Kristine (27) fra Madla fikk brystkreft som 23-åring
Nå oppfordrer hun alle jenter til å sjekke seg, uansett alder: - Det er så enkelt å utsette, men ikke gjør det!
Oktober er måneden hvor vi retter ekstra oppmerksomhet mot brystkreft, og i år er det 17. gang at Rosa Sløyfe-aksjonen arrangeres i Norge. Målet med aksjonen er å bidra til bekjempelse av brystkreft, gjennom å spre informasjon og kunnskap om sykdommen, samt samle inn penger til brystkreftforskning.
For Kristine Fossmark Skjold (27) fra Madla betyr denne måneden mer enn for de fleste av oss.
«Oktober vil alltid være en spesiell måned for meg. Det var da jeg endelig var ferdig med den grufulle cellegiften. Det var også den måneden jeg turte å tenke lengre enn neste dag igjen.»
Rosa Krefter
Teksten er hentet fra Skjolds instagram-konto, hvor hun nylig la ut et bilde av seg selv med kreft. Uten hår, naken og sårbar. Bildet er tre år gammelt. For da den brutale beskjeden om kreft kom i 2012, bestemte Skjold seg umiddelbart for å bruke opplevelsen til noe positivt.
Sammen med sin gode venninne og fotograf Siri Sverdrup, ble dermed bildeutstillingen Rosa Krefter til - for å inspirere andre til å være sterke, og for å vise at man ikke må ligge lenket til sengen når man har kreft. Målet til Skjold var å fortsette livet som før - så langt det lot seg gjøre.
Hun studerte sykepleie i Trondheim på dette tidspunktet, og fullførte både studiet og kreftbehandlingen der. Mor kom heldigvis ofte på besøk fra Stavanger.
– Jeg ville leve normalt og bestemme over mitt eget liv. Gå på skole og være med venner. Men jeg hadde mye vondt, og noen dager var mye verre enn andre.
Visste du at du bør bytte p-pille når du blir "voksen"? Her kan du lese hvorfor .
«Livet kan snu fort. På et øyeblikk er hele fremtiden din satt på spill. Femårsplanen din ser ut til å renne ut, og det eneste du tenker på er å komme deg gjennom dagen. Kreft tar liv. Kreft stjeler tiden din, den er ubarmhjertig. Oktober vil for alltid være en spesiell måned for meg. Det var da jeg endelig var ferdig med den grufulle cellegiften. Det var og den måneden jeg først turte å tenke lengre enn neste dag igjen. Tre år er gått, tre år siden dette bilde var en del av fotoutstillingen min, Rosa krefter 📷 @sirisverdrup. Dette er ikke et innlegg for å få sympati eller likes. Jeg vil bruke dette bilde til å få jenter og kvinner rundt meg til å sjekke seg! Åpne opp øynene, la ikke kreft stjele tiden din. #sjekkdeg! Ta celleprøve årlig, jeg lover deg at en tur til gynekolog er mindre ubehagelig enn å være syk. Sjekk brystene dine, gjør det til en vane! Ikke tro det bare rammer alle andre. Vi er alle "alle andre". #rosasløyfe #rosakrefter #kreftforeningen #fuckcancer #skummeltmenviktig @kreftforeningen»
– Det var veldig surrealistisk - som i en film
Det var mars 2012, og bare to dager før 24-års dagen. Da kom beskjeden om at hun hadde kreft.
I januar hadde Skjold litt tilfeldig kjent en klump i venstre bryst - et hardt område hun liksom ikke hadde lagt merke til før. Etter en god samtale med mor, bestemte hun seg for å sjekke det hos lege. Hverken hun eller legen tenkte først at det var noe alvorlig, siden hun tross alt bare var 23 år gammel. Da prøveresultatene viste det motsatte, hadde Skjold vanskelig for å tro på det.
– Det var en utrolig tung beskjed å få. Jeg husker at jeg tenkte at det ikke var meg de snakket om, men noen andre. Det var veldig surrealistisk - som i en film. Det gikk egentlig ikke opp for meg at jeg var syk, før jeg mistet håret. Da ser man syk ut.
Én uke etter at de dårlige nyhetene kom, hadde hun første av flere operasjoner. Hele venstre bryst ble fjernet.
– Jeg måtte jo bare hoppe i det, med begge beina først. Og så gikk det bare slag i slag derfra. I oktober samme år avsluttet jeg cellegiften, og så fikk jeg videre behandling til juni året etter. Tiden etter behandlingen var kjempetung. Når man ser helt normal og frisk ut for alle andre, men vet selv at dette ikke er normalt i det hele tatt. Og så ble jeg friskmeldt.
– Beskjeden om at jeg var kreftfri var både utrolig kjekk og veldig merkelig. Jeg følte meg ikke helt frisk, og det er først nå, tre år senere, at jeg føler at jeg har kommet meg ovenpå igjen.
