Til neste års russ: Dette bør dere vite!
Ikke vær redd. Jeg lover at jeg ikke skal minne om eksamensøving. Her vil du bare få tips som kan hjelpe deg med å stresse litt ned når russetiden plutselig er i gang.
Kanskje du allerede i VG1 bestemte at vanen skulle ha leopardtrekk på setene og at hettegenserne til russegruppa skulle være neongrønne.
Men du er kanskje ikke like sikker når det kommer til bestilling av RusseID, russeleg eller russepasset? For hva er egentlig forskjellen? Og hvor mange russekort trenger man egentlig? 🤔
Det er ikke alltid like enkelt å finne informasjon som gir svar.
Så nå skal jeg altså dele litt av visdommen som jeg har opparbeidet de siste ukene.
Hvordan ha suksess med dress? 💥
Så, altså: Hvordan ha suksess med dress? La oss begynne med nettopp russedressen. Det er tross alt denne som gjør at det er sosialt akseptabelt å spise lunsjen i rundkjøringen og gå på ski til Vinmonopolet. Når du skal bestille, vil du vil nok først og fremst høre om Russeservice og Russedress – de største leverandørene.
Før du bestiller derfra, kan det være lurt å vite at det er den samme eieren som står bak begge selskapene, og de blir derfor ikke presset på pris. Derfor vil jeg minne om at det faktisk finnes andre alternativer som er billigere og som bidrar til økt konkurranse.
Hvis du virkelig ønsker å spare penger – og gjøre miljøet en tjeneste, er det også mulig å kjøpe en dress på Finn og selv farge den rød eller blå. 💖💙
- Vil du gjøre en miljø-forskjell? Disse tre tingene er i så fall de viktigste!
Når vi først snakker om russedresser, er det svært viktig å lese av målene nøye. Du vil sannsynligvis få mulighet til å prøve dresser fra Russeservice og Russedress på skolen eller i nærområdet. (Bare belag deg på mye kø og venting!) Men bestill riktig størrelse, for returfrakt er dyrt.
Slik pynter du dressen 🎨
Å dekorere dressen kan også by på utfordringer. Dressen bestilles gjerne i begynnelsen av september, men kommer ikke før i april, og da er det ikke lenge til russetiden går i gang.
Det er altfor lett å ende opp med å dekorere kvelden før dåpen, for å så være misfornøyd og prøve å ta av hva enn du tok på.
Mens du venter på at dressen skal komme i posten, kan det derfor være lurt å planlegge hva du ønsker å dekorere dressen med og kjøpe dette inn på forhånd. Her er noen tips:
- Sjekk om du finner strykemerker på Tise eller pins på Fretex – slike blir raskt utsolgt.
- Å kopiere opp noen bilder på strykepapir virker gjerne enklest, men broderier og tekstilmaling varer lengst. Akrylmaling fungerer også bra, men er tykkere enn tekstilmaling, som betyr at den lettere sprekker.
- Strykemerker varer for så vidt når det kommer til utseende, men spørsmålet er om du klarer å feste dem godt nok til at de holder seg på plass gjennom hele russetiden. Hvis dette skal være mulig, bør de definitivt også bli sydd fast.
- Sølvberget har egen workshop for russedresspynting, hvor du både får tilbudt hjelp og materialer. Hvis du vil sikre at du faktisk får gjort dressen din klar i tide, kan det være lurt å melde seg på her, eller sette av en dato med en vennegjeng.
Trenger du litt inspo? Sjekk ut Byas fineste russebukse-kåringen
Ikke kjøp bare for å kjøpe 💸
Jeg må si meg enig i Jonas fra SKAM: Russetiden har blitt et kapitalistisk konsept. Det er ikke lenger grenser for hva folk prøver å overtale russen til å kjøpe.
Russetiden markedsføres som den beste tiden i livet og kan på mange måter regnes som en egen handelshøytid. Men i motsetning til jul og valentinsdagen, så er russetiden tross alt bare én gang i livet. Og da må det vel være innafor å bruke litt ekstra penger, eller?
- Flere råd? Sjekk også disse tipsene som kan spare deg for flere tusen kroner i russetida!
Det er lenge siden man kun snakket om russelue og bil. Nå skal man ha van (eventuelt buss), egen russesang, logo, pannebånd, hettegensere og klistermerker. Russegruppa har gjerne også et «dekknavn», før det offisielle navnet slippes og det er tid for nye innkjøp.
Det er ikke vanskelig å ende opp med å bruke 4000 kroner på klær alene. Én billett til Landstreffet Stavanger koster dessuten nærmere 3000 kroner, hvor verken karuseller, transport eller parkering er inkludert i prisen. Ønsker du også å dra på Blåtur, så må du cashe ut med over 1000 kroner for russepasset og tilleggskostnadene for parkering. Er du med?
Kjenner du kanskje behovet for å få en dåpsattest, som ikke egentlig har noe å gjøre med russedåpen du deltok i? I så fall kan du finne det på Russeservice.no. Kanskje det frister med et par med nye glitter-«uggs» som heller ikke egentlig har noe med russetiden å gjøre, men som på en eller annen måte har blitt typisk for russen? Det kan du finne på Russedress.no, hvor du forresten også kan finne strykemerker med tekst som «Blir det ikke kuse, river jeg huset!».
