene ikke ble tydelig følgt opp.

– Det som skjedde i Polen kunne aldri skjedd her, sier Pék til Byas.

Pék mener det som skjedde i Polen kunne blitt unngått hadde de prioritert sikkerheten bedre.

Ifølge The Guardian hadde flere sendt inn bekymringmeldinger om det polske «escape rommet» i Koszalin. Men kommunen hadde ikke blitt varslet.

– Her i Stavanger følger vi strenge rutiner på sikkerheten til våre kunder, og holder en sikkerhets-breefing før gjestene går inn i rommene, sier Pék til Byas.

Han viser en manual de ansatte er nødt til å gå gjennom, og nevner at alle som er på jobb samtidig som de har kunder må loggføre seg.

Hvert rom har et eget tema. På bilde som er tatt, er vi i Pirat-rommet, der alt har en karibisk stil.

Gamemaster

«Escape room» er et konsept som går ut på å løse problemer, gåter og samarbeide i grupper for å komme seg ut av et rom.

Da er det en «gamemaster» som monitorerer rommet grundig mens de spiller.

– Vi har alltid én dedikert ansatt til hvert enkelt rom, og de sitter å følger nøye med på kamera, og bruker mikrofoner for å være i dialog med kundene, sier Pék til Byas.

I alle rommene er det flere kameraer som «gamemaster» kan følge med på spillerne gjennom.

Pék nevner også at hvert enkelt rom har blitt bygget for å være minst mulig brannfarlig.

Det er ingen stikkontakter i noen av spillrommene, dørene låses ved magnet og det er brannslukningsapparat, brannteppe og bryter til å åpne dørene i alle rommene.

– Begynner det å brenne, eller bare det at strømmen går, så vil dørene automatisk åpne seg. Magnetlåsen funker ikke uten strøm, og nødutgang lysene går på batteri, sier Pék til Byas.

Brannslukningsapparat, brannteppe og nød-bryter er installert i alle rommene.

Frykter nedleggelse

Pék frykter derimot at Stavanger kommune skal gjøre det samme som Bergen, som fører til nedleggelse.

I Bergen har det blitt gjennomført et grundig tilsyn av de enkelte «escape room» stedene, og kommunen har sendt ut et varsel om at alle stedene kanskje måtte stenges.

Bergen kommune kunne ikke finne at noen av de lokale «escape room»-stedene var omsøkt i plan- og bygningsloven. Og de besluttet derfor å opprette mulige ulovlighetssaker på de aktuelle eiendommene ifølge BT.

– Det siste rommet tok halvannet år å planlegge og bygge. Så om det blir stilt dyre krav med kort tidsrom, frykter jeg utfallet, sier Pék til Byas.

Tilsyn

Brannvesenet sjekket i uke tre og fire «escape room»-lokalene i Rogaland etter hendelsen i Polen.

– Vi har vært ute å sjekket «escape room»-stedene i distriktet, og brannsikkerheten var god, sier Frode Strøm i Brannvesenet til Byas.

Noen av stedene måtte likevel gjøre en bruksendring, da de nåværende er registrert som kontor.

– De to «escape rommene» vi har sjekket er per dags dato regulert til kontor. Derfor har vi bedt om en bruksendring, sier Kristin Fjeld-Eiken, avdelingssjef for byggesaker og byantikvar til Byas.

– Saken er under behandling, og alt skal bli nøye vurdert. Men følger de ikke kravene, blir de nødt til å legge ned, sier hun videre.

Les også:

LES MER:

Det ligner et filmsett, men her kan du lese til eksamen

LES MER:

Dette kan du ha krav på i voksenlivet

LES MER:

Disse skjenkestedene fikk oftest besøk av skjenkekontrollen

Publisert:
Oppdatert:

«Fangene på Fortet» kommer til Stavanger

Aktivitetssenteret finnes allerede i Oslo og Bergen. I april åpner verdens største «Fangene på Fortet»-avdeling - i Stavanger!

Oppdatert: