Her skal Thomas (27) åpne kafé

Både maten og møblene skal stavangermannen lage selv.

Oppdatert:
Kafélivet skal gjenoppstå i Rosenkrantzgate 52.

Går alt etter planen, åpner kafeen Ly dørene innen et par måneder. Lokalene på Våland hadde blitt brukt som lager i fem år før Thomas Hærem Wesnes fant ut at han ville starte kafé.

– Da jeg kom hjem fra studier i Japan i fjor, hadde jeg ikke peiling på hva jeg skulle gjøre. Jeg tenkte jeg måtte gjøre et eller annet rart, og fant dette stedet, sier 27-åringen.

Følg Byas.no på Instagram!

Det finnes for få bydelskafeer, mener Wesnes.

– I Stavanger er det meste i sentrum. Det er fint hvis folk kan bli dratt ut av huset. Nordmenn er litt for glade i å være hjemme.

Nesten alle møblene er ferdige, nå gjenstår bare oljing og pussing. Gulvet skal også bli malt før åpningen.

Foreløpig skal han drive stedet alene, og planen er å ha åpent torsdag til søndag, fra sen morgen til tidlig kveld.

– Siden jeg står bak dette alene, uten investorer, må jeg tenke på budsjettet, sier han.

Gratis materialer

Derfor har han også laget alle møblene selv. Planen var egentlig å kjøpe brukt, men da han begynte å lage bordene i vinduene, fant han ut at det ikke var umulig å snekre møblene på egenhånd. Fra en kompis lærte han hvor han kunne få tak i gratis treverk.

– Vi dro på byggeplasser som skulle kaste materialer, og spurte om vi kunne få dem heller. 70 prosent av inventaret er gjenbruk, sier Wesnes.

Møblene er selvsnekret, og inspirert av en bok fra 60-tallet, som viser at man enkelt kan lage fine møbler på egenhånd.

Siden han var 13 år, har han jobbet i foreldrenes teppeveveri rett over gata for kafeen. Der har han vevd egne tepper og sitteputer til kafeen. Mye er allerede tilrettelagt for kafédrift etter at Café Humbug holdt til i lokalene i en periode.

Inspirasjonen til interiøret har han hentet fra en av stamkafeene sine i Japan.

– Jeg ble venn med han som drev stedet, og har stjålet litt av hans ideer, sier gründeren.

Japan-inspirert

Kafékulturen i Japan ble veldig viktig for stavangermannen da han studerte i landet, og han håper gjester på Ly kan få samme erfaring som han fikk i Japan.

– Jeg ble kjent med en del folk på kafeene, det var ikke så mange andre arenaer for meg å treffe andre. I Japan er det også veldig vanlig at spisesteder kun har en eller to som jobber der, slik det også blir her, sier Wesnes.

Thomas Wesnes bak det som skal bli disken på Ly.

Vegetarisk

I kafeen vil han by på håndbrygget kaffe og enkel mat, som supper og fermentert mat. Helt siden han ble vegetarianer i en periode fra han var 18, har Wesnes vært veldig glad i å lage mat.

– På den tiden fantes det ikke så mange vegetariske alternativer, så jeg måtte lære meg å lage mat, sier han.

Mest sannsynlig vil også kafeen bli vegetarisk. På sikt håper han å kunne servere alkohol. Gjestene skal få lese i eller kjøpe nye magasiner og bøker.

– Dette er en kafé for folk som vil ha en rolig plass å sitte og lese, jobbe eller studere og drikke god kaffe eller ta seg en matbit, sier Wesnes.

Publisert:
Oppdatert:

Coffeeberry er #byasbeste kafé 2019!

Dere har stemt og kåret kafeen i Sandnes til #byasbeste kafé 2019! Coffeeberry vant med over 18 prosent av stemmene.

Oppdatert: