Aktuelt

Kjendisblogger reagerer på svaneplaging: – Gjorde alt den kunne for å komme seg unna

Kristina Andersen reagerer kraftig på det hun beskriver som en guttegjeng som plaget en svane fra båt i Otra. Ifølge NOAH meldes det flere tilfeller av dyremishandling om sommeren.

Publisert:
 • Lena Rustan Fidjestad

Blogger Kristina Andersen forteller om mishandling av en svane i Otra. Hovedbildet er et illustrasjonsbilde, og er ikke tatt i sammenheng med saken. FOTO: Thomas Hegna og Kristina Andersen

– Det skjedde da jeg var på tur med hunden min langs Otra på vei mot Tangen. To båter kjørte helt vilt ute på sjøen, med ungdom mellom 14–16 år i båtene. Plutselig så jeg en svane mellom kjøretøyene. Den kom seg løs, men de fortsatte å kjøre på den, mens den desperat gjorde alt den kunne for å komme seg unna, slik beskriver Kristina Andersen hendelsen som fant sted mot slutten av juni.

Den populære bloggeren forteller videre at hun hylte fra promenaden langs Otra om at guttene måtte slutte, mens hun ser dem tar opp en åre eller planke fra båten og slå svanen med den, samt at de kastet en gul ball-lignende gjenstand på fuglen. Hun har også skrevet om hendelsen på sin blogg.

– Plutselig forsto de at jeg hadde sett dem, og kjørte av gårde, mens jeg kontaktet politiet. Da politiet kom til stedet, kom båtene kjørende tilbake, med tre av guttene. Politiet fortalte meg at de har sett dem gjøre dette før, og at de har film av handlingene deres fra tidligere, sier Andersen.

LES MER:

LES MER:

Kjendisblogger hardt ut mot løvefrivillighet: – Løver avles opp i fangenskap og selges som jaktbytter

FOTO: Kristina Andersen

LES MER:

Kristina Andersen: – Liker å bidra til å gjøre en forskjell!

Hun håper politiet tar tak i problemet, og vet fortsatt ikke hvordan det gikk med svanen, som de ikke klarte å finne i ettertid.

– Den var skadet og livredd. Jeg tror de tok den med seg i båten, men kan ikke si det sikkert. Det er hjerteskjærende å se mennesker være stygge mot dyr. De kan ikke forsvare seg selv. Jeg frykter hva guttene kan finne på når ingen er der for å stoppe dem. Nå håper jeg politiet kontakter foreldrene, og at ungdommen får den hjelpen de trenger, for de har åpenbart store problemer, forteller Andersen.

Følges ikke opp

I en epost til KRSby skriver avsnittsleder Petter Sandell i Agder politidistrikt at politiet først fikk melding rundt klokka 14.30 om at ungdommer drev med villmannskjøring i elva med flere båter, men politiet så ikke noe til disse.

– Omtrent klokka 16 fikk politiet på ny melding om at ungdommer i en mindre båt nettopp hadde slått en svane. Et vitne sa at det var tre båter som bedrev villmannskjøring. Politiet hadde ikke politibåten tilgjengelig, men sendte en bilpatrulje. De fikk kontakt med en av båtene. Guttene som var i den erkjente ikke å ha gjort noe galt, skriver Sandell.

Hendelsen er notert i en lokal logg for saker som ikke får oppfølging. Politiet kommenterer ikke hvorvidt dette er en gjentakende hendelse.

– De fikk tilsnakk av politiet og foreldre ble varslet. Guttene var i alderen 14–15 år. Det ble ikke brakt på det reine hvor en eventuell skadet svane hadde tatt veien, fortsetter Sandell.

LES MER:

LES MER:

– Dette ble tidenes Palmesus

LES MER:

Streetstyle på Palmesus: – Vi matcher som regel hverandre

LES MER:

Mammablogger Anna Rasmussen: – Nakenbilder på avveie

Siri Martinsen i NOAH. FOTO: Bente Isefjær

Flere mishandler dyr om sommeren

Leder i NOAH, Siri Martinsen, sier at organisasjonen generelt mottar flere henvendelser om plager mot dyr om sommeren, og at dette er knyttet opp mot at flere mishandler dyr på denne årstida.

Hun sier at svaner er en av artene som er utsatt for mishandling, og at de i fjor leverte flere anmeldelser på plager mot svaner etter tips fra publikum.

– De passer godt på ungene sine, og kan derfor oppfattes som pågående og jage bort mennesker. Folk må forstå at dette er nødvendig for at arten skal overleve, og at det ligger i dyrenes instinkter, forteller hun.

Ifølge henne er det flere årsaker til at dyremishandling er mer utbredt i sommermånedene.

– Kan føre til anmeldelser og store bøter

– Ville dyr får barn på denne tiden, og dermed er det mange sårbare dyreunger å finne, som også er lettere offer for folk som har lavere terskel for å mishandle dyr. Det er også en faktor at noen fortsatt dumper dyrene sine før ferien. Vi ser dessverre også fortsatt at folk får kull med kattunger, som gis bort til uegnede hjem og etter kort tid etterlates til seg selv, forklarer Martinsen.

Hun sier at de opplever at flere fjerner eller tar livet av blant annet fugleunger, fordi aktiviteten rundt dem oppleves som irriterende.

– Det er ulovlig i forhold til dyrevelferds- og naturmangfoldloven, og slike handlinger kan følge til anmeldelser og store bøter. Politi og publikum tar slike hendelser mer på alvor de siste årene, og det har ført til at vi har fått et økende antall henvendelser på årlig basis, forteller Martinsen.

Publisert:
 1. NOAH
 2. Otra
 3. Dyr
 4. Politiet

Leide ut huset - 80 ungdommer arrangerte fest

Erik Styrvold Nordahl leide ut huset sitt via Airbnb. Så ringte naboene. Over 80 ungdommer festet i huset.

Publisert:
 • Christina Østtveit

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Ungdom oppfordres til selvmord i sosiale medier: Kristoffer (16) ber mobberne innstendig om å stoppe
  3 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Ønsker å unngå scener som dette. Vil samle russen på ett sted
  4 MÅNEDER SIDEN
 3. AKTUELT
  Homofilt par ble trakassert på bussholdeplass: – Dere er søppel!
  2 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  23-åring mistenkt for massiv Palmesus-svindel
  2 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Sandnes-mann mistenkt for Palmesus-svindel
  2 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Omkring 30 hendelser har blitt rapportert hittil
  2 ÅR SIDEN