Aktuelt

Dette er #byasbeste kafé!

På mandag ettermiddag blir det kakefest hos «Sjå Inge».

Oppdatert:
  • Janne Håland
Sjå Inge ligger i Østervåg, i krysset ved Breigata. Inge Anda hadde ventet i ti år på det riktige lokalet, da det ble ledig, slo han til.

– Det er fantastisk. At vi klarte det på første forsøk, gleder meg mest, sier daglig leder, kokk og eier Inge Anda.

«Sjå Inge» var nemlig for første gang i #byasbestes historie blant de ti nominerte kafeene. Ikke så rart, kanskje, når de klippet snoren og åpnet kafeen i Østervåg i mai.

Likevel stakk de altså av med seieren, med 627 stemmer, 24 prosent av alle de 2596 stemmene som kom inn.

På andre plass kom Coffeeberry i Sandnes, med 545 stemmer, mens KaffeKanna i Stavanger Øst fikk tredjeplassen med 303 stemmer.

Da Anda på Facebook-siden til kafeen oppfordret folk til å stemme, lovet han samtidig kake hvis de vant.

– Å, f ... Det har jeg glemt! Men da blir det kakefest klokken 16 på mandag! Jeg lager en stor fløtekake for de som vil ha! sier han og ler.

Inge Anda er strålende fornøyd med hvordan kafeen er blitt tatt imot.

Hardt arbeid

Han har delt ut kaker før. I markedsføringen av kafeen, delte han i tre måneder ut fire sjokolademoussekaker til de som vant konkurranser han hadde på Facebook.

Han dro hjem til dem(!) tok en selfie sammen med vinnerne, og fikk dem til å dele bildene slik at mange fikk vite om ham og kafeen.

Det har vært mye arbeid for å komme dit de er i dag. I tillegg til kafedriften, har Anda julebord, teambuildinger og kurs, for å nevne noe.

– Jeg klaget nettopp over at jeg ikke har vært på kino siden åpningen 8. mai. Som gründer må du sørge for at kafeen går av seg selv. Vi har jo også forbedringspotensiale, altså, vi jobber med å bli enda bedre hver dag, sier han.

Sjokolademoussekaken er en av bestselgerne.

Kjendisfaktor

At han fra før er et kjent fjes for mange, tror han har hjulpet til at så mange har besøkt kafeen.

– Jeg har vært i bransjen lenge, er jevnlig på TV Vest, og er i politikken. Mange vet hvem jeg er, og det er alltid noen å hilse på. Noen kommer for å se hvordan jeg ser ut i levende live. Men hadde jeg ikke stått for kvalitet, hadde det ikke gått, uansett, sier han.

Anda tror kafeen hans har truffet et behov i Stavanger sentrum.

– Jeg føler vi har truffet et publikum som setter pris på god mat og laidback stemning, sier han.

– Jeg er avhengig av sinnsykt dyktige kokker, sier Inge Anda. Her med kjøkkensjef Yiannis Athitakis og kokk Tom Gibbs.

Brød og sirkus

Veldig ofte er det fullt i kafeen, i helgene er det kø for å få ta en kaffe eller spise hovedretter, rundstykker eller desserter i kafeen.

– Folk trekker folk. Likevel vil jeg ikke vi skal bli større, jeg vil bare dette, sier han.

Suksessfaktorene mener han er kvalitet, flinke ansatte, en god plassering, og å se kundene og å følge med på hva de trenger.

– Folk hadde ikke giddet å stemme på oss hvis de ikke var fornøyde. Man skal ikke undervurdere å «gleibe» med kundene. Folk liker å bli terget litt. Det må være litt lått og løye, litt løs stemning. Aldri undervurder brød og sirkus! Brødet må være godt, sirkuset må være til stede, sier han.

Lokalet er laget sånn at det er lett å se kokkene og hva de driver med. De lager maten, men er også med på å servere og rydde.

– Ingen andre har den kontakten. Det er halvannen meter fra kjøkkenet til bordene. Da snakker vi om kortreist mat, ler han.

Anne May Sele og Lise Emberland er strålende fornøyde med seieren. - Så gildt! Jeg blir stolt, sier Emberland.

Både kokk og konditor

Alle brød og kaker bakes i kafeen, slik at det alltid er nystekte varer å få. Middagsrettene lages fra bunnen av på kjøkkenet, og suppe selges det «enormt mye» av. Anda er utdannet både kokk og konditor.

– Jeg liker egentlig alt, og ville ha mye forskjellig. Det jeg liker aller best er desserter. Derfor har vi femten ulike desserter på en hverdag også, sier han.

Matinteressen kom allerede i fireårsalderen. Anda vokste opp på gård på Jæren, og mens de andre guttene lekte med traktorer og laget små minigårder på liksom i sandkassen, lekte han kafé. På en disk oppå et steingjerde disket han opp med kaker og bakervarer han hadde «bakt» i sanden.

– Bror min var i fjøset og tok hånd om dyrene. Jeg var inne med mor. Var med på kjøkkenet og bakte langpannekaker. 13 år gammel begynte jeg å jobbe på bakeri, sier han.

Han er for glad i byen til å noen sinne kunne flytte tilbake til Klepp.

– Men det er utrolig kjekt når folk kommer fra Jæren med tog eller buss for å besøke kafeen. Man må bruke byen. Der er pigede det viktigste. Vil vi ha et levende sentrum, må vi faktisk bruke det. Ikke bare snakke om det!

Disse har vunnet i de tidligere kategoriene i #byasbeste i år:

LES MER:

Dette er #byasbeste treningssenter

LES MER:

De ble #byasbeste takeaway - igjen!

LES MER:

Dere har bestemt: Dette er #byasbeste klesbutikk!

LES MER:

Dette er #byasbeste frisør - for andre år på rad!

Publisert:
Oppdatert:

Sjå Inge ble kåret til #byasbeste kafé andre år på rad

Inge Anda lover kakefest i år òg!

Publisert: