Gjenbruksmåned på Sølvberget: Trenger du egentlig kjøpe ny festkjole i år?
Gjennom hele november retter Sølvberget oppmerksomheten mot gjenbruk av klær. Særlig finstasen får gjennomgå.
Julehøytiden nærmer seg. I november og desember kommer julebordene, juleselskapene, skoleballene og andre tilstelninger med venner og familie.
Innerst i skapet henger blusen, finskjorta eller kjolen du kjøpte i fjor. Du ser at den er krøllete, den lukter litt innestengt og oppdager en liten fettflekk fra fjorårets siste pinnekjøttmiddag på brystet.
Ikke nok med det, men dette plagget brukte du i et selskap i fjor. En grunn i seg selv til å putte plagget tilbake hvor det kom fra.
– Det blir helt feil å tenke sånn. De plaggene som vi føler oss fine i, må vi bruke oftere, sier syguru og gjenbruks-påvirker Ingrid Bergtun.
Lag din egen ballkjole
Hun er blant annet med på laget når Sølvberget denne måneden inviterer deg som har gjenbruksdilla (eller deg som ønsker å få den) til å fikse eller sy om finstasen.
Både Bergtun og kulturinstitusjonen er klare på at et plagg til 2000 kroner ikke er et engangs-plagg.
Først er det den yngre garde som får lov til å prøve seg. I løpet av oktober har flere ungdomsskoler hatt bærekraft og redesign på timeplanen. Resultatet har blitt nye ballkjoler av gamle duker, gardiner eller kjoler som har «gått ut på dato».
– For vår del handler det om å ta ungdommen på alvor. Mange er opptatt av miljø og gjenbruk, her får de nettopp muligheten til å gjøre noe med det, sier kommunikasjonsrådgiver ved Sølvberget, Dorthe Helene Stramrud.
Det å stadig handle nytt er svært belastende for miljøet. En rapport fra FNs handelsorganisasjon (UNCTAD) viser at klesindustrien slipper ut mer skadelige drivhusgasser enn fly og skip til sammen.
– Samfunnsansvar
Men enda flere skal få lov til å prøve seg, også utenfor skoletiden. På lørdag bistår Bergtun flere ungdomsskoleelever med å lage sin egen ballkjole. Dette kurset er fullbooket.
Videre følger åpnet verksted for deg som har en rift, en flekk, et for stort, langt eller kort klesplagg. I tillegg blir det arrangert byttemarked.
– Vi ser på dette som et samfunnsansvar også. Her på Sølvberget har vi flere symaskiner og andre verktøy som folk kan dra nytte av. I stedet for at det kastes, kan det få nytt liv med vår hjelp, sier Stramrud.
– Sølvberget er et sted som mange kjenner og har en tilknytning til. At Sølvberget bruker ryktet og institusjonen til å fremme et slikt tilbud, er veldig bra, sier Bergtun.
Og skulle du ikke klare å få reparert eller sydd om festantrekket i tide, er det alltid andre muligheter for deg som har miljøet i bakhodet.
– Husk at det alltid går an å byttelåne klær med venner, eller kanskje du finner noe brukt på Fretex? sier Bergtun.
– Vi ønsker å bruke vår posisjon til å skape en endring
Influencer Ingrid Bergtun og artist Hilde Selvikvåg startet et bærekraftig klessamarbeid. Og resultatet? Dét skal Hilde bruke hver konsert under hele høstturneen.
Relaterte artikler
- KULTUREt kurs i smertemestring fikk Therese til å hente ned symaskinen fra loftet2 ÅR SIDEN
- LIVSSTILLei av å kaste klær? Her er syv enkle redesign-tips3 ÅR SIDEN
- LIVSSTILLa gamle klær få nytt liv: Her er syv enkle redesign-tips!3 ÅR SIDEN
- LIVSSTILKaster du for mange klær? Her er syv enkle redesign-tips3 ÅR SIDEN
- KULTURMarie (28) lar bunaden henge i skapet og går for selvlaget festdrakt 17. mai10 MÅNEDER SIDEN
- LIVSSTILFolkets og ekspertenes tips: Slik sparer du penger på klær3 ÅR SIDEN