Oda (18) ble kastet av bussen for å reise med feil billett

Av skolen har hun fått studentbevis og trodde det var gyldig som bevis på bussen. Det var ikke Kolumbus enig i, og kastet henne av med en bot på 900 kroner.

Publisert:
Oda Skråmestø (18) ble kastet av fordi hun hadde valgt feil bussbillett. Hun mener det burde vært bedre opplyst.

Når en reiser med buss er det mange ulike billett-priser en kan velge mellom. Oda Skråmestø (18) som går på videregående på Bryne, har vanligvis reist med ungdomsbillett til 300 kroner i måneden.

Nå er billetten gått ut, og hun valgte derfor å benytte seg av studentbillett til 18 kroner de siste ukene av skoleåret.

Flere klassekamerater har benyttet studentbilletten tidligere, og siden de har studentbevis fra skolen trodde hun dette var gyldig.

Da hun satt klar med setebeltet på, billett og bevis i hånda da kontrollører kom rundt denne uken, ble hun dermed veldig overrasket da hun ble kastet av.

Følg Byas.no på Facebook!

Vil ha mer informasjon

Skråmestø tar toget fra skolen på Bryne og buss videre til Ålgård. Da bussen kom til Figgjo tirsdag, var det kontroll. 18-åringen fikk beskjed av kontrollørene å ta med tingene ut av bussen da de oppdaget at hun ikke hadde rett på studentbilletten.

Skråmestø ønsket å kjøpe voksen-billett så hun i det minste fikk være med bussen hjem. Det fikk hun ikke mulighet til. Neste buss gikk 20 minutter etter, og det var for langt å gå.

– Mor sendte dem en klage på e-post der vi fikk svar at de beklagde at bussen kjørte fra meg og at de skulle endre rutinene deres, sier 18-åringen.

Hennes råd til busselskapet er å bedre informere i appen hvem billettene gjelder.

– Når vi logger oss på appen og skal betale burde det stått at du må være 21 år og gå på Universitetet, sier Skråmestø.

– Hvorfor måtte hun av bussen når hun hadde kjøpt feil billett?

– Her må vi legge oss helt flate. Hun skulle fått anledning til å kjøpe ny billett og bli med på reisen videre. Vi sender en påminnelse til kontrollørene våre, sier direktør i Kolumbus, Odd H. Aksland som beklager.

Viser til nettsidene

Skråmestø kom seg trygt hjem ved hjelp av en kamerat, men ønsker å tipse for å få oppklaring i hva som egentlig gjelder av regler. Vi har tatt en runde med Kolumbus.

Odd H. Aksland sier at praksis er at en skal kunne kjøpe ny og gå på den samme bussen om en har feil billett. Har en sneket og ikke vil betale skal en derimot avvises.

Han viser til at nettsidene deres tydelig forteller hvem som har rett på studentbillett og ikke.

Her heter det at «Studentrabatten gis til studenter ved universiteter, offentlig godkjente høyskoler og offentlig godkjente fagskoler fra fylte 21 til og med 31 år. Studiet må vare minst tre måneder og utgjøre 30 studiepoeng eller mer per semester. Lærlinger og lærekandidater på fulltid gis også studentrabatt ut ifra definisjonen i opplæringslovens kapittel 4. For elever under 21 år anbefaler vi Ungdomsbillett (kr 299)

For videregående elever står det at de ikke får studentrabatt.

– Elever ved VGS har fått utlevert det de kaller studentbevis, forstår dere at det kan misforstås til at det også gjelder deres bussbilletter?

– Det kan vi forstå. Og vi skjønner at Oda har handlet i beste mening her, så det er fint for både elevene og de som tilbyr studentrabatter i regionen vår, om artikkelen deres oppklarer hvilke rabatter dette elevbeviset kvalifiserer til sammenlignet med ordinære studentbevis.

Alternativ?

– Om en ikke vil betale for en full måned (som i Odas tilfelle), hvilken billett skal en da velge som 18-åring?

Det skal ikke så mange reiser til før det lønner seg med ungdomsbilletten til 299, men ønsker hun å betale per enkeltreise, er det voksen enkeltbillett som gjelder. Har hun lang vei til skolen, kan hun også være omfattet av reglene for fri skoleskyss, sier Aksland.

– Oda mener dere burde opplyst i appen hvilke krav som gjelder for studentbillett. Hva tenker dere om det?

– Aldersgrenser og rabatter er beskrevet under «Info og priser» i appen, sier Aksland.

– Når har en rett på studentbillett? Har en rett på det om en skal studere til høsten eller om en har levert eksamen i år?

– Ulike utdanningsinstitusjoner har nok litt ulike regler for når studentbevisene deres er gyldige, avhengig av når semesteravgiftene betales.

Mer fra Byas:

LES MER:

Lurer du på noe om de nye bussrutene og prisene hos Kolumbus? Her er svarene på det meste!

LES MER:

Slik ønsket Kolumbus busspassasjer Stine god tur

LES MER:

Denne samtalen mellom Stine og Kolumbus har fått mye oppmerksomhet

Publisert:

Jeg sitter på bussen og har billett i appen. Mobilen går tom for batteri. Så kommer kontrolløren. Hva skjer da?

Dette får du gebyr for og dette kan du klage på.

Oppdatert:
  • Andreas Askildsen