Bruker opplevelsen i jobben
I dag jobber Skjold som sykepleier - et yrke hvor den vonde opplevelsen kan brukes til noe godt.
– Å ha hatt kreft er en dyrekjøpt erfaring - ekstra praksistid, som jeg bruker å si. Jeg lever ennå med frykten for at kreften skal komme tilbake, men jeg kan ikke si annet enn at jeg har lært utrolig mye av det også. Jeg tar det med meg i jobben som sykepleier.
Hun bor fortsatt i Trondheim - sammen med kjæresten hun møtte mens hun gikk på cellegift.
– Kjæresten min er en utrolig fin fyr. Jeg møtte ham på en bar, og vi utvekslet telefonnummer. Vi planla å dra på kino sammen, men jeg havnet på sykehuset og måtte avlyse.
– Jeg måtte sende melding og si at "Eh, du, jeg har havnet på sykehuset. Kan forklare senere". Han har senere sagt at han trodde det var verdens dårligste unnskyldning for å slippe unna en date, sier hun og ler.
– Da jeg fortalte om kreften, tok han det på den fineste måten. Sa at det var kult at det gikk bra med meg. Han syns jeg var bra nok som jeg var, og det føltes fantastisk. Det var veldig godt oppi alt det vonde.
Fått med deg disse UiS-studentenes livreddende app ?
Valgte å fjerne det andre brystet
Skjold har i dag to brystproteser. Ett år etter at venstre bryst ble fjernet, valgte 27-åringen å fjerne det høyre brystet også. Det var ikke en vanskelig avgjørelse - hun ville aldri måtte gå gjennom det samme en gang til.
– Mitt eget speilbilde er en påminnelse på hva jeg gikk gjennom, men jeg lar ikke kreften definere meg. Jeg har fortsatt dager hvor jeg tenker "herregud, så stygg jeg er", men det gjelder å akseptere at dette er meg. Kroppen min er ikke den samme som den var før kreften, men det går ikke an å endre på noe som har skjedd.
Nå oppfordrer 27-åringen alle jenter til å sjekke seg - uansett alder. Hun er selv et bevis på at unge jenter kan rammes av kreft.
– Sjekk deg ofte! Det er så enkelt å utsette, men ikke gjør det - det er så dumt. Ikke tenk at kreft rammer "alle andre". Vi er alle andre. Herregud, det er så lite som skal til. Gjør det til en rutine å sjekke deg - det er jo så utrolig enkelt. Gjør det når du står i dusjen, for eksempel. Dersom du kjenner noe du ikke har kjent før, kontakt lege. Ta grep.
– Jeg outer meg selv, i håp om å hjelpe andre. Hvis bildene av meg med kreft og budskapet mitt kan resultere i at én person går og sjekker seg, er jeg kjempefornøyd!
Har du fått med deg #sjekkdeg-kampanjen som ruller og går nå, hvor unge jenter oppfordres til å sjekke seg for livmorhalskreft? Den er det Stavanger-jenteneThea Steen (26) og Sofia Storhaug (31) som står bak.
-------------
Fakta om brystkreft
- Brystkreft er den hyppigste kreftformen hos kvinner. Rundt 3000 får diagnosen hvert år.
- 1 av 12 kvinner i Norge utvikler brystkreft i løpet av livet. Sykdommen kan også ramme menn. 36 menn fikk diagnosen i 2013.
- I dag lever 38.000 personer i Norge som har/har hatt brystkreft.
- Andelen som overlever brystkreft øker. Nesten 90 prosent lever fem år etter at de fikk diagnosen, ifølge Kreftregisteret.
- Selv om de fleste overlever, får om lag en av fire spredning som ikke kan helbredes. For disse vil behandlingens mål være å begrense sykdommen, forebygge og lindre smerte og andre komplikasjoner, samt forlenge livet.
Miriam fikk brystkreft som 26-åring: – Jeg velger å fokusere på det positive
For Miriam Orstad (34) ble hele livet snudd på hodet da hun fant en kreftkul i brystet. Nå oppfordrer hun alle kvinner, unge som gamle, til å sjekke seg regelmessig.
Relaterte artikler
- AKTUELTKreftrammede Christine fikk reaksjoner da hun ikke ønsket brystprotese: – Jeg er paddeflat på den ene siden og det er jeg stolt av5 ÅR SIDEN
- LIVSSTILKreftrammede Christine fikk reaksjoner da hun ikke ønsket brystprotese: – Jeg er paddeflat på den ene siden og det er jeg stolt av5 ÅR SIDEN
- LIVSSTILI mars fikk Thea (26) vite at hun hadde fått en kreftform hun aldri hadde hørt om8 ÅR SIDEN
- LIVSSTILToppblogger Maren Erdvik (28) har startet «Bloggtak mot kreft»5 ÅR SIDEN
- AKTUELTDerfor blir Valbergtårnet rosa8 ÅR SIDEN
- AKTUELTSlik har du aldri sett «Sverd i fjell» før4 ÅR SIDEN