Men noe de aller fleste kjøper som faktisk har med russetida å gjøre, er russekort! Men for Guds skyld – ikke kjøp mer enn den minste pakken på 600 kort. Jeg kjenner ikke én eneste person som klarte å bruke opp mer enn halvparten før 17. mai – dagen hvor folk bokstavelig talt kastet fra seg kortene til folkemengdene, i ønske om å bli kvitt resten.
Det er så mye å bruke penger på, men det kan være lurt å stoppe opp og spørre seg selv om det er verdt det. Russetiden er kanskje bare én gang i livet, men det betyr også at mange av tingene man kjøper i løpet av denne tiden kun vil bli brukt denne ene gangen.
Lifehacks på Landstreffet 🤓
Har du planer om å dra på Landstreffet i Kongeparken? Det koster. Men dersom du planlegger litt, er det mulig å spare penger.
Vær tidlig ute med å kjøpe billetter: En standardbillett koster litt over 2500 kroner og inkluderer da ikke transport, karuseller eller parkering.
I tillegg blir de ordinære billettene utsolgt på sekunder – og derfor ender du raskt opp med å måtte ta en «pakke», hvor du må betale 500 kroner ekstra for en genser du ikke engang har lyst på, som en del av billetten.
Følg Landstreffet Stavanger på Instagram og Facebook i perioden før treffet for å få oppdateringer. Hvis du ender opp uten billett, slik som jeg, må du gjerne kjøpe en på Finn – til det dobbelte av originalprisen.
Spleise på p-plass for oppbevaring: Festivalområdet er delt i to, det er et område med matboder og busser som skilles fra konsertområdet med en sikkerhetskontroll. Det er nemlig ikke lov å ta med alkohol inn på konsertområdet.
- LANDSTREFFET 2019: Glem rølp, knuffing og skriking. Det er en helt spesiell stemning idet flere hundre gjester forlater festen på Ålgård.
Dersom du er «vandreruss» og ikke kan legge fra deg alkoholen i noen bil eller buss, foreslår Landstreffet at du benytter deg av oppbevaringsbokser. Disse koster 300 kroner per gang du skal låse noe inn. Dersom du tar det ut (som du vil gjøre flere ganger ettersom du går mellom konsertene) så må du betale nye 300 kroner. For de fleste ble alternativet da å enten chugge drikken sin i køen til konsertområdet eller gjemme den i en busk hvor den gjerne også da blir stjålet. Ingen av disse alternativene er bra.
For å unngå dette problemet kan det da være lurt at vennegjengen spleiser på parkering av bil på festivalområdet. Dette koster 750 kroner, men her har du mulighet til å legge fra deg og hente tingene så mange ganger du vil. Du trenger ikke en egen russebil, bare et oppbevaringssted.
Spar penger der du kan: Kanskje ta med deg litt mat for dagen slik at du slipper å kjøpe bakt potet til over 100 kroner hvis du blir småsulten. Husk også at du verken trenger RusseID, russeleg eller russepasset for å komme inn på Landstreffet Stavanger. Mange har mottatt feilaktig informasjon om nettopp dette, så det er lurt å sjekke med slike arrangementenes egne nettsider og regler, før du gjør et kjøp.
Gi beskjed hvor du går – og vær tilgjengelig: Selv om det er kjipt å ende opp med en stor regning etter Landstreffet, så må tips nummer én være å alltid gi beskjed hvor du går. Når 13.000 mennesker møtes, iført stort sett like klær, er det altfor lett å miste noen.
Jeg vil anbefale å ta med en powerbank for å holde mobilen oppladet i løpet av dagen. Dessverre er det slik at man gjerne ikke hører mobilen ringe over den høye musikken fra konsertene og bussene. Derfor kan det også være lurt å laste ned appen Zenly for helgen, slik at du kan ha kontroll på lokasjonen til vennene dine, i tilfelle du skulle miste dem og ikke får tak i dem.
Flere saker fra Landstreffet? 👇👇👇
Landstreffet oppsummert: – En gjeng avgangselever Norge kan være stolte av
Landstreffet har en egen «verstingliste» over russebussene
Nå er Landstreffet i gang: – Kulden skal ikke ødelegge feiringen
Ikke legg skylda på fylla 🙅
La oss avslutte med noe av det mest grunnleggende: Nei er nei. Hvis jeg klarer å huske å plukke opp #femforhvalen på vei til Landstreffet etter et par glass vin, så klarer du å huske forskjellen på ‘ja’ og ‘nei’.
Du har selv ansvar for inntaket og bare fordi du tar på deg en rød eller blå dress, så betyr ikke dette at det som før var ugreit nå er innafor.
Når det er sagt vil jeg bare si: Kos deg mens russetiden varer. Ikke vær flau over dine valg. Vil du være edruruss, go for it! Ønsker du å ta 100 knuter og dyppe dusken på russelua i gullmaling, så ønsker jeg deg en kjekk feiring! 🎉🎉🎉
Det viktigste er at man tar vare på hverandre og har det gøy mens man feirer at de siste 13 årene med skole snart er over (samtidig som man prøver å unngå å bli blakk før skoleåret er omme).
MER FRA BYAS:
Husk dette før du kjøper eller selger russebil
Har tatt over 100 russeknuter hver: - «Marco Polo» var definitivt den flaueste
Dette er russeknutene for 2019
Disse tipsene kan spare deg for flere tusen kroner i russetiden
Russetiden er gøy, men også en stor utgiftspost. Her er noen viktige tips til deg som skal feire at 13 år med skole snart er over.