Dette betyr statsbudsjettet for deg som er ung
Vi har sjekket hva statsbudsjettet kan ha å si for unge i dag.
Torsdag kom forslaget til statsbudsjettet for 2018. Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, sier de unge ikke har fått spesielt fokus denne gangen.
Dette mener studenter om statsbudsjettet 2018
– Den unge delen av befolkningen kan komme dårlig ut med tanke på «koseskatten» og miljøpolitikken, sier hun til Byas.
Her er punktene som kan påvirke deg som er ung:
BSU
Boligsparing for ungdom foreslås å holdes på samme nivå som før, 25.000 kroner i året. Maksimalt sparebeløp vil fortsatt være 300.000 kroner.
– Boligprisene har økt og økt de siste årene, og jeg tror mange unge lengter etter muligheten til å spare enda mer, sier Reitan.
– Dersom de kunne økt enten maksimalt beløp eller årlig beløp kunne det stimulert til mer sparing. Det er urovekkende høye priser på boligmarkedet og det kunne hjulpet flere å komme seg inn der, legger hun til.
Frikort
Frikortgrensen foreslås beholdt på samme nivå som før. Dette betyr at alle skal kunne tjene 55.000 kroner uten å måtte skatte for dem.
HPV-vaksine
7,6 millioner kroner er foreslått til å innføre tilbud om HPV-vaksine til gutter. Dette vil gjelde fra 7. trinn i skolen fra og med skoleåret 2018/19.
LES OGSÅ:
Nå skal også gutter få tilbud om gratis HPV-vaksine
Studieplasser
Regjeringen vil satse på IKT. De følger opp fjorårets innføring av 500 nye IKT-studieplasser, og foreslår å øke det til 2000 nye plasser som vil koste 29. millioner.
Til UiS øker de bevilgningen med 2,1 millioner og 50 studieplasser i IKT. Høgskulen på Vestlandet får 1,7 millioner kroner til 40 studieplasser i IKT.
Fagskole
Fagskolene vil få 638 nye studieplasser, hvis Regjeringen sitt forslag går gjennom. 31,6 millioner kroner vil bli satt av til dette.
Yrkesfag
40 millioner kroner skal brukes på økt satsing på yrkesfag, hvis foreslaget kommer gjennom. Midlene vil gå til rekruttering av lærebedrifter og løfting av den fleksible og desentraliserte yrkesfaglærerutdanningen.
Støtte fra Lånekassen
Regjeringen vil fortsette opptrappingen mot elleve måneders studiestøtte, og øker med en kvart måned støtte fra Lånekassen i 2018.
– Dette fremkom jo ikke av dette budsjettet, men jeg synes det er positivt at støtten økes med en kvart måned, sier Reitan.
Ungdomsinnsats
Regjeringen foreslår å følge opp sin ungdomsinnsats fra 2017 med 70 millioner kroner bevilget til dette. Ungdomsinnsatsen gjøres for å få unge raskt i arbeid eller utdanning. Dette betyr en prioritering av de under 30 år som trenger et arbeidsrettet tilbud.
– Det er kjempeviktig at unge kommer raskt ut i arbeid. Voksenlivet kan få en skeiv start dersom man står uten arbeid, mener Reitan.
Studentboliger
Regjeringen foreslår bygging av 2200 studentboliger, som er 300 færre boliger enn det som fikk tilskudd i år.
Folkehøgskole
Folkehøgskolene vil få kuttet støtten med 25 millioner, og studiestøtten til elevene vil også kuttes med 11 millioner. NRK skriver også at tilskudd til alle landets studieforbund er foreslått kuttet med rundt 22 millioner.
– Det er trist hvis dette fører til at færre vil velge folkehøgskole. Mange snakker varmt om tiden på folkehøgskole og at det var en fin måte å bli voksen på, så det er veldig synd hvis disse kuttene vil føre til et dårligere tilbud, sier Reitan.
Airbnb-skatt
Utleieforhold som varer mindre enn 30 dager har hittil vært skattefritt, for de som for eksempel leier ut via Airbnb, men nå legger regjeringen fram forslag om å fjerne dette fritaket.
Dette er også noe som kan påvirke unge, mener Reitan.
– Unge er raske med å hive seg på trender, og flere er fan av muligheten til for eksempel å leie ut rommet sitt i en kortere periode mens de er hjemme eller et annet sted. Nå må de skatte av det, og da er det ikke sikkert det er like attraktivt, forteller Reitan.
Økt moms aka «koseskatten»
Det er lagt fram forslag om å øke dagens moms-sats fra 10 prosent til 12 prosent. Ifølge NRK vil dette gjøre kulturopplevelser dyrere og påvirke prisen på persontransport.
– Her kommer de unge dårlig ut. Unge folk og studenter spesielt har allerede trang økonomi, og små økninger kan gjøre store utslag. Denne aldersgruppen er jo opptatt av å komme seg på kino, konserter og bruke offentlig transport og hvis det blir dyrere, er det ikke sikkert de får gjort like mye av det, sier Reitan.
Stig Pedersen, film og infosjef i SF Kino, forteller at interesseorganisasjonen Film og Kino jobber for at skatten ikke skal økes.
– «Koseskatten» var jo på åtte prosent i mange år, før de økte den for noen år siden til ti prosent. Dersom de øker den igjen nå, blir det veldig hyppig, og det kan fort slå dårlig ut.
Han forteller at de på SF Kino har satt igang noen tiltak for å gjøre kinobillettene billigere.
– Fra mandag til torsdag har vi studenttilbud, og vi har også innført barnekategorier på billettene. Det har vi ikke hatt tidligere. Barnekategorien gjelder de opptil 15 år.
Miljø
Regjeringen har vedtatt en engangsavgift for elbiler som avhenger av vekten på bilen. Det vil gi utslag på Tesla-biler.
– For unge som er opptatt av miljøet, er det dumt at regjeringen innfører en engangsavgift, sier hun.
– Mange av de som kjører Tesla gjør det nok ikke av miljøhensyn, men fordi det er en billig sportsbil, og da er det dumt at den blir dyrere. Da kan de velge en annen mer miljø-uvennlig sportsbil i stedet, og det er dårlige nyheter for unge som er opptatt av miljø, legger hun til.
MER FRA BYAS:
Luksusfellen-Hallgeirs beste tips for studentøkonomien
20 ting du lærer i 20-årene
Slik lager du sunn og god mat på stramt budsjett
Dette betyr statsbudsjettet for deg som er ung
Vi har sjekket hva statsbudsjettet kan ha å si for unge i dag.
Relaterte artikler
- AKTUELTBilligere godteri, dyrere alkohol og økt studiegjeld5 ÅR SIDEN
- AKTUELTStatsbudsjettet for de unge: Økt studiegjeld, dyrere alkohol og «blogg-politi»5 ÅR SIDEN
- AKTUELTDette er de viktigste punktene i statsbudsjettet for deg som er ung2 ÅR SIDEN
- AKTUELTDette mener studenter om statsbudsjettet 20186 ÅR SIDEN
- AKTUELTStatsbudsjettet for deg som er ung: Ny tollgrense på klær, NRK-skatt og 11 måneders studiestøtte4 ÅR SIDEN
- AKTUELTStatsbudsjettet for deg som er ung: Endrer BSU-regler og planlegger færre studentboliger3 ÅR SIDEN