Jonas (27): – Med meg gikk det bra fordi noen brydde seg

Jonas Strisland (27) er en av mange studenter som har slitt psykisk. Torsdag deler han sin sterke historie under Likestillingskonferansen.

Jonas Strisland studerte tidligere på UiA. Torsdag er han tilbake for å fortelle sin historie om tung depresjon og flere selvmordsforsøk.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Mitt budskap er min historie om hvordan det kan gå. Med meg gikk det bra fordi noen brydde seg, forteller Strisland til KRSby.

Han er en av torsdagens foredragsholdere under Likestillingskonferansen på UiA. Årets tema er utenforskap og psykisk helse.

Les også

LES OGSÅ: Arrangerte fiktiv rettssak på UiA: Fyllesex eller voldtekt?

– Det er et vanskelig og tungt tema

– Målsettingen vår med konferansen er både å belyse årsakene til psykiske utfordringer og psykiske sykdommer, men også at noen får det bedre, sier komitéleder for Likestillingskonferansen, Randi Øverland.

Hovedgrunnen til at nettopp dette temaet er valgt, er fordi det går under en av fire punkter i handlingsplanen til UiA for likestilling og integrering.

– Det er et vanskelig og tungt tema, som har vært mye oppe på agendaen i det siste. Temaet går under punktet nedsatt funksjonsevne i handlingsplanen, fordi vi mener at psykiske utfordringer og psykisk helse generelt kan påvirke funksjonsevnen vår, sier Øverland.

Bortsett fra Jonas Strisland, består programmet av kjente navn som «Unge Lovende»-skuespiller og forfatter Gine Cornelia Pedersen, psykolog kjent fra NRK-serien «Jeg mot meg» Peder Kjøs og forfatter bak «Ein gong var dei ulvar» Therese Lungen.

Komitéleder for Likestillingskonferansen, Randi Øverland, er storfornøyd med foredragsholderne og kan melde om stor interesse for årets konferanse.

Var tungt deprimert og slet med selvmordstanker

Strisland kommer fra Bergen, men studerte tidligere på UiA hvor han også var velferdsansvarlig i Studentorganisasjonen i Agder (STA). Han fokuserte mye på psykisk helse, og det var ikke uten grunn.

– Jeg var nettopp ferdig på videregående skole da jeg ble psykisk syk. Det startet med et selvmordsforsøk da jeg var 18 år, forteller han.

Depresjon er stikkordet. Han forteller at han falt mye fra i sosiale settinger, var lite på skolen og slet med å fokusere.

– Jeg holdt depresjonen i sjakk

– Men jeg holdt depresjonen i sjakk og fikk ingen utbrudd, jeg var bare demotivert og så ikke så lyst på ting. Men det var ikke så ille som det endte opp med å bli sommeren etter.

– Jeg vet ikke helt hva som skjedde, men ting ble etter hvert mye verre. Det var ofte med alkohol i bildet, hvor jeg var veldig fra meg.

En tilfeldig forbikjørende kan ha vært avgjørende i et av tilfellene da Strisland sto på en bro.

– Jeg hadde aldri lyst til å ta livet mitt, jeg ville bare få følelsene til å stoppe. Jeg tenkte at det var best for alle andre om jeg gjorde det. Og det er veldig vanskelig å tenke tilbake på nå, for når man er deprimert er man så ulogisk. Man har en helt annen resonnering. Og alle som sier at de som ønsker å ta livet sitt er egoistiske. Jeg skjønner at det er lett å si, men man tenker på en helt annen måte når man er deprimert, forklarer han.

Foreldrene visste lite

Strisland forteller videre at foreldrene visste lite om hvor ille han egentlig hadde det. Han ønsket i liten grad å snakke om det, og ville takle det selv.

– Jeg smilte og latet som ingenting.

Heldigvis tok noen venner kontakt med foreldrene.

– Lang historie kort så endte det opp med at jeg ble innlagt.

– Så for deg var det avgjørende at noen sa ifra?

– Uten tvil. Jeg vil ikke tenke på hva som ville skjedd hvis de ikke hadde sagt ifra. Jeg var fly forbanna på de da, men jeg er veldig glad for at de gjorde det i dag, forteller han.

Ønsker at institusjoner tar bedre vare på studentene

I dag jobber han som velferds- og likestillingsansvarlig i Norsk Studentorganisasjon og bor i Oslo.

– Jeg har det veldig bra i dag. Jeg har gått gjennom dette, og har lært å tenke på en annen måte hvis ting bytter imot. Mange kaller meg kanskje kvalmende positiv, hehe.

Tidligere i år delte Strisland historien sin med Unikum. Han har også vært åpen om sine tidligere problemer med venner og familie, men aldri foran så mange som på konferansen.

– Det å snakke om det foran så mange kommer til å bli veldig spennende, men jeg tror det skal gå bra.

– Hva håper du de som hører på foredraget ditt kan ta med seg videre fra din historie?

– Noe av det jeg håper på er at UiA og andre institusjoner i større grad tar vare på studentene sine enn i dag. De må slutte å tenke på studenter som et tall, men heller hvordan de kan få det bedre og i større grad fullføre skolegangen.

Han håper også at alle tar vare på de rundt seg.

– Det skjer at studenter og andre unge ender opp med å ta sitt eget liv eller har en tung depresjon. Det kan gå veldig galt. Så da må alle ta på seg det samfunnsansvaret med å ta vare på folk rundt seg. Ikke tenk at det er kjipt at noen forteller om sine vanskelig ting til deg.

Publisert: