Åpner «zero-waste»-butikk i Kristiansand

«Unwrapped» er en butikk uten plast og emballasje. Nå åpner de i Kristiansand.

Publisert:
Slik ser butikken i Arendal ut, hvor all mat selges i løsvekt.

– Vårt mål er å fortsette og utvide, og forhåpentligvis blir vi Norges første kjede, forteller butikkeier og gründer Megan Elizabeth Sommer Strand til KRSby, som er kvinnen bak Sørlandets eneste nåværende «zero-waste»-butikk i Arendal.

LES OGSÅ:

LES MER:

Her åpner Sørlandets første e-sportsbar

LES MER:

Ny podcast fra Kristiansand: – Når vi tre møtes er det ingen filter

– Hvordan har det gått i Arendal siden oppstart?

– Kjempebra. Vi har nådd alle mål vi hadde. Nå håper vi å doble omsetningen. Har vi samme tall i sommer som vi har hatt dette halvåret, så går det veldig bra, forteller Strand, som er tilflytter fra Texas.

De åpnet butikken i Arendal etter jul.

– Nå kjøper vi inn så mye at vi kan forhandle med leverandørene.

Strand gleder seg til å starte opp Kristiansands første butikk uten avfall og plast. Målet er å bli Norges første kjede av sitt slag.

– Tror byen er klar for en slik butikk

Strand forteller at de har hatt folk innom som har busset fra Kristiansand, Skien, Moss og mange andre steder i landet.

– Jeg syns litt synd på dem som må busse hele veien, ler hun, og fortsetter:

– Kristiansand er storebroren her på Sørlandet, og jeg tror byen er klar for en slik butikk. Jeg ønsker at det skal være tilgjengelig for alle.

Det starter som en pop-up-butikk i lokalene til «Kollektivet» denne uka, hvor de samtidig vil starte en folkefinansieringskampanje slik de gjorde i Arendal.

Målet er å utvide i høst med mat i løsvekt.

– Jeg vil at befolkningen skal ta del i veksten av butikken. Noen er imot folkefinansiering, fordi det kan virke som et ultimatum, men jeg ser det ikke sånn. Jeg ser det som en mulighet til at samfunnet kan delta i noe de vil ha.

– Det er så mange ting som holder lenger hvis man kjøper det i noe annet enn plast, sier Megan, mens hun viser en fluesmekker i tre og skinn.

Ønsker å være tilgjengelig for alle

Konseptmessig har Strand endret litt fokus. Nettopp fordi hennes visjon er at alle skal kunne bidra til miljøet, har hun gått litt bort fra å være helt plast- og emballasjefri.

– Det er ikke så praktisk for alle, så hvis vi vil være tilgjengelig for alle, må vi huske at alle er på ulike steder på sin reise. Noen kan ta «zero-waste» til det ekstreme, men ikke alle er der. Og jeg vil ikke skremme folk bort, forklarer hun.

Hovedsakelig vil hun tilby bærekraftige alternativer.

– Den bølgen vi har vært med på å skape er spennende. Folk har blitt mye mer bevisste på hvor mye engangsbruk av plast det er rundt oss.

LES OGSÅ:

LES MER:

Her finner du Sørlandets første og eneste «zero-waste»-butikk

Et produkt mange bruker daglig, og som skaper mye søppel, er matpapir. Bivokspapir er et alternativ til dette, som man kan vaske i kaldt vann og bruke på nytt. Det er et av de mest solgte produktene hos «Unwrapped».

– Begeistret

Solveig Nilsen er daglig leder i «Kollektivet», som er et butikk-konsept med klær og interiør fra flere lokale leverandører. De er veldig positive over å få inn «Unwrapped».

– Det ikke har vært noen «zero-waste»-butikk i Kristiansand, så vi har prøvd å finne ut hvem som vil starte opp noe sånt her i byen, forteller Nilsen.

Etter hvert kom Nilsen og Strand i kontakt med hverandre, og resten er historie. De har nå åpnet utsalg.

Solveig Nilsen fra Kollektivet gleder seg til å få inn Unwrapped, og forteller at mange kunder har etterspurt bærekraftige alternativer.

– Jeg håper virkelig at det blir godt mottatt. Jeg tenker at folk vil, men ikke helt vet hvordan man skal angripe dette med å skape mindre søppel og kjøpe varer uten plast.

Konseptet til «Kollektivet» passer godt med «Unwrapped».

– Vi er en butikk med lokale varer og gründere, med fokus på kvalitet, gjenbruk og bærekraft. Det passer som fot i hose. Det å få mer fokus på å minimere forbruket er helt supert, avslutter hun.

LES OGSÅ:

LES MER:

Ung og miljøbevisst: Synne (16) har hatt «shoppestopp» siden hun var fjorten år

LES MER:

Ung og miljøbevisst: Stine (22) fra Søgne har en minimalistisk garderobe – eier kun 35 plagg

LES MER:

Ung og miljøbevisst: Embla (23) handler smågodt og frukt med egne bomullsposer

Publisert:

– Det er ikke vanskelig å spise vegansk i Kristiansand

Vi ble med tidligere blogger Belinda Jakobsen på en vegansk handletur i byen for å få de beste tipsene til hva og hvor man handler som veganer.

Publisert: